COVID пандемията удари и домашната ракия. Приходите от акциз върху

...
COVID пандемията удари и домашната ракия. Приходите от акциз върху
Коментари Харесай

COVID-19 удари домашната ракия

COVID пандемията удари и домашната ракия. Приходите от данък върху изварената в регистрирани казани ракия падат с над 100 000 лева през предходната година по отношение на предходните 2 година Това демонстрират данните на Агенция „ Митници “, предоставени на „ Телеграф “.

През 2020-а митниците са събрали 829 708 лв. от данък върху домашната ракия, изварявана в дребни обекти за дестилиране. Това е спад спрямо предходните 2 година, когато приходите варират към 936-945 хиляди лева
Вероятно въздействие е оказала пандемията от Коронавирус и ограничаващите ограничения, позволяват от ведомството. Агрономи пък прибавят, че друга причина може да е сушата, поради която огромна част от плодовете изсъхнали още на дърветата и не ставали за варене. Извън статистиката обаче остават количествата ракия, изварявани в персонални казани по дворове и изби.

От Агенция „ Митници “ напомнят, че по закон домашна ракия би трябвало да се изварява единствено в записаните дребни обекти или така наречен селски казани, които би трябвало да са с съдържимост до 1000 л. Техният брой по последни данни е 1523 в цялата страна. В тях всяко семейство може да изварява до 30 л ракия годишно от лични плодове единствено за персонална консумация, като за това заплаща данък по понижена ставка, а за всеки литър над тавана – цялостната ставка. Това значи, че за 40-градусова ракия хората дължат по 2,20 лв. на литър за първите 30 л и по 4,40 лв. за всеки литър над това количество.

От Агенция „ Митници “ не могат да кажат какъв брой тъкмо ракия подхожда на приходите от събрания данък, защото цифрата зависи от това какъв брой е била ракията под и над прага от 30 л и от това какъв е бил нейният градус. Но в случай че приемем, че става дума единствено за 40-градусова ракия, обложена с понижената ставка, излиза, че предходната година са били създадени 377 140 л в селските казани, което е с към 50 000 литра по-малко по отношение на предходните 2 година

От началото на 2019 година в Министерството на стопанската система е основан указател на лицата, които създават или търгуват с дестилационни уреди. В същия указател се вписват и уредите, които се купуват, с цел да бъдат конфигурирани в профилираните дребни обекти за дестилиране. Гражданите могат да закупят дестилационен апарат, само че на процедура нямат право да го употребяват, показват от митниците.

По принцип митничарите не се занимават с казаните по къщите на вилата или на село, където се вари ракия единствено за персонална консумация. Ако обаче има подаден сигнал, да вземем за пример от някой комшия, те са длъжни да създадат инспекция в парцела ви. Глоба има единствено в случаите, когато митничарите заловен казана в развой на работа. Тогава може освен да ви глобяват от 1000 до 3000 лева, само че може да се сбогувате и със самия котел или с елементи от него, в случай че уредът е прикован трайно към постройка или към земята.

Митничарите като цяло се концентрират върху случаите на продажба на незаконен алкохол, в това число на домашна ракия. За интервала януари – август 2021 година навътре в страната са арестувани 10 789 л наливен незаконен алкохол и 10 563 л алкохол без документи.

Същевременно от Националната лозаро-винарска камара сигнализират, че сивият бранш в действителност съставлява към 60% от пазара на ракия в страната. Загубите на страната единствено от невнесен данък пък били към 50 млн. лева годишно. Предполагаме, че броят на нерегистрираните казани надвишава 9000, показва Йордан Чорбаджийски, ръководител на УС на НЛВК. Той моли за усилване на контрола, като прибавя, че дребните обекти за дестилиране не подлежат на отдалечен надзор, както 71-те лицензирани складодържатели и производители на етилов алкохол.

Произведената ракия на черно се продава при занижен надзор от предприемчиви хора в сивия бранш, които виждат действителна опция за бизнес и облага. Изкупуват огромни количества суровина, дестилират в промишлени количества и след това продават питиета със подозрително качество като „ домашна ракия “. Освен това обезпечават и добра дистрибуция на създадените течности, които могат да бъдат открити за продажба в дребните обитаеми места, на пътища и точки със засилен трафик, показват от НЛВК. От там приканват хората да бъдат деликатни, тъй като създадената на мрачно ракия може да бъде рискова за здравето.

От митниците пък разясняват, че до момента при лабораторни разбори не са хващали незаконен алкохол, който да е директно рисков за здравето, т.е. не съдържа отровния метанол. В същото време обаче няма гаранция, че закупената на пътя или до входа на някоя къща ракия не е направена от изгнили плодове, събирани по земята. Такъв алкохол съществено може да повреди черния дроб.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР