© Юлия Лазарова Тази седмица премиерът Бойко Борисов отново сложи

...
© Юлия Лазарова Тази седмица премиерът Бойко Борисов отново сложи
Коментари Харесай

Газови измислици и реалности

© Юлия Лазарова Тази седмица министър председателят Бойко Борисов още веднъж постави розовите очила и заприказва за природния газ. След хъба и потоците пристигна ред и на американски субсидии за полутечен газ, който да идва в България по изчезналата междусистемна връзка с Гърция.

В визиите на премиера това може и да е по този начин, само че LNG се търгува на борсата при изцяло пазарна цена и няма по какъв начин да се вършат сделки под масата за преференциални цени, тъй като, видите ли, сме щели да купим няколко самолета F-16, за които другояче, както споделя самият Борисов, договарянията още не били почнали. А и сега цените на втечнения газ са по-ниски от тези, по които купуваме от " Газпром ". Разбира се, в различен миг обстановката може да е тъкмо противоположната, както към този момент е била.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Ако Бойко Борисов в действителност искаше да диверсифицира доставките, можеше към този момент да го е направил. Идеята за газови връзки със прилежащите страни беше настояща през 2009 година, когато той стана министър-председател, а различното на съветското гориво трябваше да потече до 2013 година Десет години по-късно е подготвена единствено тръбата до Румъния. Но и тя не може да се употребява поради неналичието на компресорни станции, които да изпомпват газ към България. Първа копка и куп приказки за гръцката връзка евентуално ще има, само че това не значи и действителен резултат, защото може да се повтори румънският сюжет. Връзката и със Сърбия си остава в бъдеще време.

Когато става въпрос за усилване на наличието на " Газпром " в България, Борисов работи напълно друго. Само за няколко месеца бе решено " Булгартрансгаз " да похарчи близо 3 милиарда лева за нов директен газопровод, по който ще тече главно съветски газ. Обществената поръчка за строителството му завърши рекордно бързо и без обжалвания, а първата му копка също се чака за този месец.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР