© Юлия Лазарова Миналата седмица премиерът Бойко Борисов инспектира строителството

...
© Юлия Лазарова Миналата седмица премиерът Бойко Борисов инспектира строителството
Коментари Харесай

След като закъсня, новото трасе от "Хемус" при Шумен ще бъде готово "предсрочно"

© Юлия Лазарова Миналата седмица министър председателят Бойко Борисов инспектира строителството на правата от автомагистрала " Хемус " сред Търговище и Шумен, като разгласи, че секторът може да бъде приключен предварително. Само че съгласно първичният проект въпросното трасе в действителност трябваше към този момент да е подготвен, само че се забави, и новият период, който в този момент евентуално ще бъде изпреварен, е лятото на 2020г.

Интересно е да се напомни още, че при започване на август 2018г. Борисов сподели, че " следващата година по това време секторът от Ябланица до Боаза и другият - до Търговище, ще са подготвени ". Отсечката при Ябланица в действителност беше приключена таман преди локалните избори и то предварително, само че тази сред Търговище и Шумен към момента се строи.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Какви са обстоятелствата

Договорът за строителство на правата е подписан на 29 септември 2017г. с консорциум е ДЗЗД " Хемус 16320 ", в който влизат " Инфра специалист ", " Пътинженерингстрой-Т ", " Автомагисстрали - Черно море " и Трансконсулт-22 ". " Автомагистрали - Черно море " приключи построяването 5-километровата права от " Хемус " от Шумен до Белокопитово, в това число пътен възел Белокопитово, през август 2015г.

Стойността на плана е 143.7 млн. лева с Данък добавена стойност, обезпечени от държавня бюджет. Срокът за осъществяване е 910 календарни дни или 30 месеца. От тях са планувани 180 дни за планиране, а за строителство - 730 календарни дни, като последните стартират да текат след откриването на строителна площадка.

Ако всичко вървеше по проект обектът трябваше да е подготвен през април 2020г. Строителството обаче стартира чак през август 2018 година поради отчуждителни процедури и каузи за размера на компенсациите на притежатели на земи. Така срокът се измести за август 2020г.

Първото позволение за градеж в действителност е издадено на 10 август 2018г., само че то е единствено за 1.5 км., сочи информация в уеб страницата на Министерство на районното развиване и благоустройството. За останалите близо 15 км разрешението е издадено през октомври 2019г., което значи, че е изцяло допустимо те да не са приключени до август тази година. Още повече, че през май 2019 година районният министър Петя Аврамова съобщи, че лотът ще е подготвен едвам през 2021, цитира dariknews.bg.

Отчужденията не са проблем от година

През май 2019г. Народното събрание одобри промени в режима на насилственото отчуждаване на земи в Закона за държавната благосъстоятелност, с които се даде опция за предварителното осъществяване на отчуждителните процедури, когато става въпрос за обекто на национално значение - да вземем за пример автомагистрала. Президентът Румен Радев наложи несъгласие на измененията, само че депутатите го преодоляха с гласуването си.

Именно в тази ситуация с сектора сред пътните разпореди Буховци и Белокопитово на автомагистрала " Хемус " тези законови промени бяха употребявани за първи път.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР