© Юлия Лазарова Райфайзенбанк България пусна собствен дигитален портфейл, който

...
© Юлия Лазарова Райфайзенбанк България пусна собствен дигитален портфейл, който
Коментари Харесай

Райфайзенбанк България пусна собствен дигитален портфейл

© Юлия Лазарова Райфайзенбанк България пусна личен цифров портфейл, който разрешава на клиентите ѝ да заплащат на ПОС терминали и да теглят пари от банкомати не с карта - пластика, а с мобилния си телефон. Продуктът е създаден за потребностите на австрийската банкова група и България е измежду пилотните пазари, на които се предлага. Това е втората банка у нас, която цифровизира банковите карти на клиентите си, с изключение на Първа капиталова банка (ПИБ), като функционалността е налична и през финтех компании като phyre, Revolut, ApplePay и други.

Телефонът става портфейл

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Апликацията на Райфайзен се назовава RaiPay и може да бъде изтеглена гратис от магазина Гугъл Play. Засега се конфигурира единствено на телефони с операционната система Android, а скоро функционалността ще е налична и за притежателите на iPhone, който работи с друга операционна система - iOs. Важна специфичност за искащите да употребяват мобилния портфейл, е телефонът им да е екипиран с NFC технология, която прави допустима връзката с безконтактните ПОС терминали и банкомати.

След инсталацията на приложението, клиентите на Райфайзенбанк могат да прибавят в него картите си, само че единствено тези, издадени от банката - като дебитни, по този начин и кредитни. След като пластиките се цифровизират, телефонът се трансформира в техен физически сурогат и може да се употребява за разплащания на безконтактни ПОС терминали или за изтегляне на средства от безконтактни банкомати. Това става с отключване на телефона, пускане на портфейла и приближаване на апарата до четящото устройство.

Сигурност и преимущества

Портфейлът е екипиран с нужните отбрани. Ако е качил няколко карти, при приложимост потребителят първо избира с коя карта би желал да направи заплащането или да тегли пари. Има и функционалност това да става по дифолт.

При заплащане на суми над 50 лева се изисква удостоверение по авансово определен от потребителя метод - с код, който би трябвало да се вкара на екрана на телефона или с pattern (свързване на точки по авансово заложен от потребителя начин). Приложението съхранява история на транзакциите, което разрешава следене и разбор на разноските си.

" RaiPay е още едно допълнение към портфолиото ни от цифрови артикули – онлайн разкриване на сметки, електронно сключване на заеми, безконтактни банкомати и мобилно банкиране ", разяснява Ани Ангелова, изпълнителен шеф на Райфайзенбанк с сектор " Банкиране на дребно " при пилотното стартиране на портфейла на пазара. Преди да се случи това, той е бил в дълъг тестови интервал, обясниха от банката. Освен в България, мобилният портфейл към този момент работи и за клиентите на банковата група в Румъния.

Мобилният портфейл не е интегриран с приложението на Райфайзенбанк за мобилно банкиране, тъй че потребителите, които го употребяват, ще имат две приложения на телефона си. То също е актуализирано и към този момент е с ново име - RaiMobile, както за телефони с Android, по този начин и за телефони с iOS. Чрез приложението могат да се правят главните банкови интервенции като следене на наличността по сметки, информация за заеми и депозити, парични преводи, заплащане на битови сметки. Платежните услуги през мобилното банкиране са с приблизително с до 68% по-евтини, в сравнение с в случай че се вършат на гише в банков офис, което е измежду тласъците за използването на цифровия канал за банкиране, считат от Райфайзенбанк.

Пазарът познава услугата

Това е втората банка на пазара, след ПИБ, която предлага алтернатива за дигитализиране на банкова карта и потреблението на мобилен телефон за разплащане или изтегляне от банкомат. Услугата мобилен портфейл е налична и през финтех компании като да вземем за пример българската phyre (която разрешава зареждане на портфейла с карти от всяка банка, като по едно и също време с това цифровизира и карти за лоялност) или интернационалната Revolut, която може да се цифровизира освен на смарт телефон, само че и на смартчасовници.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР