[Correctiv] Всяка година измамите с ДДС ощетяват европейските данъкоплатци с

...
[Correctiv] Всяка година измамите с ДДС ощетяват европейските данъкоплатци с
Коментари Харесай

Grand Theft Europe: Измами за 50 млрд. евро

[Correctiv] Всяка година измамите с Данък добавена стойност ощетяват европейските данъкоплатци с 50 милиарда евро. Мошеници, гангстери, банкери и даже терористи вземат участие в прехвърлянето на артикули и услуги сред разнообразни страни членки с една-единствена цел - да крадат от бюджета.

Това, което вършат, е напълно просто - те желаят от страната да им възвърне налози, които в никакъв случай не са платили. Най-разпространената корист от този вид са така наречен каруселни измами, известни в България още като Данък добавена стойност въртележки.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Въпреки че тези измами работят от от дълго време и са добре известни още от въвеждането на обща система за Данък добавена стойност в Европейски Съюз през 1993 година, до този миг управляващите не могат да понижат дейно размера на загубите. Неспособността на страните членки да се спогодят по въпросите на данъчното облагане и неналичието на взаимно доверие сред тях костват на данъкоплатците милиарди всяка година. Откраднатите пари през тези въртележки се вливат в проведената престъпност и финансирането на тероризма, като изкривяват бизнес средата и заплашват дребния и междинния бизнес.

За да освети протичащите се сега данъчни измами, немският журналистически колектив CORRECTIV стартира интернационалния план Grand Theft Europe, като координира 35 медийни сътрудници от всички 28 страни - членки на Европейски Съюз, Норвегия и Швейцария. " Капитал " е българският сътрудник за този план, в който са ангажирани 63 публицисти, които проучиха 315 хиляди страници поверителни документи от следствия, подслушани диалози и финансови потоци за покупко-продажби, зад които стоят Данък добавена стойност измами. В рамките на следствието бяха извършени стотици изявленията и диалози с специалисти.

В петъчния брой на " Капитал " ще може да прочетете просторен материал по тематиката, който разкрива ролята на България на тази сцена, а през идващите седмици ще продължим да публикуваме следствия по тези сюжети, които разкриват за връзката на българи с " Ислямска страна ", бизнеса на обвързван с мафията италианец в България, коя българска банка се появява в едно от най-големите следствия за Данък добавена стойност измами в Италия и така нататък

Първата история споделя за това по какъв начин един 37-годишен българин попадна в мрежа от разследвани за тероризъм и данъчни измами в Дания.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР