© Юлия Лазарова Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед

...
© Юлия Лазарова Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед
Коментари Харесай

Продажбите на трайни колбаси растат с 13.5% от началото на годината

© Юлия Лазарова
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
[[more]]Текстът е част от специфичното издание " Регал 100 ". Изданието е подарък за всички клиенти Капитал PRO. Всички останали читатели могат да го намерят онлайн тук.

Трайните салами не престават да порастват в продажбите си в стойност и в размер на българския пазар през миналата и тази година. В изследването под дефиницията за трайни салами влизат бабек&старец, луканка, сурово-сушени наденици, шпек, суджук, луканков колбас, пръчици и хапки, сушеница и флоринтер.Ръстът се дължи на позитивната макроикономическа среда през 2017 година По-високият наличен приход на семействата, както и покачването на цените въздействат на позитивния тренд. Ръстът на категорията в стойност през предходната година е 6.8%.

От началото на тази година до май в това число общите продажби на категорията в стойност бележат двуцифрен растеж 13.5% по отношение на същия интервал през 2017 година

Търсят се положителният усет и чистите артикули

От тазгодишното издание на годишното изследване на Nielsen " Тенденции при пазаруващите " излиза наяве, че доста огромна част от потребителите търсят висококачествени артикули и са подготвени да платят по-висока цена за тях. Все повече се ценят артикули с месо от българско отглеждане на животни и обезпечен генезис.

В момента има търсене както и към премиум артикули по остарели, обичайни предписания, по този начин и към такива с понижено наличие на сол и мазнини, с колкото може по-малко консерванти. Това води и до повишаване на продажбите в стойност.

Положителни са и продажбите в размер, като растежът в домакинските приходи не е повлиян доста от растежа на инфлация от 2017 година

Има забележителен растеж в размер от 6.55% до май на 2018 година по отношение на същия интервал на 2017 година

Модерната търговия печели позиции по отношение на обичайна

Като цяло всички канали означават растеж в оборота от трайни салами като се изключи дребните магазини до 40 кв.м, или по този начин наречената обичайната търговия, където спадът е 5.5% за цялата 2017 година по отношение на 2016 година

Големите вериги и магазини порастват в продажби в стойност, до момента в който се следи лек спад в дял на обичайна търговия от 25.4% на 22.5% в стойност.

При продажбите в размер ситуацията е съвсем същото и спадът за 2017 година по отношение на 2016 година е 2.7% (графика 7). Шпек и луканка – водачи в категорията Най- огромен дял имат шпекът и луканката, като техните продажби в стойност и размер надвишават половината категория. Тези типичен произведения на родното колбасарско изкуство остават настоящи на българската софра и в наши дни.

Трайните салами, приготвени от примес от свинско и говеждо, от свинско и от телешко месо, се равняват на близо 98% от категорията. Започват да навлизат от ден на ден артикули от дивечово и от конско месо. Най-голямо многообразие от подобен вид, както и за премиум артикули от категорията трайни салами може да се откри от профилираните магазини за месни артикули.

Сред най-популярните разфасовки се подреждат тези от 500+ грама (52% пазарен дял в стойност и 54.1% в обем) и 0-200 грама (22.7% в стойност и 19.8% в обем).

*Иван Недков, е RS Executive в " Нилсън България ", отдел " Обслужване на комерсиалните вериги "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР