© Юлия Лазарова Възложителите на обществени поръчки са поставяли ограничителни

...
© Юлия Лазарова Възложителите на обществени поръчки са поставяли ограничителни
Коментари Харесай

Обществените поръчки у нас дискриминират чужди кандидати

© Юлия Лазарова Възложителите на публични поръчки са поставяли ограничаващи условия или условия, които просто не могат да бъдат изпълнени. Освен това постоянно търговете дискриминират претенденти от чужбина. Това сочи отчет на Изпълнителна организация " Одит на средствата от Европейския съюз " (ИАОСЕС) към Министерството на финансите.
В края на януари е оповестен " Анализ на нередностите, открити от одитния орган при осъществените през 2018 година инспекции на планове ". В отчета се дават редица образци за зле написани условия, които лимитират конкуренцията, само че не са посочени кои са възложителите или плановете, за които става дума.

" Обръщаме внимание, че нарушаванията за ограничаващи условия не са с фиктивен темперамент, те постоянно водят до финансова промяна, избрана по съображение и размер според Наредбата за изтъкване на нередности и Насоките на Европейска комисия ", приключват отчета си от ИАОСЕС. Корекциите, които може да се постановат на плановете, са сред 5 и 25% от отпуснатата сума.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Интересно е, че една от повода за толкоз доста позволени нарушавания са множеството промени на нормативната уредба в региона на възлагането на публични поръчки, в това число и Закона за публични поръчки, който се променя всяка година.

Чуждите претенденти

От одитната организация са разкрили две нарушавания по отношение на компании от чужбина. Едното е, че възложителите се базират на национални регулаторни режими, без да позволяват категорично опция за показване на еквивалентни документи от страната, от която идва участникът. Другото е, че изискват задграничните лица да имат приета професионална подготовка на територията на България все още на подаване на офертата.
Например да са вписани в Централния професионален указател на Камарата на строителите в България (КСБ). Проблемът е, че компания, която има опит в чужбина, само че стъпва за пръв път на българския пазар, не би имала подобен " лиценз ". Понякога възложителите даже желаят всички участници в обединяване да са регистрирани в КСБ. От ИАОСЕС обаче означават, че в последна сметка е допустимо някой от членовете на консорциума да прави работа, която не е обвързана тъкмо с планиране, строителство или сходна активност.

Как (не) се печели търг

Одитът разказва и проблеми с неизпълними условия, които възложителите слагат. Такова е да вземем за пример претендентите да имат позволение от районна здравна ревизия (РЗИ) за осъществяване на действия, свързани с разрушение на азбестосъдържащи материали. От организацията прецизират, че такова позволение изобщо няма - то се издава за съответни събития, а не е кардинален документ, тъй че може да се издаде чак откакто изпълнителят завоюва търга.

В някои случаи пък са допускани предложения, които са подадени след крайния период за подаване на предложения. Оценителите са били длъжни да предложат претендента за премахване, само че са трансформирали изискванията, тъй че той да бъде позволен.

Освен това има обстановки, в които се слагат условия за действия, които даже не са част от поръчката:
" При възлагане на строително-монтажни работи възложителят е сложил изискването по всяка обособена позиция участниците да имат сполучливо изпълнени строително монтажни работи на асфалтова настилка с обща дължина най-малко 500 кв.м.

В техническите спецификации и количествените сметки по една от позициите не са заложени действия по полагане на асфалтова настилка. "
Има разнообразни дискриминативни условия като това да имат избран оборот съответно от европейски фондове. Списъкът с типовете нарушавания продължава и може да се прегледа тук. Всичко това обаче приказва за неприятно изследване при подготовката на публични поръчки, надлежно и несъответстващо консумиране на обществените запаси. Или за корупциони схеми и опити за авансово " определени " реализатори.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР