© Юлия Лазарова Още по темата Вечерни новини: Президентът върна

...
© Юлия Лазарова Още по темата Вечерни новини: Президентът върна
Коментари Харесай

Вечерни новини: По-лесното строителство на лифотве и писти се отлага, а "Инерком" купува бизнеса на CEZ тук

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Вечерни вести: Президентът върна закона " Пеевски " за КТБ, а Брюксел улови картели в автосектора

И още: Жаблянов бе отхвърлен като зам.-председател на парламента; Увеличението на квотата на непознатите служащи мина на второ четене в комисия; Правителството на Макрон предлага по-строги закони за имиграцията
21 фев 2018
Вечерни вести: Недомислици в Търговския закон доведоха до следващ парадокс, а напрежението в Сирия е рисково високо

И още: Къде ще се строят небостъргачи в София ще се реши най-рано наесен; Венецуела пусна личната си криптовалута Petro; Илън Мъск ще тества построяването на сътникова мрежа за интернет с директна връзка с телефоните;
20 фев 2018
Вечерни вести: Чуждите вложения порастват, Орбан и Борисов имат разлики за мигрантите, а напрежението сред Патриотите нараства

И още: Латвия получи двоен банков удар; Най-богатият предприемач в Чехия купува " Нова телевизия " ; Утре ще стане ясно кой ще е новият ръководител на основния Софийски градски съд
19 фев 2018 Четвъртъкът бе изпълнен с забавни събития и вести, като в България се открои едно " радостно " за екозащитниците решение - изтеглянето на поправките, които щяха да разрешат по-евтино и бързо създаване на нови лифтове и ски писти в страната. Иначе договорката за българския бизнес на CEZ е на финала си, организацията " Трансперънси Интернешънъл " удостовери за поредна година, че България е номер едно в Европейски Съюз по корупция, Народното събрание овласти в допълнение омбудсмана, като му даде право да се меси в частни разногласия, а някогашният финансов министър Стоян Александров се снабди с обвиняване в лихварство.
Милиардерът Илън Мъск пък продължава да прави история като сполучливо изстреля тестови спътници, които ще са в основата на построяването на световна орбитална мрежа, осигуряваща бърз и наличен интернет във всяка точка на планетата.
Американският президент продължава да изумява света, този път с неуместното предложение да се въоръжат учителите като мярка за битка с всеобщите стрелби в учебни заведения.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Строителството на лифтове и писти, без промяна на предназначението на земята, се отсрочва

" Обединените патириоти " са отдръпнали към този момент импортираните от тях при започване на февруари промени в Закона за горите, които даваха опция за постояването на лифтове и ски писти, без да се сменя предназначението на земята. Като една от формалните аргументи за отлагането те показват, че измененията са дискусионни и е належащо да минат първо през публично разискване, само че прецизират, че законопроектът не е отдръпнат, а единствено отсрочен. Неофициално обаче от ГЕРБ показват като причина отводът на групировката на Бойко Борисов да поддържа препоръчаните от съдружния си сътрудник промени.

Поправките бяха импортирани на фона на така и така изострено напрежение измежду природозащитниците и гражданското общество поради опитите за пробутване на ново строителство в " Пирин " и несекващи към този момент два месеца митинги. От екокоалицията " За да остане природа " са на мнение, че поправките в Закона за горите са следващия подарък за ски-концесионера на Витоша - " Витоша ски ", за който настояват, че е действителна благосъстоятелност на банкера Цеко Минев дружно с концесионера на ски-зона " Банско " - " Юлен ". Според тях новите текстове ще доведат до изсичането и застрояването на гори освен на Витоша, само че и в цялата страна, само че те ще продължат да се водят гори на хартия. Те припомниха, че същите ремонти бяха отхвърлени през 2012 година след митинги за няколко вечери подред на Орлов мост и несъгласие на президента.

" Инерком " е утвърден за нов притежател на бизнеса на CEZ в България

Една от най-големите и мудни покупко-продажби - за продажба на българските активи на CEZ мина през най-важния стадий: определеният покупател " Инерком " е утвърден от надзора на чешкото държавно сдружение. Цената не е публично оповестена, само че по предварителна информация е към 320 млн. евро. Продават си " ЧЕЗ електроразпределение България ", " ЧЕЗ електро " и " ЧЕЗ трейд " и дребни ВЕИ активи. Предстои откакто се подпише предварителния контракт договорката да се прегледа от Комисия за защита на конкуренцията и при утвърждение - да се заплати цената и да се трансферират акциите.

Сделката е значима, тъй като става въпрос за най-големия частен енергиен бизнес в страната. Изтеглянето на CEZ, а преди този момент и на немската E.ON демонстрира, че този контролиран и подчинен и от страната бизнес не е атрактивен за задграничните вложители от енергийния бранш. Доказателство за това е, че предложения за чешките активи подадоха главно български претенденти. След ротация на претенденти се стигна до избор на локалната " Инерком ". При нея терзанието е, че е в пъти по-малка от купувания бизнес.

България остава първа в Европейски Съюз по чувство за корупция и през 2017

България за поредна година остава най-корумпираната страна в Европейски Съюз съгласно новите данни за усещане на корупцията на " Трансперънси Интернешънъл ", макар че резултатът минимално се усъвършенства - оценката е 43 точки при 41 т година по-рано, и в международната ранглиста страната се изкачва от 75-о до 71-о място измежду общо 180 страни.

Тенденциите за страната ни обаче са тревожни: корупционният проблем се прави оценка като систематичен, а България освен е трайно на дъното в Европейски Съюз, само че към този момент съществено изостава и в района на Централна и Източна Европа, който бележи общ прогрес за поредна година. Сравнителните резултати на България от последните години приказват за застой и ясна потребност от смяна в политиката за противопоставяне на корупцията. Според анализаторите в кратковременен проект положителна смяна могат да донесат електронното ръководство и новия антикорупционен орган - в случай че и двете работят дейно. В дълготраен проект обаче би трябвало да бъде преодолян казусът с политическата корупция.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

SpaceX изстреля първите си два тестови интернет-спътника, които ще положат основите на световна сателитна мрежа

След 24-часово отсрочване галактическата корпорация SpaceX п на милиардера Илън Мъск изстреля сполучливо през днешния ден два дребни пробни спътника - Microsat-2a and Microsat-2b, които би трябвало да тестват опциите за построяването на световна орбитална мрежа, осигуряваща бързи и наличен интернет във всяка точка на планетата. Според заявката на компанията до щатския телеком-регулатор тестванията ще продължат сред 6 и 20 месеца. Когато проработи публично, тя ще бъде формирана от 4425 компактни информационни модула в ниска орбита, които ще обезпечават онлайн-връзка, която е с доста по-малко забавяне в съпоставяне в преноса на данни през информационни спътници в геостационарна орбита. Според заявката за патент, подадено от SpaceX, мрежата ще стартира да обезпечава високоскоростен интернет, откакто първите 800 спътника бъдат изпратени в орбита. От компанията чакат това да се случи през 2020 година

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Натискът върху Тръмп за надзор на оръжията се ускорява, той предложи неуместни ограничения - да се въоръжат учителите

Неправителствени организации, претенденти за Конгреса, родители, както и младежи ускоряват натиска върху американския президент Донал Тръмп да работи и да ограничи лесния достъп до оръжия в Съединени американски щати. Ученици, наранени от скорошната смъртоносна всеобща пукотевица в гимназия във Флорида, изпратиха до Белия дом претенции за ограничение на продажбите на автомати. В същото време гимназисти проведоха манифестации против насилието, породено от оръжие, в разнообразни американски градове. В цялата страна конгресни претенденти се сблъскват с въпроси по отношение на насилието, породено от оръжия, като политиците във Флорида изключително мощно усещат натиска. Някои демократи използваха момента, с цел да повторят концепциите си за по-строги ограничения за оръжейна сигурност и да се разграничат от републиканците.

Безпрецедентните дейности на младежи и техните родители се случват на фона на възобновения дълготраен спор по отношение на правата за владение на оръжие в страната. На този декор самият Тръмп втрещи страната, а и света, като предложи въоръжаване на учителите като метод за прекъсване на всеобщите стрелби.

Спорни законопроекти са в дневния ред на Народното събрание в петък

С напрежение е зареден петъчният дневен ред на Народното събрание, откакто в него изключително бяха вкарани два законопроекта на ръководещите, брандирани като суперспешни - смяна в Закона за публичните поръчки, с която договорите за поправки на оградата по границата се подписват без социална поръчка, и в новия антикорупционен закон, където се отсрочва с година и половина (1 декември 2019 г.) ограничаването за общинските съветници да имат подписани контракти със съответната община или с общински предприятия или търговски сдружения с общинско присъединяване - било като търговци (участници в комерсиално дружество) или като физически лица.

Българска социалистическа партия остро възрази против незабавното приемане на двата закона, изключително измененията в Закон за обществените поръчки, които разгласи за опит за прикриване на предходна, сегашна и бъдеща корупция. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова изрази опасения, че в петък ръководещите ще предложат двата закона да се гласоподават и на второ четене и разгласи, че ще реагират против това.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Доскорошният изпълнителен шеф на Общинска банка Сашо Чакалски , който не е в новия управителен екип след промяната на собствеността на банката, ще ръководи краткотрайно " Топлофикация София ". За позицията по-късно ще бъде разгласен конкурс. Досегашният шеф Георги Беловски е напуснал по персонални аргументи. Беловски също е някогашен кадър на Общинска банка.

Бизнес климатът в Германия се намалява през февруари. Показателят на института Ifo е на най-ниското си равнище от пет месеца, а упованията на бизнеса са в трети следващ месец на намаляване. Въпреки по-слабите резултати най-голямата стопанска система в еврозоната дава поръчка за сериозен напредък през първото тримесечие от 0.7%.

Клара Мартинес Алберола е новият шеф на кабинета на ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер. Тя ще размени на поста Мартин Зелмайер, който бе назначен за общоприет секретар на Комисията. Досега Алберола бе заместничка на Зелмайер. Тя ще е първата жена отпред на кабинета ръководителя на Европейската комисия.

ПРОЧЕТЕНО ДРУГАДЕ

" Амнести ": Медийни проблеми и от ден на ден ксенофобия и назадничавост към другите има в България

В международен проект съществени пораства заплахата от демонизация на малцинствата, а в България има все по-осезаема среда на ксенофобия и назадничавост към другите. Това регистрира тазгодишният отчет за правата на индивида на " Амнести интернешънъл ", показан от " Дневник ". В частта за страната ни организацията написа за напън над медиите, несъответстващи политики към търсещите леговище и дискриминация на ромите. Тя напомня случаите, в които локалните управляващи в Елин Пелин отхвърлиха да приютят семейство сирийски бежанци, както и всеобщите антиромски демонстрации, които дефинира като " проведени от " Патриотичния фронт " в Асеновград и Бяла. Обръща и особено внимание на абсурда с вицепремиера Валери Симеонов и депутатът Антон Тодоров, които обществено заплашиха тв журналиста Виктор Николаев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР