© Yves Herman Още по темата Moody`s прогнозира добра година

...
© Yves Herman Още по темата Moody`s прогнозира добра година
Коментари Харесай

ЕК излезе с нови предложения за справяне с необслужваните кредити

© Yves Herman Още по тематиката
Moody`s предвижда добра година за българските банки

Рейтинговата организация чака 5 до 7% растеж на кредитирането и не обрисува опасности пред системата
28 фев 2018
Deloitte: Пазарът на необслужвани заеми в ЦИЕ е достигнал пика си

Фокусът се измества от корпоративни неприятни задължения към ипотечни
27 фев 2018
Необслужваните заеми са намалели до 10% в края на предходната година

Секторът завърши 2017 година с облага от 1.2 милиарда лева
1 фев 2018
От лихвите на следващия ден до стогодишния проблем

На годишната конференция на " Капитал " висши мениджъри от бранша обрисуваха главните трендове, провокациите и работата, която има да се прави
24 ное 2017
Новата борба на ЕЦБ с неприятните заеми

Франкфурт желае да накара огромните банки в еврозоната да покриват 100% новите си проблематични заеми от 2018 година
9 окт 2017
Банката постоянно печели

Според счетоводните правила финансовите институции могат да регистрират доход от лихви даже и по необслужвани заеми, където не получават никакви заплащания
1 сеп 2017
Новите портфейли от неприятни заеми

Въпреки слабото полугодие прогнозите са за мощно последно тримесечие в продажбата на необслужвани вземания и общо покупко-продажби за 1 милиарда евро
30 юни 2017
МВФ и Световната банка: Проблем са банковите заеми към свързани лица

Външната оценка на финансовата непоклатимост на страната демонстрира, че секторът има буфери и облага, само че още е уязвим
24 май 2017 Европейската комисия (ЕК) излезе с нови оферти за справяне с високото равнище на необслужвани заеми в страните от евросъюза. Те включват набор от ограничения, задачата на които е да създадат по този начин, че банките да заделят повече средства за покриване на рискови заеми, да насърчат развиване на вторични пазари за необслужвани заеми, както и да улеснят събирането на вземания. Тепърва следва новите оферти да бъдат обсъждани и структурирани в нормативни актове на институциите в Европейски Съюз. В известието на Европейска комисия се показва, че с тези " огромни ограничения " тя " извършва утвърждения от Съвета (на Европейски Съюз – бел. ред.) проект за деяние, целящ да се намали огромният дял на необслужваните заеми и да се предотврати възможното им струпване в бъдеще ".

Бели пари за черни дни

Една от ограниченията, които се оферират, е да се вкара общо минимално покритие за отпуснати нови заеми, които не се обслужват. По мнение на Европейска комисия по този начин банките ще обезпечат задоволително покритие за загуби по бъдещи необслужвани заеми. Идеята е, че, заделяйки средства, се противодейства на риска банките да нямат задоволително такива за покриване на загубите по бъдещи необслужвани заеми и се предотвратява тяхното струпване. В предложенията е записано, че в случай че някоя банка не обезпечи използваното минимално покритие, " сумите ще се приспадат от личните й средства ".

Предвидените минимални равнища на покритие са написани съгласно това дали заемите са обезпечени или не. Увеличават се в течение на времето от първата до осмата година, започвайки от 5% и достигайки до 100% покритие след осмата година. При необезпечените след първата година минималното равнище на покритие е 35%, а след втората – 100%.

Бързо извънсъдебно събиране

Предложенията на Европейска комисия плануват банките и кредитополучателите да имат опция авансово да се спогодят за интензивен механизъм за събиране на вземания по обезпечени заеми. Това ще бъде годно обаче единствено за заеми, отпуснати на предприятия, освен това " при избрани защитни ограничения ". Изрично е посочено, че процедурата няма да се ползва за потребителски заеми. Въпросната опция планува, в случай че кредитополучателят изпадне в несъблюдение, банката или различен гарантиран заемодател да може да събере вземането експедитивно, без да се стига до съд.

Пазари за необслужвани заеми

Част от ограниченията са ориентирани към поощряване развиването на вторични пазари за необслужвани заеми, като значителното е, че Европейска комисия ще се опита да хармонизира условията, с цел да сътвори обединен пазар за обслужване и прекачване на банкови заеми на трети страни на цялата територия на Европейски Съюз. Според препоръчаното се планува да има общи стандарти за лицензиране и контрол на " обслужващи предприятия " и да се открият правила за реализиране на тази активност в целия Европейски Съюз, като се дефинират и дейностите на тези обслужващи предприятия. Пояснено е, че това значи, че подобен вид компании, които изкупуват заеми, спазвайки основаните правила, ще може да правят активност на цялата територия на Европейски Съюз, без да е належащо да са лицензирани на национално равнище.

Предвидено е при обвързване на купувачите на банкови заеми при всяко придобиване на заем да уведомяват съответните органи. Купувачите на потребителски заеми, открити в трети страни, ще би трябвало да употребяват лицензирани компании в Европейски Съюз.

По предпочитание

Ако желаят, страните от Европейски Съюз могат да основават " национални сдружения за ръководство на активи ". Това е част от проекта с ограниченията, която няма наложителен темперамент. Дава единствено насоки по какъв начин страните могат да учредят такива сдружения, в случай че по тяхна преценка това е потребно. Тези сдружения включват детайл на държавна помощ и се одобряват като вид при изключителни условия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР