© Цветелина Белутова Национална компания Железопътна структура обяви обществена поръчка

...
© Цветелина Белутова Национална компания Железопътна структура обяви обществена поръчка
Коментари Харесай

НКЖИ търси строител за 345.9 млн. лв. за жп линията Волуяк – Драгоман

© Цветелина Белутова Национална компания " Железопътна конструкция " разгласи социална поръчка за модернизацията на жп линията сред Волуяк и Драгоман. Индикативната стойност на плана е 345.9 млн. лева без Данък добавена стойност. Поръчката е разграничена на два лота: от Волуяк до Петърч, който включва и построяването на нова жп гара Костинброд, и от Петърч до Драгоман.

Проектът е по Оперативна стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура " и е част от по-големия проект за модернизирането на жп линията сред София и сръбската граница. Срокът за подаването на офертите е до 21 ноември.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики До момента плановете на НКЖИ по този програмен интервал, а и по Механизма за обвързвана Европа боксуват, като търговете затънаха в обжалвания в Комисия за защита на конкуренцията и Върховен административен съд. Към момента поръчки за 1.6 милиарда лева на Националната компания " Железопътна инфраструктура " са се трансформирали в пленник на апетитите на добре познатите локални компании. Това мнение се споделя от представители на НКЖИ, от локалния строителен отрасъл и от консултанти на непознати компании, които са кандидатствали в жп търговете.

Тъжен сегашен опит

Последните даже са подали сигнал до Брюксел през май тази година, в който в резюме се изяснява по какъв начин през последните няколко месеца Комисия за защита на конкуренцията систематично анулира решения на железопътната компания за избор на строители и връща в състезанията едни и същи претенденти, отстранени преди този момент поради механически пропуски.

Това са добре познатите български играчи: " ВДХ ", с предходно име " Водстрой 98 ", която преди се свързваше с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, а след това беше закупена от " Хидрострой " ; " Джи Пи груп ", която претърпя огромен имиджов скандал и сякаш щеше да бъде извадена от всички търгове с бюджетни средства; и Христо Ковачки, който от известно време демонстрира изключителна интензивност в обжалването на жп търгове през свързани компании.

В сигнала до Брюксел са посочени 7 търга за 1.6 милиарда лева, по които Комисия за защита на конкуренцията излиза със странни решения по жалбите на българските играчи. Там, където НКЖИ изначално е избрала локален състезател, жалбите нямат триумф. Там, където е определена огромна непозната компания обаче, жалбите са почетени. В сигнала до Брюксел са посочени и локалните компании, които биха извлекли изгода от решенията на Комисия за защита на конкуренцията. Очакванията на източници, близки до процедурите, са, че върнатите от Комисия за защита на конкуренцията в търговете компании, най-вероятно са планували по-ниски цени и по този начин при повторното класиране ще изместят непознатите компании на по-задни позиции.

Блокираните търгове

Най-висок е залогът за жп правата Елин Пелин - Костенец, която е с индикативна стойност 1.02 милиарда лева Тя би трябвало да бъде изцяло подготвена до края на 2023 година, само че дейностите по нея още не са почнали, а минималното време за строителство на най-сложната му част е 72 месеца. Трасето е разграничено на три лота, като НКЖИ избра за строители надлежно турски, испанско-български и китайски претендент. След тъжби в Комисия за защита на конкуренцията по първия лот беше несъмнено да се преразглеждат офертите на обвързвания с Ковачки претендент (това след това отпадна в съда). По втория в конкуренцията се връща " ВДХ ", а по лот 3 - " Джи Пи груп ".

След тъжба до Комисия за защита на конкуренцията претендент, обвързван с Ковачки, се връща в конкуренцията и по различен план в рисковия лист - този за рационализация на жп линията от централна гара до Волуяк, чийто бюджет е близо 200 млн. лв.. Той се финансира по Механизма за Свързана Европа и би трябвало да е изцяло подготвен до края на 2020 година, само че към момента няма подписан контракт.

" Джи Пи груп " към този момент завоюва плана за сигнализация на жп линията от Пловдив до Бургас за 185 млн. лева, а обвързвано с Ковачки обединяване ще извърши електрификацията на линия от София до Волуяк за 48 млн. лева И при двата търга, при които НКЖИ дефинира за спечелили " Джи Пи груп " и компанията на Ковачки, Комисия за защита на конкуренцията поддържа този избор и отхвърли жалбите на другите претенденти против него.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР