© Pierre Albouy Още по темата След половин година: Френски

...
© Pierre Albouy Още по темата След половин година: Френски
Коментари Харесай

Bombardier обмисля продажба на част от самолетния си бизнес

© Pierre Albouy Още по тематиката
След половин година: Френски самолетни елементи за Airbus от Пловдив

Latecoere ще влага в българския си цех 15 млн. евро за три години
27 сеп 2017
Съединени американски щати ще наложат спомагателни вносни мита на канадската Bombardier

Мерките на Вашингтон заплашват хиляди работни места в авиационото произвеждане на Канада и Англия
27 сеп 2017 Канадският производител на самолети и влакове Bombardier обмисля разновидности, които включват и продажба на част от самолетния си бизнес, написа Bloomberg. Компанията може да се раздели с редица активи, измежду които и звеното, произвеждащо самолетите CRJ. Друга опция за Bombardier е партньорство с други компании от промишлеността. Според Bloomberg, една от опциите са активите да бъдат закупени от Airbus. За момента от Bombardier отхвърлят да разясняват, а Airbus има политика да не разяснява клюки.

По време на възобновяване

Канадският производител е на средата на петгодишен проект за възстановявяане и излизане на облага, откакто обмисляше да разгласи банкрут през 2015 година Това не е първият път, в който Bombardier обмисля да продаде елементи от авиационното си звено. През 2015 година имаше диалози сред канадците и Airbus за договорка за мажоритарен дял на европейския производител в звеното за произвеждане на самолети Cseries, само че се провалиха.

Източници от авиационната промишленост обаче слагат под въпрос интереса на Airbus и в частност закупуване на производството на Q400 самолетите. Европейският производител е акционер в ATR, която държи 75% от пазара на самолети с турбовитлови мотори (с перки). Ако Airbus реши да купи и звеното на Bombardier, компанията би имала съществени проблеми с регулаторните органи.

Под напрежение

Bombardier е напрегнат поради слабото търсене на самолети с витла, а неотдавна компанията има проблем и поради търговски разногласия с американския производител Boeing по отношение на самолетите Cseries. По-рано през октомври министерството на търговията в Съединени американски щати подвигна съвсем трикратно комерсиалните мита за Cseries, откакто от Boeing се оплакаха, че канадската компания получава незаконни дотации и продава самолети на американските превозвачи на " неуместно ниски цени ".

В момента Bombardier е в по-добро финансово състояние, в сравнение с през 2015 година, само че компанията продължава да поддържа контакт с китайски компании, които се преглеждат като потенцилни вложители. Ако се стигне до подобен вид вложения, това би отворило китайския пазар за Bombardier. Разговорите с китайски вложители обаче са усложнени от някои акционери в компанията, в това число и държавното управление на провинция Квебек, което държи 49% от самолетната стратегия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР