© Юлия Лазарова Още по темата Инициативата BEPS: Данъчните вече

...
© Юлия Лазарова Още по темата Инициативата BEPS: Данъчните вече
Коментари Харесай

Държавата пропуска ДДС за стотици милиони годишно

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Инициативата BEPS: Данъчните към този момент знаят всичко за холдинговата група

Получените доклади от мултинационалните компании могат дa провокират инспекция от Национална агенция за приходите, в случай че тя се усъмни в отклонение на облаги към други страни
23 фев 2018
Върховен административен съд върна данъчното дело на Бареков в изходна позиция

След близо 3.5 години процесът почва изначало, с тези темпове ще дочака безспорната отминалост
6 фев 2018
Бургаски съдии, юристи и счетоводители са били подложени на " данъчна селекция "

Българска социалистическа партия упорства финансовият министър Владислав Горанов да изясни " употребяват ли се приходните организации за напън върху български жители "
1 дек 2017 Държавата не може да събере Данък добавена стойност по влезнали в действие ревизионни актове в размер на стотици милиони левове годишно. Общо за интервала 2000 - 2017 година сумата възлиза на съвсем 5.8 милиарда лева Това излиза наяве от информация на Националната организация за приходите, предоставена на гражданско съдружие " Боец " по Закона за достъп до социална информация.

Общият размер на открития с ревизионни актове на Национална агенция за приходите изискуем Данък добавена стойност за същия 17-годишен интервал е 16.2 милиарда лева От тях близо 5.4 милиарда лева, или към една трета, са класифицирани като " несъбираеми или мъчно събираеми вземания ". От приходната организация настояват, че отговорностите са на лица без имущество, към което да се насочи наложително осъществяване. Още към 400 млн. лева начислени с ревизионни актове не са погасени, само че за тях се счита, че могат да бъдат събрани.

Сумите понижават

За интервала 2000 - 2010 година несъбраният Данък добавена стойност е 1.4 милиарда Най-голямата годишна сума пропуснати вземания е за 2011 година - 1.1 милиарда лева През идващите години размерът на несъбрания налог се свива до 500 - 700 млн. лева годишно, а най-ниска е сумата през предходната година - 271 млн. лева
В отговора си от Национална агенция за приходите обръщат внимание, че в една част от случаите проверките са предоставени от външни институции във връзка със характерни задания, които извършват. Друга част са инициирани от приходната организация за битка с данъчните измами. В тези два случая огромна част от отговорностите се оказват несъбираеми.

Адвокати разясняват, че има издадени актове за стотици хиляди на кухи сдружения. В някои случаи обаче тези компании " чистят Данък добавена стойност " на действителни работещи компании.

Още информация

От " Боец " разясниха, че упрекът им не е единствено към Национална агенция за приходите, само че и към прокуратурата, към която също ще бъде отправено запитване. Организацията ще желае от Национална агенция за приходите и информация за сдружения и търговци, които са взели участие в разнообразни схеми. Те обявиха, че ще дадат на прокуратурата всички изпълнителни шефове на Национална агенция за приходите и финансови министри от 2000 година насам, както и премиера Борисов поради несъблюдение на служебните им отговорности.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР