© Юлия Лазарова Още по темата Промените за касовите апарати

...
© Юлия Лазарова Още по темата Промените за касовите апарати
Коментари Харесай

Представители на бизнеса искат отсрочка за новите изисквания за касовите апарати

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Промените за касовите апарати са оповестени. С малко облекчение за бизнеса

Регистрираните по Данък добавена стойност търговци имат време до март 2019 година да пренастроят или сменят своите устройства
2 окт 2018
Национална агенция за приходите: През юни оборотът по морето е скочил с съвсем 18%

Отчетените през касови апарати продажби през първия месец от туристическия сезон са за 1.13 милиарда лева
26 авг 2018
Срокът за актуализация на касовите апарати се удължава

За записаните по Данък добавена стойност търговци той ще е март 2019 година, вкарват се условия и към софтуерите за продажби, излиза наяве от проектонаредба
20 юли 2018 Отсрочка до 2020 година и повече елементи за новите условия за касовите апарати. За това упорстват Българската стопанска камара (БСК) и други браншови организации във връзка с измененията в Наредба Н-18 за вписване и отчитане на продажби в комерсиалните обекти, които бяха обнародвани в Държавен вестник в края на септември. Целта е касовите апарати да стартират да подават данни към Национална агенция за приходите през 5 минути, а не както е сега, един път месечно. По разнообразни оценки част от устройствата би трябвало да бъдат напълно заменени, а други да се ъпгрейднат на равнище програмен продукт и хардуер.

Според условията записаните по Данък добавена стойност търговци имат период до края на март 2019 година да сменят или пренастроят своите фискални устройства, нерегистрираните по Данък добавена стойност имат до края на юни, а за ползващите интегрирани автоматизирани системи за продажби, като да вземем за пример хотели и търговски вериги, срокът е краят на идната година.

От своя страна Национална агенция за приходите акцентира, че периодите са закрепени и реалистични. От думите на представителя на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров стана ясно, че до края на седмицата данъчната организация ще изпрати лични писма до всички към 3000 сервизни компании, както и всички регистрирани по Данък добавена стойност компании с подробна информация за периодите и нужните стъпки, които би трябвало да подхващат. Успоредно с това на интернет страницата на приходната организация ще бъде пуснат програмен продукт, с който всеки търговец ще може да разбере дали софтуерът, който употребява, е за ръководство на продажбите или не. Тоест дали влиза в обсега на наредбите и надлежно би трябвало да се модифицира.

Бизнесът против данъчните

" Работещият " на ярко " български бизнес е съществено обезпокоен от извънредно късите периоди, в които би трябвало да приведе активността си в сходство с условията, както и непрецизно дефинираните текстове в наредбата, които основават неизясненост, правна неустановеност и икономическа непредвидимост ", уточни основният финансов шеф на БСК Станислав Попдончев. Той акцентира, че към момента няма утвърдени устройства от новия вид, което пречи на производителите на програмен продукт да приведат продуктите си към условията. От Национална агенция за приходите също признават този проблем, само че означават, че новите касови апарати ще са налични доникъде на ноември.

Ясен Танев от Българската асоциация за развиване на бизнес програмен продукт (БАРБС) уточни, че Национална агенция за приходите няма да може обективно да откри дали даден програмен продукт е в сходство с условията, защото тестванията на наредбата не са задоволително ясни. Същевременно самата замяна би изисквала фискалните устройства да бъдат изтеглени от обектите, модифицирани и върнати, като по този начин се оформя директен интервал, в който активността на бизнеса е невъзможна.

Други браншови организации имат запаси от позиция на информацията, до която Национална агенция за приходите ще има достъп посредством даването на така наречен сорс код, както и опасността от запечатване на обект при нарушавания.

" Сроковете са безусловно реалистични. Коментирали сме ги с производителите на касови апарати, както и с браншовите организации ", акцентира шефът на " Данъчно-осигурителен надзор " в Национална агенция за приходите Васил Панов. От приходната организация означават също, че сорс кодът е необходим, с цел да може данъчен контрольор да извлече цялата информация от изпълнимия файл с данни за продажбите, а не манипулирана извадка.

Промените в резюме

Всеки търговец ще би трябвало да се свърже с производителите на касовите апарати, които употребява, както и обслужващите ги сервизи, с цел да разбере какви софтуерни и/или хардуерни промени са нужни. На страницата на Национална агенция за приходите работи и програмен продукт, с който всеки собственик на фискално устройство може да ревизира дали апаратът предстои на доработване или не. Производителите и разпространителите на програмен продукт за ръководство на продажбите пък ще би трябвало да заявяват пред приходната организация, че продуктите им дават отговор на условията на наредбата.

Подмяната е за фискалните устройства да стартират да подават в действително време към Национална агенция за приходите информация за всяка издадена касова записка, както и да се предотврати операцията на данни през софтуера за ръководство на продажби. Текстовете плануват информацията да се подава на 5 минути, до момента в който в този момент честотата е един път месечно. По данни на приходната организация фискът търпи загуби от към 330 млн. лева всяка година от укриване на обороти.

Промените засягат всички компании в страната, които употребяват касови апарати, програмен продукт за ръководство на продажбите или интегрирани автоматизирани системи за продажби. Става въпрос за към 440 хиляди фискални устройства, като по предварителни оценки на Национална агенция за приходите към половината от тях могат да се пренастроят софтуерно. Останалите евентуално ще би трябвало да се подменят с нови. Според БСК действително работещите фискални устройства са 250 хиляди от които 110 хиляди ще би трябвало да бъдат сменени.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР