© Юлия Лазарова В град Стамболийски не търсят кондуктори, нито

...
© Юлия Лазарова В град Стамболийски не търсят кондуктори, нито
Коментари Харесай

Добрата идея на Стамболийски

© Юлия Лазарова В град Стамболийски не търсят кондуктори, нито нови съвременни решения за таксуване. Няма потребност – превозът тук е безвъзмезден за всеки, който се качи в рейсовете.

Кметът на града Георги Мараджиев дава икономическата логичност на това решение: " Със средства от бюджета на общината купихме два нови рейса – всеки по 105 000 лева Точно толкоз плащахме годишно на компанията транспортьор. От март 2019 година рейсовете стават актив на община Стамболийски. В бюджета има заложени и средства за работна заплата на двамата водачи – по 1000 лв. месечно, плюс 1000 лв. за бензин, с който се покрива дистанциите освен вътре в град Стамболийски, само че и до прилежащите села Йоаким Груево, Куртово Конаре, Ново село и Триводици. "

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Прекратяват първата социална поръчка поради техническа неточност в документите. Обявена е втора и тя се печели от българска компания, която доставя рейсовете от турски производител. В бюджета на общината не е заложен нито лев за ремонт и поддръжка на новите транспортни средства, тъй като по контракт те са в гаранция цели пет години. В Стамболийски разчитат да купят нови, тъй като тези към този момент ще са се изплатили.

На 7 март 2019 година новите рейсове идват в града и стартират работа – три пъти дневно – заран, обед и вечер - обхождат градските спирки и отиват до селата. Така община Стамболийски става първата в България, която направи публичния превоз безвъзмезден.

40 лв. по-малко

Днешният безвъзмезден градски превоз в Стамболийски има пилотен план още от 2016 година, когато общината купува дребен бус за трудноподвижните хора в града. Бусът е закупен по извоюван план. По поръчка транспортното средство вози хората гратис до лечебни заведения, до магазин и на всички места, където те имат потребност. Работата се прави от водач, назначен по плана.

Сега, когато рейсовете в Стамболийски към този момент са безвъзмездни за всички, микробусът вози трудноподвижните хора до Пловдив просто с цел да се разходят или да отидат да решат здравни проблеми в по-големия град. Този план оказва помощ за концепциите при избора на новите турски рейсове. Те имат преносими рампи за майки с детски колички и за трудноподвижните хора.

Впрочем относително късите дистанции в града и до прилежащите три села напълно не са формирали евтина услуга преди 2018 година Цената на билета в Стамболийски е била 1 лев, а отвън града – 1.20 до 2 лева според от дистанцията. Пресметнато другояче, всеки ползващ градския превоз е трябвало да заделя от персоналния си бюджет по 40 лева месечно единствено с цел да отиде на работа и да се върне у дома. За хората от село сумата е двойна. Тук не включваме разноските, които се вършат в почивните дни. " Хората оцениха доста добре посредством джоба си безплатния превоз ", заключава Мараджиев. Въпросът е дали общината ще може да си разреши да поддържа тази скица на всеки няколко години, което Стамболийски ще открие като пионер.

Поздрави от Виена

В края на 2018 година реализацията на плана за безвъзмезден градски превоз в Стамболийски и прилежащите села е оценена и в Европа от Института за нововъведения в политиката, Виена. Проектът е препоръчан дружно с още други шест начинания за присъединяване в конкурс " Иновации в политиката " и печели най-вече точки, а по-късно се класира в първите 10, в конкуренция с още 600 други от 11 европейски страни.

Оценката е получена посредством анкета измежду 1054 европейски жители, определени на инцидентен принцип. " Важно е и друго – дружно с сътрудници кметове на дребни обитаеми места от Германия и Ирландия ще търсим способи да внесем в европарламента предложение да бъде основана специфична стратегия за безвъзмезден градски превоз в дребните общини на Европейски Съюз, има упоритости Георги Мараджиев. Тогава това, което работи добре у нас, ще проработи и в цялата Европейска общественост. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР