COVID-19 протича по-тежко при бременните, като най-чести са усложненията в

...
COVID-19 протича по-тежко при бременните, като най-чести са усложненията в
Коментари Харесай

При бременните COVID-19 протича по-тежко, предупреждава директорът на Майчин дом

COVID-19 протича по-тежко при бременните, като най-чести са затрудненията в третия триместър на бременността. Причината е намаленият имунитет - присъщ за всяка бременност. Това сподели изпълнителният шеф на Университетската акушеро-гинекологична болница " Майчин дом " и учител по акушерство и гинекология в МУ - София и в МУ - Варна проф. доктор Иван Костов по време на видеоконферентна среща със здравни посредници от цялата страна. Дискусията е част от осведомителната акция " Плюс мен " за изгодите от имунизацията против COVID-19 и е проведена взаимно с Националната мрежа на здравните посредници, оповестиха от Министерството на здравеопазването.

Проф. Костов изясни, че бременността е биологичен феномен, защото плодът в утробата на майката носи гени и на бащата, които са непозната генетична информация, все пак бебето се развива пълноценно. Той посочи, че при бременност имунитетът на майката е подтиснат, с цел да не отхвърли плода . " В случая ние имаме една подтиснатост на имунитета на майката, което е причина бременните по-лесно да се заразяват със SARS-CoV-2 и болестта COVID-19 да протича по-тежко ", акцентира експертът. Той сподели още, че рискът от хоспитализация при бременните по отношение на останалите дами е три пъти по-висок, като същото се отнася и за вероятността от включване на апаратна вентилация.
 Бременните дами могат да се имунизират против COVID-19
Бременните дами могат да се имунизират против COVID-19

На бременните дами се предлагат иРНК имунизациите

Данните са оповестени в отчета на проф. Иван Костов " Бременността, COVID-19 и ваксинопрофилактиката ", основан на извършени в Съединени американски щати, Израел и Европа изследвания, както и на 400 случая на дами с коронавирусна зараза, минали през COVID-отделението на " Майчин дом ".

" COVID-19 е причина и за не малко преждевременни раждания . Два пъти по-висок е рискът от прибързано раждане при пациентки с коронавирусна зараза, като утежняващи фактори са наднорменото тегло, BMI ˃ 35 (индекс на телесната маса над 35), многоплодна бременност, както и възраст на родилката над 35 години ", посочи шефът на " Майчин дом ". Той е безапелационен, че навременната ваксинопрофилактика ще спести на дамите в репродуктивна възраст, на правещите инвитро процедури, на бременните и кърмещите възможни здравословни проблеми, включително и пост-COVID затруднения.
 Организации желаят грижата за бъдещите майки у нас да доближи тази в Африка
Организации желаят грижата за бъдещите майки у нас да доближи тази в Африка

Това желаят от Коалиция цивилен организации, работещи с бебета и майки в риск

" За да е предпазена от тежко боледуване, бременната жена не би трябвало да отсрочва имунизацията. Така ще може да построи нужните ѝ равнища на имунитет на допустимо най-ранен стадий от бременността. Нашето акушеро-гинекологично общество предлага имунизацията да се организира след 12-та г.с., само че моята рекомендация е всяка бременна жена да се обърне към своя акушер-гинеколог и да не отсрочва. До момента съм ваксинирал над 100 дами, чиято бременност наблюдавам, и които са били в друг стадий на бременността. Нито една от тях не е имала каквито и да било затруднения ", изясни проф. Костов в отговор на въпроса по кое време е най-подходящият интервал бременните да се имунизират против COVID-19.

" Благодарение на имунизациите бременните и кърмачките пазят и децата си. Майките създават антитела, които предават на плода в утробата трансплацентно или на кърмачетата посредством кърмата ", сподели още той.
 Променят закона, с цел да се обзет с лекуване и неосигурени бременни дами
Променят закона, с цел да се обзет с лекуване и неосигурени бременни дами

Всеки ден в България се ражда по едно мъртво бебе

Проф. Иван Костов показа пред здравните посредници и данни, доказващи, че имунизациите против COVID-19 по никакъв метод не въздействат върху репродуктивните качества на мъжете и дамите, нито върху успеваемостта на инвитро процедурите. " Недопустимо е при толкоз доста и надеждни данни от клинични изследвания и метаанализи, при толкоз налична информация даже една бременна или родилка да загине поради COVID-19. Ние като общество, като страна членка на Европейски Съюз, би трябвало да създадем всичко допустимо дамите с репродуктивни проблеми, бременните и кърмачките да бъдат осведомени и да не се тормозят от имунизацията. Ваксините могат единствено да ни предпазят и това би трябвало да се изяснява непрекъснато ", аргументира се той.

Директорът на " Майчин дом " напомни и за осъществена преди години с Националната мрежа на здравните посредници взаимна самодейност за ваксинопрофилактика на рака на маточната шийка, акцентирайки, че общите старания на лекари, посредници, страна и общество за повишение ваксиналното покритие против ваксинопредотвратими болести не би трябвало да стопират. Неговият съвет към хората е да употребяват достоверни източници на информация.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР