© Юлия Лазарова Още по темата Вечерни новини: Кабинетът с

...
© Юлия Лазарова Още по темата Вечерни новини: Кабинетът с
Коментари Харесай

Съдът: Планът за "Пирин" трябва да е с екологична оценка

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Вечерни вести: Кабинетът с ново половинчато решение за " Пирин ", стартира форумът в Давос, а Борисов подцени вота

И още: Движението в центъра на София няма да се стопира при замърсен въздух; Кои са номинирани за оскарите; Как въглищната империя на Ковачки процъфтява с държавна помощ
23 яну 2018
Правителството утвърди втора кабинка и нови писти над Банско

С решението на кабинета се дава зелена светлина за доста по-сериозно застрояване в Пирин
28 дек 2017
Кабинетът ще отсрочи решението за смяна на концесията в Банско

Екоминистърът ще внесе корекциите в контракта дружно с тези в проекта за ръководство на Пирин след 22 декември
12 дек 2017 Върховният административен съд (ВАС) анулира решението на служебния министър на екологията Ирина Костова от кабинета на Огнян Герджиков, с което беше признат новия проект за ръководство на Национален парк " Пирин " за интервала 2014-2023 година без екологична оценка и оценка за съгласуемост. Според магистратите не е спазено условието на Закона за запазване на околната среда органът за ръководство (Министерството на околната среда и водите) да прегледа всички елементи във връзка с зонирането, точните площи на зоните, дейностите, които са планувани като капиталови оферти, свързани с проекта за ръководство.

В претекстовете си съдиите показват, че по този метод министерството не е имало базовата основа да извърши вярната преценка дали тези действия ще имат влияние или няма да имат. Другият претекст на съда е, че там където органът е правил оценка за липса на негативно влияние, това е ставало без да се съблюдават критериите по Наредбата за екологична оценка, които показват ясно по какъв начин тъкмо би трябвало да се извърши преценката, с цел да се дефинира дали в действителност е нужна детайлна екооценка.

" Това, което ни радва е, че съдът е показал, че при липса са конкретика от страна на министерството и липса на преценка за това по какъв начин строителството на новите спортни уреди ще окажат въздействие върху Националния парк " Пирин ", не води до гаранция, че ще бъдат изпълнени условията на Конвенцията за запазване на международното културно завещание. В случая съдът доста добре е решил, че с изключение на нарушаване на националното законодателство министерството не може да подсигурява с преценката си, че ще бъде опазен обект от международното културно завещание ", сподели Добромир Добринов от WWF-България.

Решението за утвърждение на новия проект за ръководство на Национален парк " Пирин " без екологична оценка беше взето от служебния министър Ирина Костова при започване на март предходната година. След митинги на природозащитни организации и среща с президента Румен Радев обаче няколко дни по-късно Костова го отдръпна. Между двете й дейности е заведено делото във Върховен административен съд.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР