© Юлия Лазарова [Капитал] Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Още

...
© Юлия Лазарова [Капитал] Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Още
Коментари Харесай

Сияен ръст

© Юлия Лазарова [Капитал]
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Бизнесът на най-големите 100 търговеца на дребно е пораснал с 10% за година

Сумарният им доход доближава 10 милиарда лева
14 сеп 2018 Текстът е част от специфичното издание " Регал 100 ". Изданието е подарък за всички клиенти Капитал PRO. Всички останали читатели могат да го намерят онлайн тук.

Все по-здравословни, натурални и леки текстури, новаторски артикули – това са трендовете, които движат пазара на козметика в дрогериите, аптеките и хипермаркетите и към този момент пета година способстват за неговия растеж. През предходната година продажбите на артикули за грижа за лице, тяло, коса и слънцезащита са достигнали общо 121 млн. лева, което е растеж в стойност от 10% по данни на AC Nielsen.

Друга наклонност е, че клиентите се въздействат извънредно доста от промоционалните интензивности на търговците, което води след себе си до сериозна ценова конкуренция.

Основните канали за продажба на козметика са три. От една страна, това са профилираните дрогерийни вериги, които усилват продажбите си през 2017 година по отношение на миналата година с към 20%. Другият основен канал са аптеките, които с изключение на на медикаменти залагат на все по-богато портфолио от козметика. Няма съответни данни каква част от продажбите на този канал идва от козметика, само че съгласно информация от бизнеса тя варира сред 15 и 25%.Козметика се купува и в огромните търговски вериги за бързооборотни артикули.

Най-големите вериги аптеки

За потребностите на тази ранглиста са взети данните от общите доходи на фирмите за 2017 година – дрогерийните вериги и аптеките. Трябва да се има поради, че аптеките участват с цялостните си обороти, в които влизат и продажбите на медикаменти. Това им дава преднина в подредбата на най-големите търговци в сегмента козметика и грижа за тялото.

По тази логичност водач в класацията е най-голямата верига аптеки в България – аптеки " Марешки ", която включва над 400 обекта в цялата страна. Компанията залага на най-ниските цени и на бързата обращаемост на асортимента.

Ако се вземат единствено продажбите на козметика, водачът ще отстъпи място на втория в подредбата – профилирана верига dm.

Веселин Марешки-син отхвърли да разяснява какъв дял заема козметиката в техните аптеки, само че пък означи, че категорията се развива изключително добре.

" Във всички райони има огромно търсене на козметични артикули. Имаме доста мощни аптеки в тази категория, които продават както всеобща, по този начин и дермокозметика. Това е една добре разрастваща се и растяща категория. Обмисляме пробно да преустроим в отворен вид няколко аптеки в огромни регионални градове, защото наблюдението ни е, че и отвън София има мощно търсене ", разяснява Веселин Марешки-син.

Според данните на аптеки SOpharmacy, в чиято идея има мощен акцент върху козметичните артикули и огромни пространства за свободно извършване на покупки, в техните обекти козметиката съставлява приблизително 25% от продажбите. Може да се допусна, че и в останалите аптеки това е максимумът, който тази категория извлича от оборота.

Козметиката е във фокуса на по-големите аптеки в регионалните градове, само че в по-малките градове и обекти акцентът е върху всеобщата козметика, и то върху единични артикули. Аптеките имат международен монопол в една от козметичните категории – дермокозметиката, която се предлага от лекари за проблематична кожа – сензитивна, суха, акнеична, със зачервявания. Тези артикули се продават нормално с рекомендация от доктор или съветник.

" Според пазарните изследвания като канал аптеките са водачи по продажби на козметика за лице, а дрогериите са водач в козметиката за коса. Продажбите на артикули за лице бележат обилни растежи през предходната година, при дермокозметиката те са двуцифрени. Тенденцията е клиентите да търсят козметика, която да съдържа по-малко алергени и да не провокира проблеми ", разяснява Николай Костов, съсобственик на аптеки " Ремедиум ", които също имат просторни зони за извършване на покупки на козметични артикули.

По думите на Марешки-син продажбите на козметични артикули в аптеките са поравно с рецепта от доктор и без рецепта.

" Често първите ограничения, които вземат кожните лекари, когато с тях се съветват пациенти с косопад, сърбеж или зачервявания на избрани места, е изписване на рецепта за здравна козметика. Вследствие на това клиентите, които идват с предписания, са най-често за артикули за косопад, себорея и атопичен дерматит. При младежите всеобщо се следи изписване на акнеични артикули. Голям % от новородените бебета страда от атопичен дерматит. Предвид нежната възраст и заплаха от разнообразни реакции майките се доверяват на своите педиатри каква козметика да употребяват и да предотвратят разпространяването на дерматита ", споделя Марешки-син.

" В последните години се следи засилен интерес от мъжете към козметиката. В по-млада възраст се търсят измивни артикули за тяло и коса, а с придвижване на възрастта - артикули за лице и косопад. При дамите най-търсени са продуктите за лице като най-видима част от тялото, следвани от коса и на трето място – тяло ", разяснява той.

Въпреки самобитния взрив на онлайн аптеките Марешки-син отбелязва, че наблюдават развиването им, само че на този стадий нямат желание да се включват. Според лекарствения закон онлайн аптека се отваря към физическа аптека и по интернет могат да се продават единствено медикаменти без рецепта, козметика, хранителни добавки и медицински произведения.

Интересът на клиентите към козметиката обаче към момента е привилегия на най-големите обитаеми места.

" Потреблението на козметика е съсредоточено в столицата и по-големите регионални градове, това важи с по-голяма мощ за премиалните марки ", отбелязва Красимир Славчев, изпълнителен шеф на " Ес Си Ес франчайз ". Според продажбите на козметика в аптеките от веригата, които по предписание са в открита комерсиална зона, категорията пораства всяка година, като най-важен е растежът в продуктите " бебе ", " грижа за лице " и " тяло ".

" Интересни са и по-нишовите сегменти като марки за натурални артикули. При добър маркетинг те съумяват да намерят лоялните си клиенти ", добавя Славчев. По неговите данни козметиката заема 6% от продажбите на аптеките. " Онлайн каналът за продажби е към момента едва развъртян спрямо пазарите в Централна и Западна Европа, само че бързо набира мощ. Динамичните хора от разнообразни възрастови групи са все по-активни онлайн, по тази причина отворихме интернет магазина sanita.bg. Резултатите досега са обнадеждаващи, одобряваме ги като позитивна оценка от нашите клиенти ", споделя Славчев.

Фокус върху козметиката

В аптеките SOpharmacy, които сега са 48, концепцията и подредбата на продуктите, на брой над 10 хиляди е друга от останалите аптеки, които оферират цялата или част от гамата на избрана марка. При тези обекти подредбата по регалите не е по марки, а по категории – грижа за лице, тяло, коса, сезонни болести и други Това е и веригата аптеки с максимален дял козметични артикули в продажбите.
" Делът на козметиката има сезонен темперамент, като съгласно сезона доближава до 20 - 25% от продажбите отвън лекарствените артикули по лекарско наставление. Летният сезон е по-силен поради слънцезащитните артикули. Въпреки че това не е главен бизнес в класическия смисъл на аптечен пазар, в SOpharmacy сме избрали да имаме фокус и самодейно отношение към категорията, като задачата ни е да предложим добър избор от артикули и промоции на нашите клиенти. Затова предлагаме доста разнообразно портфолио от професионални марки, оферти в всеобщия сегмент, както и био- и напълно натурални артикули ", споделя Валерия Видулова, шеф " Ритейл услуги " в " Софарма трейдинг ".

Тя добавя, че продажбите на аптеките онлайн се развиват доста мощно, а козметичната категория заема 35 - 40% от продажбите в този канал.

Николай Костов, съсобственик на аптеки " Ремедиум ", които сега са 11 в София, веригата поддържа на склад 40 хиляди продукта дружно с медикаментите. В тези аптеки обаче медикаментите заемат под 30% от продажбите.
" Седемдесет % от приходите се дължат на хранителни добавки, дермокозметика, медицински произведения, имаме добре развити категории за диетични храни и детски артикули. При продажбите на козметиката 60% се падат на дермокозметиката, 30% - на всеобщия клас козметика, а 10% е биокозметиката ", отбелязва той.
Костов добавя, че единици компании влагат съществено в развиването на натуралната и биокозметика, има голям брой неналожени марки.

" Наистина има растежи и те не са дребни, само че изостават в безспорна стойност, вниманието към развиването на марките не е съсредоточено ", счита Костов. Той отбелязва, че онлайн продажбите порастват и към този момент са достигнали 7% от общите продажби, като козметиката и добавките са двете съществени категории, които клиентите поръчват. " Двата канала се допълват и е извънредно значимо клиентите първо да видят продуктите, да прочетат и да се срещнат с тях и по-късно да решат по какъв начин им е комфортно да ги купят ", споделя Костов.

Видно категорията става все по-интересна, защото за пръв път аптеки в България започнаха да развиват и личен бранд козметика и това са марките на аптеки SOpharmacy.

" От самото начало фокусирахме напъните си върху развиването на личното ни портфолио, както и върху предлагането на извънредни артикули, които могат да бъдат открити единствено в SOpharmacy. В началото на 2017 година поставихме началото с продуктите за ежедневна грижа за цялото тяло под марката Essentials. Тази година добавихме личната линия SOpharmacy Wellbeing - най-често нужните хранителни добавки, витамини и минерали ", споделя Валерия Видулова. Тя прибавя, че с цел да отговорят на все по-голямото търсене на натурални артикули в грижата за здравето и хубостта, са почнали да оферират извънредно няколко марката - френската марка за ароматерапевтична грижа Florame, натурални и биопродукти за орална хигиена Ecodenta, новаторски артикули с джинджифил и матча на немския производител Lemon Pharma.

" Внимателно сортираме всеки производител, преди да създадем нова линия SOpharmacy или преди да изберем извънредна марка. За личната ни марка използваме само съставки с потвърден европейски генезис, като основаването на всеки артикул е съгласно одобрените положителни индустриални практики. В същото време се стремим да предлагаме продуктите със личната ни марка на най-хубава и налична цена за своето високо качество ", отбелязва тя.

Голямата дрогерия

" dm България " не престават да бъдат водачът в продажбите на козметика в класическия смисъл на дрогерийния бизнес.

" Асортиментът е 14 хиляди продукта и включва козметика, грижа за тялото, косата, бебешки продукти, храни за кучета и котки, детергенти, битова химия. Много съществено е застъпен биоасортиментът, както и сертифицираната натурална козметика, които заемат все по-сериозен дял и порастват с двуцифрен растеж ", разяснява Андрей Петров, ръководител на съвета на шефовете на " dm България ".

Той добавя, че една от категориите с двуцифрен растеж са личните марки на dm – при хартиите и изключително при биохраните.

" Целият подбор от биохрани и козметика е 900 продукта, като 180 от тях са бебешки храни и пюрета, 280 – храни за възрастни, и 440 продукта са сертифицирана натурална козметика ", отбелязва Петров.
Особен интерес през последните години в дрогериите dm и оттова и трицифрен растеж провокира мъжката категория артикули.

" Мъжете в България от ден на ден построяват доверие към dm като бранд и от ден на ден се интересуват от нашите продукти. Ние пък от своя страна усилваме този подбор, имаме раздел " Мъжки свят " - концепцията беше да не губим доста време на мъжете в магазините, а непосредствено да отидат и да намерят това, което търсят. Този бранш обаче става все по-голям. Напоследък доста се търсят продуктите за брада – разнообразни олиа, помади, гелове, измиващи препарати, както и багра за коса, напълно пригодена за мъжкия скалп. Стремим се да развиваме този подбор, отговаряйки на търсенето и подтиквайки го, въпреки това ", отбелязва Андрей Петров. По думите му другите категории с растеж са тези за биохрани, за коса и тяло, както и декоративната козметика.

" Бизнесмоделът на dm е да предлага многообразие от 14 хиляди продукта на едно място – извършването на покупки става доста комфортно, тъй като не се постанова да обикаляте един хипермаркет, с цел да си намерите шампоан за коса. Средната комерсиална повърхност на един магазин е сред 300 и 400 кв.м, разположението е оптимално, непрекъснато вършим изследвания и се стремим да улесняваме клиентите, тъй че търсенето и намирането на продукта да е оптимално бързо ", споделя Андрей Петров.

Той добавя, че през последната година магазините са били актуализирани, а главните категории – подчертани с декоративни детайли, които да улеснят клиентите и бързо да ги ориентират къде са бебешките артикули или пък храните.

Компанията е изпратила 20 свои чиновници на едногодишен курс за дрогеристи в Австрия, защото в България тази позиция не съществува в образователните заведения и сега те дават способени препоръки на клиентите на веригата в София.

В dm считат, че би трябвало да се концентрират в офлайн продажбите.

" Онлайн уеб страниците за козметика към момента имат нищожен дял от пазара. При нас спецификата на продукта е такава, че клиентът желае да го помирише, да го види, да усети текстурата на крема до каква степен е подобаваща, макар че са по-информирани, клиентите имат потребност и се възползват от консултацията в магазина. Онлайнът е нещо допълващо към цялата търговия, само че не и нещо, което заплашва офлайн търговията. Ние имаме апликация в помощ на клиента, можем да му покажем по какъв начин да стигне до най-близкия магазин, автоматизирано трансферира адреса в навигацията, може да се осведоми за настоящите промоции и има спомагателни отстъпки, само че за този стадий не считаме да се концентрираме онлайн.

Компетентни клиенти

Компаниите означават, че техните клиенти са все по-информирани за действието на продуктите, които търсят, а веригите се радват на по-платежоспособно търсене.

" Клиентите са все по-информирани, все по-настроени на здравословно вълна. Да, всеки употребява интернет, само че постоянно има потребност освен да прочетат етикета, само че и способен съветник да опише повече за всеки артикул ", счита Андрей Петров.

" Доходите на хората като цяло се усилват и това се усеща по нарасналото търсене на скъпи артикули, изключително в София. Ръстът е в стойност, а не в брой опаковки. Скъпите артикули се продават все по-лесно, клиентите избират да дават повече пари за по-качествена козметика. Цената към този момент не е подобен фактор и най-евтините категории не се радват на растеж ", отбелязва Николай Костов.

В аптеките залагат на способените препоръки на фармацевтите.

" Наше основно преимущество е това, че те слагат потребностите на пациентите в центъра на професионалния си живот. Затова с изключение на самостоятелния здравен съвет предлагаме и спомагателни здравни услуги, като да вземем за пример стратегия за здравословно ръководство на тегло, учредена напълно на научно обосновани обстоятелства, разработване на персонализирани ортопедични стелки в определени аптеки, премерване на костна компактност, дермоанализ и други ", отбелязва Валерия Видулова. Тя добавя, че всеки месец клиентите им могат да намерят в аптеките над 1000 промоционални оферти, което е неповторимо за аптечния пазар в страната.

" Това, което прави усещане, е все по-голямата сензитивност на клиентите към промоции и все по-ниските бариери пред промяна на марката съгласно настоящите оферти ", споделя тя.

Красимир Славчев удостоверява, че по негови наблюдения цената към момента има значение и клиентите са привлечени от промоциите.

" Клиентите ни следват общия пазарен тренд. Това се удостоверява и от резултатите при мощни медийни рекламни акции или реализация на комплекти, които заемат все по-съществен дял в продажбите ", разяснява той. " При продажбите на козметиката в нашите аптеки 60% се падат на дермокозметиката, 30% - на всеобщия клас козметика, а 10% е биокозметиката. " Николай Костов, съсобственик на аптеки " Ремедиум " - София " Клиентите ни търсят чисти храни и здравословни артикули и по тази причина асортиментът ни от биохрани и натурална козметика към този момент наброява 900 продукта. " Андрей Петров, ръководител на съвета на шефовете на " dm България " " От самото начало сме фокусирали напъните си върху развиването на личното ни портфолио, както и върху предлагането на извънредни артикули, които могат да бъдат открити единствено в SOpharmacy. " Валерия Видулова, шеф " Ритейл услуги " в " Софарма трейдинг " " Продажбите на козметика с рецепта от доктор в аптеките се изравняват със случаите, в които пациентите си пазарят сами. " Веселин Марешки-син, аптеки " Марешки " " Потреблението на козметика е съсредоточено в столицата и по-големите регионални градове. Това важи с огромна мощ за премиум марките. " Красимир Славчев, изпълнителен шеф на " Ес Си Ес франчайз " Топ 5 на веригите 1. Аптеки " Марешки " са най-голямата верига от 400 аптеки в България. Продажбите на козметика в тях не са толкоз мощен акцент, колкото медикаментите, само че са бързорастяща категория и веригата има намерение да преустрои част от обектите си в огромните регионални градове, с цел да може да продава повече козметични артикули.
През предходната година общите доходи на веригата аптеки е близо 200 млн. лева и имат растеж 4% по отношение на миналата година. Веригата покачва и облагата си до 4.7 млн. лева

2. Германската верига dm има 72 магазина в 25 града в България, 30 от които в София. Магазините й могат да бъдат открити на съществени търговски улици, в ритейл парковете и в множеството молове. Компанията има обект даже в мол във Видин, където е първият магазин на dm. Веригата предлага 14 хиляди козметични продукта и през предходната година има 20% растеж в продажбите. Приходите й доближават 114.5 млн. лева (спад от 1%), а облагата – малко над 1 млн. лева (ръст от 114%). Компанията майка - dm-drogerie markt, има бизнес в 13 европейски страни, а от предходната година стартира да продава на китайския пазар задно с локалния сътрудник Tmall.com, част от китайския онлайн колос Alibaba.

3. Дрогериите Lilly са сръбска верига, учредена през 2003 година, която оперира 140 обекта в Сърбия. В България компанията има над 70 магазина в 23 града.
През 2017 година веригата има близо 85 млн. лева доходи в България, което е растеж от 22% по отношение на година по-рано. Печалбата на компанията е близо 2.3 млн. лева и се усилва със 177% по отношение на 2016 година

4. Ес Си Ес е франчайз бранд за аптеки, които работят под няколко разнообразни марки и са благосъстоятелност на фармацевти. В групата вземат участие общо 150 аптеки на територията на България. Позиционирани са на основни централни местоположения в София и в по-големите градове, както и на територията на търговски центрове и хипермаркети. Веригата работи с 80 снабдители, нелекарственото портфолио наброява 10 хиляди продукта.
Приходите за предходната година са малко над 56 млн. лева, което е растеж от 15% по отношение на година преди този момент.

5. " Eйвън козметикс България " е българският клон на международния водач в директните продажби на козметика Avon. Компанията работи посредством представители и предлага декоративна козметика, грижа за кожата, аромати, аксесоари. През 2017 година е осъществила 51.4 млн. лева доходи и растеж 2%. Печалбата на компанията е 5.5 млн. лева и пораства с близо 80%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР