© Юлия Лазарова Още по темата Ще има ли минимални

...
© Юлия Лазарова Още по темата Ще има ли минимални
Коментари Харесай

Антимонополната комисия не одобри идеята за минимални цени на хотелите

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Ще има ли минимални цени за хотелите

Туристическото министерство се е захванало да изследва антипазарната опция
23 яну 2018
Проба, санкция

Минималните цени в другите гилдии
6 май 2012 Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е дала негативно мнение по лансираната от туристическото министерство при започване на годината концепция да се вкарат минимални защитни цени в хотелиерството. Това излиза наяве от решение на антимонополния орган в края на предходната седмица. Основният претекст е, че по този метод ще се наруши ценовата конкуренция.

Макар че концепцията беше аргументирана от туристическия министър Николина Ангелкова с постъпили оферти на сектора, двете сдружения на туроператорите и хотелиерската асоциация са се оповестили срещу нея, се вижда от решението на комисията.

Отрицателно мнение

В началото на годината туристическото министерство стартира изненадващо изследване за въвеждане в законодателството на минимални цени в хотелиерството. Идеята беше да има низък предел на цените на хотелските нощувки по отношение на категоризацията им. Тогава министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че концепцията е пристигнала от неправителствени организации в туризма, а повода по думите й е, че в бранша има опасения за дъмпинг на пазара, въпреки че и сега това е нарушаване на антимонополното законодателство. Проверка на " Капитал " сподели, че няма нито една тъжба от хотелиер против негов съперник за такова нарушаване през предходната година.

Според Ангелкова въвеждането на минимални цени по категории би трябвало да избегне опцията да вземем за пример четиризвезден хотел да предлага по-евтино нощувки от тризвезден.

Комисията за защита на конкуренцията обаче е дала негативно мнение по такава идея. В свое решение от петък ведомството показва, че въвеждането на минимални цени по категории би нарушило ценовата конкуренция. " Минималните цени не могат да бъдат гаранция нито за качество, нито за съблюдаване на условията на съответната категория, нито, че хотелиерите биха вложили тази спомагателна облага в повишението на качеството на услугите ", се споделя в формалното решение на антимонополния орган. Оттам показват още, че " цените за настаняване зависят от доста други фактори с изключение на категорията, заради което е на практика невероятно да бъде избрана една минимална цена за категория, която да е съответна за всички случаи ".

Браншът също е срещу

Въпреки че туристическото министерство стимулира концепцията за въвеждането на минимални цени с искане на сектора, става известно, че най-малко най-големите сдружения на хотелиери и туроператори са срещу концепцията. Пред комисията за защита на конкуренцията от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) са показали, че имат опасения по отношение на подобен механизъм. От сдружението настояват, че при ценообразуването в бранша въздействат голям брой и сложни фактори, в това число разноски, интервал на претовареност като сезон или като ден от седмицата, даване на сложни услуги, дали настаняването е самостоятелно или пакетно, се вижда от решението.

Българската асоциация на туристическите организации (БАТА) е съобщила, че не поддържа въвеждането на минимални цени със подобен мотив: ценообразуването зависи освен от категорията на обекта, само че и от фактори като леглова база, дължина на престоя, безвъзмездни или платени спомагателни услуги, целогодишна или сезонна претовареност, конкурентни обекти и други От асоциацията са показали още и че клиентите, които пътуват служебно, имат разнообразни условия и цели по отношение на тези, които избират хотел за отмора.

От Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници (АБТТА) пък са показали, че актуалните пазарни връзки в хотелиерския бранш се характеризират с извънредно гъвкава ценова конкуренция и доста мощна сегментация: цена на рецепция, няколко типа цени за туроператори, цени за онлайн продажби, сезонни цени, цени по време на огромни мероприятия. От сдружението показват още, че концепцията за въвеждането на низък предел на цените " е в несъгласие с естествената икономическа логичност и концепцията за свободния пазар, като би било казус в европейското право ".

" Най-добрата композиция от фактори като категория, цена, качество, местонахождение, улеснения, предопределя избора на потребителя, като според от задачата на пътуването другите фактори имат друга тежест ", са показали още от сдружението, се вижда в решението на комисията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР