© Юлия Лазарова Още по темата Arco Vara продаде борсовото

...
© Юлия Лазарова Още по темата Arco Vara продаде борсовото
Коментари Харесай

Colliers: През 2018 г. ще има силен интерес към офиси, хотели и индустриални площи

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Arco Vara продаде борсовото си сдружение за парцели в България за 333 хиляди евро (допълнена)

Новият притежател на " Арко фонд за недвижими парцели " АДСИЦ е Bulgarian Property Developments
1 мар 2018
Лихвите по ипотечните заеми са спрели да се намаляват през януари

Доходността по левовите депозити се приближи още по-близо до нулата - 0.15%
28 фев 2018
Colliers: Инвестициите в бизнес парцели в ЦИЕ доближават своя връх

Доходността от тях в София понижава леко през предходната година, само че остава най-високата в района
20 фев 2018
От мостовете към Московска

Братята Владимир и Огнян Павлови, които имат пътностроителен бизнес, купиха постройката на английското посолство в центъра на София
17 фев 2018
" София тех парк " търси 10 млн. лева банков заем

Половината от парите са за рефинансиране на търговски заем, другите са оборотни
15 фев 2018
" Трейс " ще прави пробива на бул. " Тодор Каблешков " до Paradise Mall

Договорът е за 10.2 млн. лева и включва още уголемение на сектора от бул. " България " до ул. " Луи Айер "
10 фев 2018
Потенциал на склад

Пазарът на логистични площи се раздвижи, а наемите продължиха леко да порастват
9 фев 2018 Ръст на цените за покупка и наем, възходящо търсене в съвсем всички сегменти и нов напредък в строителството. Това са главните трендове в имотния бранш през 2017 година, съгласно последния годишен отчет за имотния пазар на консултантската компания Colliers. Прогнозата пък е, че капиталовият пазар през тази година ще се концентрира върху индустриални площи, офиси и хотели.

Инвестицонен връх

В резултат на огромните покупко-продажби за няколко търговски центъра в столицата, българският заможен пазар регистрира рекорден размер от вложения - близо 1 милиарда евро. За първи път от няколко години капиталите идват главно от задгранични вложители, като 71% от тях са единствено от южноафриканските фондове. Според разбора на Colliers 83% от всички покупко-продажби са за парцели, генериращи приходи, 12% са за активи, добити със спекулативна цел и едвам 5% от всички са за лично прилагане.

Макар че равнищата на възвръщаемост от вложенията леко са се намалили през миналата година, доходността от бизнес парцели в България към момента е най-висока спрямо останалите страни от Централна и Източна Европа. Това е и една от аргументите за нараснал интерес от страна на задгранични компании към парцели в България, считат от Colliers.
В София са привлечени най-вече вложения в парцели през 2017г. с 85% от всички покупко-продажби. Останалите се разпределят сред Варна, Бургас, Пловдив и Стара Загора, разяснява Иглика Йорданова, изпълнителен шеф на Colliers за България в изявление за Bloomberg TV Bulgaria. Много е евентуално от тази година фокусът да се измести освен в други сегменти (хотели, офиси и индустриални площи), само че и в други райони на България, сподели още тя.

Още доста офиси

Основен мотор в покупко-продажбите за офис площи през 2017 година продължава да е аутсорсинг бранша с 53% от всички транзакции за интервала от юли до декември. В първата половина на годината техният дял е бил 67% от всички покупко-продажби. Над 70% от търсенето на офиси е от страна на IT бранша и телекомуникациите, демонстрират още данните на консултантската компания. През втората половина на 2017 година единствено 6% от офисите клас А и 12% от клас Б в София остават незаети съгласно данните на Colliers.

В центъра на София на пазара се появяват нови 39 500 кв.м. oфиси през втората половина на годината главно поради завършването на офис постройката Telus Tower на пл. " Македония ". Бизнес зоната, която се оформя в региона на " Хладилника ", ще продължава да се развива динамично вследствие на усъвършенстваната инфраструктура, съгласно прогнозата на Colliers. Второто полугодие е белязано от най-вече наети офиси в крайните квартали и покрайнините на града с 61% от общия размер покупко-продажби. Там се построяват и най-вече офис площи сега - 312 000 кв.м.
В кратковременен проект от Colliers плануват предлагането на приключени първокласни офиси да остане едва, което евентуално ще насочи фирмите към офиси клас Б с добра локация. Аутсорсинг фирмите ще не престават да движат търсенето на пазара, както в столицата, по този начин и в Пловдив, Варна и Бургас, предвиждат от Colliers. През 2018 година са планувани за довеждане докрай към 160 хиляди кв.м. нови офис площи.

Индустриален напредък

През 2017г. размерът на индустриални и логистични площи в региона на София е достигнал 883 хиляди кв. м, като е повишен с 5% по отношение на миналата година, а съгласно данните на Colliers се е утроил за последните 9 години. Индустриалните площи резервират постоянни цени през последните години, като за клас А наемните равнища през 2017 година са достигнали приблизително 4.5 евро/ кв.м, а за клас Б към 2.7 евро кв.м.

Нови 55 000 кв. м. спекулативни планове се чака да бъдат приключени през тази година. Според прогнозата на Colliers държавните индустриални зони ще стават все по-атрактивни за фирмите поради стратегическото им местонахождение и техническата инфраструктура.

Търговска промяна

Сделките, които способстваха за рекордния капиталов размер през 2017 година, бяха точно за търговски площи. Придобиването на най-големите шопинг центрове в София от задгранични фондове промени образа на този сегмент.

От Colliers предвиждат смяната в собствеността да докара и до промяна на микса от наематели, както и усъвършенствания в съществуващите обекти. Данните демонстрират, че има леко покачване в наемните равнища към края на 2017г. най-много на площи по основните търговски улици.

По-скъпи жилища

Над половината жилища от приблизително висок и висок клас в София са закупени на стадий " в градеж " през предходната година, регистрират от Colliers. Данните от отчета демонстрират, че закупените жилища с банково финансиране са толкоз, колкото и покупките със лични средства. От всички покупко-продажби единствено една четвърт са с капиталова цел с прогноза този дял да се резервира. В началото на 2018 година предлагането на парцели в сегмента нараства с 12%, което съгласно Colliers евентуално ще понижи размера на покупко-продажби " на зелено ". Нови 2800 жилищни единици приблизително висок и висок клас се чака да бъдат приключени през тази година.

Годишният отчет на Colliers демонстрира, че през 2017 година цените на жилища от приблизително висок и висок клас на територията на София са се повишили със 7% по отношение на миналата година. В взаимозависимост от характерностите на парцела, цената на кв. м. е в диапазона 1000-1600 евро. От консултантската компания следят нараснал интерес към жилища с три спални и къщи, които могат да бъдат закупени на цени над 200 хиляди евро.

Три региона в столицата се открояват като най-привлекателни за купувачите в София - зоната към Бизнес парка и кварталите " Кръстова вада " и " Витоша ". Потенциалните зони за развиване на този сегмент от пазара пък са региона на Лозен и Владая, съгласно специалистите от Colliers.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР