© Юлия Лазарова Може ли за половин година България да

...
© Юлия Лазарова Може ли за половин година България да
Коментари Харесай

Електронно управление за половин година - мисията е възможна

© Юлия Лазарова Може ли за половин година България да реализира в пъти повече от направеното през последните 20 години за електронното ръководство? Според Демократична България - може. В понеделник от придвижването показаха проект, чиято цел е да " реализира скок във въвеждането на електронно ръководство в границите на 6 месеца, като освен това се подсигурява методичност и резистентност на този развой. "

Стратегията на Демократична България е най-детайлният и съответен политически документ по тематиката " електронно ръководство " досега.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Пакетът включва осем оферти за механически условия и нормативни промени, ориентирани към електронната идентификация, спешни принадлежности, електронно опазване на здравето и обучение и административни услуги.

Стандартизиране на процесите по идентификация и сключване
" С оглед рецесията и нарасналото търсене на електронни административни услуги станаха по-видими проблемите, зараждащи заради неналичието на стандартизирани средства и подходи за електронна идентификация и електронно сключване на заявки " означават от Демократична България и оферират съответни нормативни промени в Закона за електронно ръководство, които да разрешават на жителите да се разпознават отдалечено освен посредством квафлициран електронен автограф, само че и по различен метод: " уверение (X.509), издадено от държавен орган, ПИК, еднократен sms код и други. "

Сред другите хрумвания на Демократична България са Държавна организация " Електронно ръководство " да провежда създаването на общоприети софтуерни съставни елементи за другите варианти за сключване, издаването на усвършествани електронни подписи, както и надграждането на осведомителните системи в администрацията.
Електронното ръководство в изискванията на рецесия
Друга група от оферти в тактиката на опозиционната партия включва принадлежности, ориентирани към спешната обстановка.

Първото от тях е обществен указател, който да включва както информация за публичните разноски, които страната прави по отношение на рецесията, по този начин и за търговците, които са получили разнообразни ограничения за поддръжка: " Всички разноски - както на централно, по този начин и на общинско равнище, би трябвало да бъдат регистрирани в отворен електронен указател. До построяването на регистъра, разпоредбите за отчитане на разноските би трябвало да предпоставят опцията за прекачване на всички данни в регистъра, когато той е въведен в употреба. "

Другите оферти включват въвеждането на опция за електронно кандидатстване по всички антикризисни стратегии, централизирана платформа за данни, която да подкрепя работата на националния действен щаб, софтуерна рамка за отдалечени съвещания на груповите органи и обезпечаване на спешен контактен център.

Електронно опазване на здравето
Според " Демократична България " въвеждането на основните детайли (електронна рецепта и телемедицина) от електронното опазване на здравето би трябвало да се случи предпочитано. " Електронната рецепта може и би трябвало да бъде въведена в най-спешен порядък. За задачата би трябвало да бъде основана осведомителна система, до която да имат достъп лекари, фармацевти и пациенти и която да разрешава доктор да вкара рецепта в системата, дружно с персонални данни на пациента, а при отиване в аптека, фармацевтът да може да пресъздава на екран на компютър или мобилно устройство настоящите предписания на пациента (напр. на база ЕГН + номер персонална карта) " е записано в документа.

Електронни услуги
Централно място в пакета промени, препоръчани от Демократична България, е отделено на електронните услуги - административни и от сферата на правораздаването.

От Демократична България припомнят, че според настоящото законодателство " всяка административна услуга би трябвало да бъде предоставяна и по електронен път ". Това не се случва, тъй като малко на брой администрации употребяват системата за електронно връчване: " За да бъде спазен законът, администрациите би трябвало да стартират да одобряват заявки за всички услуги посредством системата за електронно връчване, а бланките за заявките на услугите да бъдат налични както на интернет страницата им, по този начин и в Интегрираната осведомителна система на Държавната администрация. Интернет страницата на всяка администрация би трябвало ясно да показва какъв е процесът на заявяване по електронен път посредством системата за електронно връчване или през профилираната ѝ система за даване на електронни административни услуги. "

Друго предложение е ДАЕУ да надгради системата, като " добави специфични реквизити при връчване на заявки за административни услуги и съответните отговори и да следи за отводи за осъществяване на услуги или несъблюдение на услуги в период, като вследствие на това прави наставления към съответните администрации. "

По отношение на електронното правораздаване от Демократична България регистрират, че както в " Закона за правосъдната власт, по този начин и в процесуалните закони е уредена опцията на съдилищата да правят удостоверителни изказвания, издават актове и правят всички други планувани в закона процесуални дейности в електронна форма. Практическото приложение на тези благоприятни условия обаче е към момента мощно лимитирано, а за някои органи на правосъдната власт, de facto не съществува. "

Последната точка в проекта на Демократична България е ориентирана към отдалеченото образование в учебните заведения, което би трябвало да включва - оценка на отдалеченото образование до момента и одит на осведомителната сигурност и отбраната на данните, обезпечаване на непрекъсната поддръжка, техническа поддръжка и механически средства за преподавателите, създаване на потенциал за работа с наличните принадлежности и образование на всички участници в процеса, обезпечаване на механически средства и съгласуваност за учениците, за които има риск от отпадане от отдалечения обучителен развой. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР