© Юлия Лазарова В продължаващата дни наред атака срещу президента

...
© Юлия Лазарова В продължаващата дни наред атака срещу президента
Коментари Харесай

Прокуратурата атакува Радев с методи, които юристи определят като престъпление

© Юлия Лазарова В продължаващата дни наред офанзива против президента Румен Радев прокуратурата извърши дейности, които адвокати дефинираха като закононарушение. Във вторник следобяд държавното обвиняване популяризира на уеб страницата си материали, събрани посредством специфични разследващи средства (СРС), без това да се постанова от потребностите на следствието. Президентът сега е единственият институционален конкурент на настоящия модел на прокуратурата и неговото въплъщение в лицето на основния прокурор.

Прокуратурата разгласи, че е желала да проверява Румен Радев за диалози, извършени сред него и командира на Военновъздушни сили генерал-майор Цанко Стойков през април 2019 година, в който двамата разискват настояването на антикорупционната комисия КПКОНПИ да получи документи за назначението на Десислава Радева като пиар на Висш съдебен съвет през 2014 година и използването от нея на ведомствено жилище. Това излиза наяве от публикувани в късния следобяд през днешния ден от прокуратурата записи от диалози, както и прокурорско разпореждане на Специализираната прокуратура, в което се споделя, че тези диалози сочели на " съпричастност " на президента към опит да се осуети провеждана от КПКОНПИ инспекция. Деянието е квалифицирано по член 321, алинея 6 от Наказателния кодекс, а точно - проведена незаконна група, основана, с цел да прави закононарушения, " посредством които се цели да се набави имотна полза или да се упражни незаконно въздействие върху активността на орган на властта или локалното самоуправление ". Постановлението вижте в атачмънта.
Документ Адвокат Даниела Доковска: Прокурорът може да позволи оповестяване на материали по следствието, само че не и когато това е закононарушение

" Огласяването на информация, събрана посредством специфични разследващи средства (СРС), отвън нейното предзназначение за запазване на на националната сигурност или за задачите на наказателното произвеждане, съставлява закононарушение по член 145а от Наказателния кодекс ", съобщи за " Капитал " юрист Даниела Доковска.

" Когато действието е осъществено от длъжностно лице, което е придобило информацията или тя му е станала известна в кръга на неговата работа, наказването е отнемане от независимост от 1 до 5 години и санкция до 5000 лв.. В тези случаи съдът може да постанови отнемане от права.

Прокурорът може да даде позволение за оповестяване на материали по следствието, само че не и когато разгласяването им е въздигнато от законодателя в закононарушение. Иначе казано, прокурорът не може да позволи да се извърши закононарушение ", споделя още Доковска.

На въпрос кой и по какъв начин би трябвало да реагира против това закононарушение, извършeно от прокурор, юрист Доковска отговори: " Когато е осъществено закононарушение от общ темперамент, прокурорът е задължен да образува наказателно произвеждане ". Това е поредна част от пъзела, който прокуратурата реди през последните дни, почнал в петък с запитване на основния прокурор Иван Гешев до Конституционния съд (КС) дали може да образува досъдебно произвеждане против президента, в случай че бъдат открити данни за закононарушение. А доколкото президентът не предстои на наказателно гонене, производството да бъде спряно до приключване на мандата му, гласи цялостната идея на Гешев в питането. В понеделник Конституционен съд образува дело по настояването на Гешев, което беше оповестено първо от прокуратурата.

Последва всеобщо стъписване от страна на адвокати, защото текстът от конституцията, чието пояснение се желае, е пределно явен: " Президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат арестувани и против тях не може да бъде възбудено наказателно гонене " (чл. 103, алинея 4).

Появиха се голям брой мнения, че настояването на Гешев е с явни политически претекстове, тъй като в никакъв случай е имало несъгласия в тълкуването на конституционния текст. Няма и съответен мотив за такова запитване, тъй като няма информация против президента да има данни за закононарушение, се споделя в част от мненията.

АУДИО file 1.mp3 Your browser does not support the audio tag.

АУДИО file 2.mp3 Your browser does not support the audio tag.

АУДИО file 3.mp3 Your browser does not support the audio tag.

Има съответно следствие

Сутринта във вторник основният прокурор Иван Гешев разгласи, че питането му до Конституционен съд дали може да образува произвеждане против президента е във връзка на съответно следствие.

" Мога да кажа единствено, че ми е изпратено досъдебно произвеждане от наблюдаващите прокурори, които са видели в това досъдебно произвеждане данни, които пораждат – да кажем – неясноти в наредбата на член 103. Те са ми изпратили това досъдебно произвеждане с оглед моите пълномощия да сезирам Конституционен съд. След като съм се запзнал, съм установил, че в действителност има такива учредения ", съобщи Гешев сутринта.

Това стана докатo президентът даваше доклад за активността си през третата година от мандата. На журналистически въпрос Радев отговори, че не вижда причина за питането на Гешев.

Радев: Не съм правил нищо неправилно

" Оставям на вас да прецените за какво тъкмо в този миг основният прокурор внася искане за имунитета на президента. Аз нямам концепция за съответен случай, аз съм уверен, че не съм правил нищо неправилно, тъй че основният прокурор би трябвало да изясни. Очаквам Конституционен съд да се управлява от заложените при основаването на Конституцията правила. От основния прокурор чакам, несъмнено, усърдие и в действителната битка против корупцията, изключително там, където тя има най-голяма хранителна среда - в публичните поръчки, а и там, където при огромни планове няма и публични поръчки. Много ясно заявих и при встъпването в служба на основния прокурор, че неговата съществена задача е да убеди обществото, че брани закона, а не ръководещите, не избрани предприемачи ", отговори президентът.

И тъкмо в този конкест в късния следобяд прокуратурата популяризира и подробна информация за следствието към което желае да приобщи Румен Радев. Става въпрос за подслушани диалози сред Радев и командира на Военновъздушни сили генерал-майор Цанко Стойков, в които те разискват настояванията на КПКОНПИ на договорите, които Военновъздушни сили е сключвала с Десислава Радева.

Според инспекция, осъществявана пред 2016 година в границите на президентската изборна акция, при сключването на самите контракти няма спор на ползи. Прокуратурата и в този момент не твърди, че тези контракти са нарушаване. От постановлението на прокурорите от Специализираната прокуратура, чиито имена са заличени, излиза наяве, че " обоснованото съмнение ", което те вършат, е, че президентът има " съпричастност " в опит да се осуети инспекцията на КПКОНПИ във връзка с брачната половинка му Десислава Радева за интервал преди брака им. " Може да се одобри във висока степен за правдиво догатката, че цялостното осъществяване на тази инспекция на КПКОНПИ се осуетява заради укриване на документи, като част от тези документи касаят лицето, посочено нагоре и с което президентът евентуално се намира в брачна връзка ", се споделя в докуманта.

Към постановлението са приложени три стенограми от диалози на Стойков, за два от които се твърди, че събеседникът е президента. От тях обаче мъчно може да се извади сериозен мотив, че Радев е предизвикал " укриване на документи " и " разстройване на инспекцията ".

" Капитал " потърси коментар от президентството. От прессекретариата обявиха, че няма по какъв начин да разясняват наличието на записи, направени със СРС и публикувани от прокуратурата, нито да удостовери изказванията за естеството на диалозите, тяхната достоверност и меродавност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР