© Юлия Лазарова Още по темата Над 80% от осигуряващите

...
© Юлия Лазарова Още по темата Над 80% от осигуряващите
Коментари Харесай

Активите на универсалните пенсионни фондове надминаха 10 млрд. лв.

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Над 80% от осигуряващите се не са избрали сами своя пенсионен фонд

Делът на неинформираните новоосигуряващи се лица нараства четвърта поредна година
12 мар 2018
Спестовна промишленост за 3.5 милиарда лева

Инвестициите на семействата във взаимни фондове доближиха нов връх от 830 млн. лева
2 мар 2018 Средствата, които универсалните пенсионни фондове в България ръководят, за пръв път надвишиха 10 милиарда лева през предходната година, което е покачване от 18%. Този растеж се дължи на наложителния им темперамент - всеки месец се удържат и в тях постъпват по 5% от заплатите на работещите българи, родени след 1959 година

Най-голям пазарен дял по сумата на активите има фондът на " Доверие ", който ръководи 27% от общия размер, следван от " Алианц България " с 22%. През последната година обаче най-бързо нарастват универсалните фондове на " ДСК-Родина ", който усили размера на активите си с 26%, и на " Пенсионносигурителен институт " (+25%).

Как нарастват спестяванията

За последните пет години всички фондове усилиха близо два пъти активите си. В този период най-бързо нарастват ръководените от фонда на ПОИ средства – приблизително с по 29% всяка година от началото на 2013 година до края на 2017 година, следван от този на " ДСК-Родина ", чиито активи нарастват с 20% всяка година, и на " Бъдеше " (+16% годишно).
Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Брой на клиентите

Що се отнася по броя на лицата, които се обезпечават в универсалните пенсионни фондове – общият им брой към края на предходната година се усилва до 3.67 млн. души. Това е с 91 000 повече спрямо година по-рано. Данните на КФН обаче демонстрират, че от ден на ден хора, които занапред стартират да се обезпечават, не избират сами своя пенсионен фонд. През 2017 година над 80% от новоосигуряващите се лица са били разпределени служебно от Национална агенция за приходите, защото не са подали заявление за избор на повсеместен пенсионен фонд в законовия период от три месеца.
Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Най-голям по брой обезпечени продължава да бъде универсалният фонд на " Доверие ". Той държи повече от ¼ от целия пазар, само че е един от двата фонда у нас, при които броят на клиентите е намалял през последните пет години. Другият подобен е " Съгласие ". При всички останали фондове има повишаване сред 1% ( " ЦКБ–Сила " ) до 12% (ПОИ) приблизително всяка година година на броя на обезпечените лица.
Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Другите фондове

При професионалните фондове, в които се обезпечават хора, упражняващи специалности от II и III категория труд, като пожарникари и миньори, общият брой на клиентите е малко под 300 000. Активите, които тези фондове ръководят, са малко над 1 милиарда лева В доброволни фондове се обезпечават общо 615 000 души, като на 2/3 от тях вноските се вършат на тяхно име от работодателя им като спомагателна обществена облага. Общата сума, която доброволните фондове ръководят, надвиши през тази година за пръв път 1 милиарда лева Най-голям фонд в тази активност с 45% от пазара е " Алианц България ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР