COVID-19 епидемията промени много индустрии, включително и продажбите на дребно

...
COVID-19 епидемията промени много индустрии, включително и продажбите на дребно
Коментари Харесай

Новият бизнес, който ще промени навиците на българите за пазаруване

COVID-19 епидемията промени доста промишлености, в това число и продажбите на дребно на храна и артикули за дома. Затворените заведения за хранене напролет, както и предпазливостта на хората, доведоха до растеж на потреблението в питателните магазини, само че и в появяването на голям брой онлайн търговци в сегмента.

Един от тях е, който е план на Уеб Медия Груп (издател и на money.bg) в партньорство с веригата хипермаркети HIT, които неотдавна са с ново име - Max. Money.bg беседва с Иво Апостолов, управител на плана shop.gladen.bg, както и с единия от шефовете в HIT Max Боряна Тодорова, за настройките на потребителите и развиването на сегмента онлайн търговия с храни.

Какво накара медийна компания като Уеб Медия Груп да започва план за електронна търговия?

Иво Апостолов: Компанията оперираше в този сегмент и преди COVID-19, само че в областта на доставката на подготвени (сготвени храни). С настъпването на епидемията ние видяхме опция да разтеглим тази активност и да предложим доставка на качествени артикули до дома. За задачата несъмнено ни бе нужен офлайн сътрудник и сме извънредно щастливи, че HIT Max се съгласиха да работим дружно в този план.

В сегмента са налице както мощни остарели играчи, по този начин и голям брой нови, за какво бе необходим още един участник?

Иво Апостолов: Нашата цел бе да предложим цялостен набор от артикули в разнородни сегменти. Факт е, че най-големият състезател на този пазар имаше основни усложнения в първите седмици след настъпването на епидемията в България, тъй като никой не го е очаквал, и ние видяхме в това опция. Но това не е единствената причина, сходен план планираме от над година, епидемията просто форсира този развой. От друга страна, за нас бе значимо да работим с офлайн сътрудник, който има необятно многообразие от артикули, с цел да можем да предложим в действителност добър избор на клиентите. В България да вземем за пример има десетки онлайн био магазини, само че истината е, че доста от потребителите на био артикули не купуват единствено био, а и други артикули.

Кои артикули са най-важни в онлайн търговията с храна?

Иво Апостолов: Според мен най-важни са сегментите с плодове, зеленчуци, прясно месо и риба. Като тук не приказваме само за многообразие, а и за качеството на продуктите. И моето персонално мнение е, че в тези сегменти имаме известно конкурентно преимущество. Благодарение в основна степен на обстоятелството, че HIT Max разполагат със лична транжорна и произвеждане на лични пресни салами, това ни дава опция да предлагаме прясно месо, както и артикули, които не се намират другаде.

Отделно от това, при пакетираните артикули съществуването на многообразие е от значително значение и при нас още веднъж има стотици, в случай че не и и хиляди артикули, които мъчно могат да бъдат открити в наши онлайн съперници.

През последните седмици да вземем за пример работихме в посока прибавяне на бързозамразени пуйки, гъски, патки, заек и артикули, които не бих нарекъл необятно публикувани онлайн.

Какво се промени от старта на shop .gladen .bg през май до в този момент?

Иво Апостолов: Много неща, от наличните артикули, които бяха удвоени за този интервал и сега надвишават 10 хиляди, до понижение на цените за доставка до обитаемоте места край София като да вземем за пример Банкя, Панчарево, Бистрица и така нататък Най-важната смяна е въвеждането на часови слотове за доставка, което ни разреши както ние, по този начин и клиентите по-добре да планираме времето си. Основна цел продължава да бъде включването на целия подбор на Hit Max и онлайн.

Каква е оценката за съществуване на голям брой съперници, няма ли това да изиграе неприятна смешка на целия отрасъл?

Иво Апостолов: Не мисля, съгласно мен конкуренцията е потребна, тъй като тя първо развива пазара на онлайн доставка на храна, който в България не е на доста високо равнище. Второ конкуренцията ни кара да бъдем още по-добри в това, което вършим и това е извънредно потребно за клиентите.

Как очаквате да се развие онлайн доставката на храна при увеличаващият се брой инфектирани през октомври?

Иво Апостолов: Очаквам единствено растеж, доставката на храна е чудесна алтернатива за хора, които са под карантина или такива, които са с позитивен тест, само че са у дома. Надявам се това да докара до основаването на привички у хората, а не да бъде просто краткотраен резултат. Нашата цел е да нареждаме добре измежду клиентите, а считаме че това ще докара до растеж с положителното обслужване.

е новото име на веригата HIT Хипермаркет, кoито са сътрудник на плана shop.gladen.bg. HIT Max разполага с 2 магазина в София - в Люлин и Младост. Te обезпечават избор от над 30 000 свежи и пакетирани храни от целия свят, био артикули, месни деликатеси лично произвеждане, козметични артикули и домашни използва за фамилията и градината. Oсобено известни са с вносните си артикули, които мъчно могат да се намерят на друго място.

Кои са най-големите провокации пред търговците на дребно в обстановката на Коронавирус -19 зараза?

Боряна Тодорова: Сред най-големите провокации е да се подсигурява комфорта на извършване на покупки на клиентите, както и да се следи за спазването на рекомендациите и ограниченията на управляващите.

В същото време от излючителна значимост е да се обезпечат сигурни условия за работа за чиновниците, при които самите те да се усещат предпазени. За наслада, ние успяхме доста бързо да организираме работата си и да се оправим и с двете.

В началото поради логистичните компликации, които някои бизнес изпитаха, беше предизвикателство и да се поддържа целият подбор на предлагани артикули, само че това беше за малко. Хубавото е, че имахме задоволително продукция на склад, с цел да отговорим на високото търсене.

Какви артикули търсят потребителите в актуалната конюнктура и има ли смяна с държанието след настъпване на Коронавирус -19?

Боряна Тодорова: Нашите клиенти постоянно са търсили качество и многообразие на продуктите. В това отношение смяна няма. Качеството продължава да е водещо при избора на артикули, а при нас, с помощта на богатия избор на артикули от разнообразни търговски марки и от всички ценови категории, всеки може да избере най-подходящите съгласно бюджета си.

Специално в HIT Max плодовете, зеленчуците, прясното месо, рибата и деликатесните салами, които са наше лично произвеждане, са измежду най-търсените. Вносните ни хранителни и козметични артикули и препарати, които мъчно могат да се намерят на друго място, също държат челните места.

Наблюдаваме интерес и към био продуктите, изключително откакто асортиментът ни е наличен и за онлайн извършване на покупки с помощта на shop.gladen.bg.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР