© Юлия Лазарова Още по темата Производството и потреблението на

...
© Юлия Лазарова Още по темата Производството и потреблението на
Коментари Харесай

Седмични новини за енергетика

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Производството и потреблението на ток спадат, износът пораства

Първите три месеца на годината вецовете работят на цялостна мощ поради пълноводието
9 апр 2018
Електричество от бъдещето

Управлението на електроразпределителните мрежи се автоматизира, в бранша навлизат и блокчейн технологиите
7 апр 2018
Седмични вести за енергетика

В рубриката събираме всички най-важни вести от последните седем дни
5 апр 2018
Седмични вести за енергетика

В рубриката събираме всички най-важни вести от последните седем дни
30 мар 2018 Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

Токът ще нарастне в допълнение поради ТЕЦ-вете и ЕСО
Поисканото от ЧЕЗ, " Енерго-про " и ЕВН повишение на цената на електрическата сила може да се окаже по-малкият проблем за потребителите. Много по-стряскащи са заявките на топлоелектрическите централи, които създават тока, и на Електроенергийния систематичен оператор, който събира такси за транспорт и достъп до мрежата. Това стана ясно, откакто Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) разгласява на уеб страницата си настояванията на енергийните сдружения за новия регулаторен интервал, който стартира на 1 юли.

Освен че досегашните участници на електроенергийния пазар желаят по-високи цени, от документите излиза наяве, че в обезпечаването на ток за контролирания пазар ще бъдат включени и три нови ТЕЦ-а. Това са обвързваните с предприемача Христо Ковачки " Бобов дол " и " Марица 3 ", които до момента нямаха одобрени цени, както и Топлоелектрическа централа " Варна ", която от края на предходната година е с нов притежател - някогашния транспортен министър Данаил Папазов. Техните заявки са за двойно и даже тройно по-високи от досегашните цени на производителите на ток и неизбежно ще натежат в сметките на потребителите.

Наред с частните сдружения и всички държавни участници на електроенергийния пазар са поискали от КЕВР повишение на цените, по които работят. Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " да вземем за пример упорства за нарастване от 32% на цената, по която продава тока. Така един мегаватчас би коствал 98.75 лева без Данък добавена стойност при настояща стойност от 75.08 лева ВЕЦ-овете, благосъстоятелност на НЕК, са поискали нарастване на цената с 18% до 82.62 лева./мВтч без Данък добавена стойност. В същото време поисканото от АЕЦ " Козлодуй " повишаване е алегорично - 3%, до 56.43 лева без Данък добавена стойност за мегаватчас.

Шоково повишаване на цената за транспорт и достъп до електрическа енергия е изискал и Електроенергийният систематичен оператор. Предложението е първата цена да се промени от 8.15 лева до 11.05 лева без Данък добавена стойност за всеки пренесен мегаватчас по мрежата, което съставлява растеж от 36%. Дружеството упорства таксата за достъп да бъде увеличена с цели 49% - до 1.62 лева без Данък добавена стойност за мВтч.

" Инерком ": Напредваме със договорката за ЧЕЗ
На фона на подозренията, че " Инерком България " ще успее да обезпечи обещаните на CEZ над 360 млн. евро за българския им бизнес, представители на компанията към този момент организират срещи със чиновници и синдикати. Това стана ясно от изказване на ръководителя на съвета на шефовете на " Инерком " Милена Стоева по време на последното към този момент съвещание на краткотрайната комисия за определяне на всички обстоятелства и условия по отношение на плануваната продажба и приватизацията на сдруженията на ЧЕЗ. По думите й взаимно с чехите се приготвя равномерен преход за промяната на собствеността, тъй че да няма разтърсвания за чиновниците и потребителите.

Стана ясно още, че от страна на " Инерком " са предоставени всички поискани от Комисията за защита на конкуренцията документи и формираното още на 14 март произвеждане по централизация може да завърши до няколко седмици. Все още обаче парите не са налице. Преговорите с финансовите институции за обезпечаването на финансирането не престават и не е ясно в какви периоди може да се случи заплащането.

Председателят на краткотрайната комисия Жельо Бойчев пък разгласи, че в последните дни са получени редица документи за договорката, в това число информация от разузнаването и ДАНС, която е подадена в секретното деловодство на Народното събрание. Той също по този начин изрази вяра, че депутатите ще гласоподават удължение на мандата на комисията, с цел да може тя да завърши своята работа

България и Македония ще сплотяват електроенергийния си пазар
България и Македония сложиха началото на обединяването на енергийните си пазари " Ден напред ". Това са пазарите, на които се подписват покупко-продажби за доставка за идващия ден. Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ) и Електроенергийният систематичен оператор (ЕСО) подписаха меморандум за съгласие с Македонския електропреносен систематичен оператор и тамошната Енергийна регулаторна комисия. Очаква се меморандумът да бъде подписан и от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).

С меморандума българските и македонските представители се ангажират в границите на един месец да провеждат оперативна среща, на която да бъдат избрани главните стадии, графикът за реализация, както и структурата и съставът на работните групи за реализирането на плана. Плановете плануват пазарното обединяване да бъде реалност през второто тримесечие на 2019 година.

Подписването е станало по време на първата среща на представителите на всички участници в плана, която се е провела на 12 април, само че резултатът се оповестява едвам в този момент. Инициатор на плана е Energy Community Secretariat.

Марешки и " Патриотите " са най-активни в наддаването за членове на КЕВР
Пет кандидатури са постъпили в Народното събрание за попълване на четирите овакантени места в Комисията за енергийно и водно контролиране. По две са предложенията на партията на Веселин Марешки - " Воля ", и на " Обединените патриоти ". Свой претендент са номинирали и от Движение за права и свободи, до момента в който ГЕРБ и Българска социалистическа партия се въздържат. Лидерът на левицата Коренелия Нинова даже разгласи, че желае промяна на модела на ръководство на сходен вид органи и на вземането на решения от тях.

Въпреки че има задоволително претенденти, обновяването на регулатора на процедура ще е единствено отчасти. Причината е, че от петте оферти единствено две имена са нови - Пенка Трендафилова и Евден Николов. Останалите три кандидатури са на досегашни комисари – Ремзи Осман (юрист), Георги Златев (енергетика) и Александър Йорданов (енергетика). Техният мандат бе преустановен след чоп на 4 април. Тогава от състава на КЕВР отпадна и Валентин Петков (предложен преди време от Реформаторския блок), който в този момент не е номиниран.

Кандидатите ще бъдат показани публично в парламентарната комисия по енергетика идната седмица и ще бъдат изслушани от депутатите. След това ще се приготви отчет с оценка на представянето им, само че това е единствено условност, защото избирането им за комисари ще стане напълно с гласоподаване в пленарна зала. За определен ще се счита претендентът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако няколко претенденти за един сектор (енергетика, ВиК или право) получат нужните гласове, за определен ще се счита този с повече гласове " за ".

Резервирай ми 17 милиона
Да получаваш пари, без да работиш. За няколко електрически централи тази фантазия се сбъдва всяка година. Те печелят търговете за така наречен леден запас на Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО), за което получават общо по към 43 млн. лв. на година. Формално тези пари, които апропо заплащат всички консуматори през цената на тока, не се подаряват. Дори в противен случай - чака се в спешен миг тези централи да подсигуряват електроенергийната сигурност на страната.

Но практиката е посочила, че някои от избраниците не постоянно са подготвени за деяние. Последно през януари 2017 година две от централите, свързани с предприемача Христо Ковачки, не съумяха да проработят и макар санкциите осъществиха положителни облаги. Тази зима - заради неналичието на опция, още веднъж разчитахме на тях. Единствено по-топлото време ни избави от това да разберем дали са по-добре готови.

Логичното решение в тази обстановка е неточните централи да се изхвърлят от уравнението, а на тяхно място да се сложат такива, които действително подсигуряват енергийна сигурност, без да се покачва цената за всички. Без изненада - това няма да се случи. През седмицата енергийният министър Теменужка Петкова утвърди увеличението на размера на запаса от сегашните 500 мегавата средногодишно до 650 мегавата, което значи включване на нови играчи вместо подмяна на старите. С този растеж от 30% може да се допусна, че разноските на ЕСО ще набъбнат с съвсем 13 млн. лв..

Зад всеки сходен ход в енергетиката постоянно стои въпросът " кой печели ". В случая отговорът най-вероятно е Топлоелектрическа централа " Варна " и неговият нов притежател и някогашен министър от кабинета " Орешарски " Данаил Папазов. Централата следва да бъде пусната още веднъж, само че мъчно би могла да работи на свободния пазар поради скъпото си произвеждане. Бързи сметки обаче демонстрират, че тя може да получи 17 млн. лева за година, в случай че стои в запас.

Атина е подготвена през май да започе да продава въглищни централи
равителството на Гърция внесе в Народното събрание план на решение, с което преобладаващата държавна енергийна компания PPC да стартира да приватизира от края на май централите си, работещи на въглища. Public Power Corp. (PPC) се контракти с задграничните кредитори на страната да се раздели през 2018 година с към 40% от потенциала си, захранван с въглища. Служителите са недоволни и заплашват да спрат раздържавяването със стачки.

Държавата управлява 51% от РРС, а Съдът на Европейски Съюз постанови, че компанията е злоупотребявала с преобладаващото си състояние на пазара за въглища в страната. Властите се съгласиха да продадат централите в подмяна на заеми от Европейския съюз.

В проекторешението, представено от " Ройтерс ", се планува до 31 май да бъде разгласен интернационален конкурс. Той ще включва централите Meliti I и Meliti II (тя занапред ще бъде изградена) в Северна Гърция, както и още две централи в южния град Мегалополис. Междувременно РРС ще трансферира тези централи на две свои поделения, които ще бъдат отделени от енергийната група.

Генерална дирекция " Конкуренция " на Европейската комисия ревизира какъв е ползата на пазара и резултатът са 15 поръчки. През март от РРС споделиха, че измежду предстоящите претенденти има китайски компании и че за консултанти на продажбите са наети PwC и HSBC.

Проектът за парламентарно решение планува чиновниците в централите да не може да бъдат съкращавани в първите 6 години. Въпреки това от GENOP-DEH - главният синдикат в РРС, нарекоха решението национално закононарушение и заплашиха с продължителни стачки, които да стартират след утвърждението от депутатите.

Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР