© Юлия Лазарова Днес беше аграрен ден за българските управляващи.

...
© Юлия Лазарова Днес беше аграрен ден за българските управляващи.
Коментари Харесай

Вечерни новини: Правителството задължи веригите да продават местна храна, свитият добив на петрол не вдигна силно цената

© Юлия Лазарова Днес беше поземлен ден за българските ръководещи. Първо, държавното управление одобри противоречиво обвързване за продажба на районни храни във веригите, след това беше уволнен зам.-министър на земеделието, а " черешката " бяха законови учредения за санкции към веригите и прекъсване на част от вноса на плодове и зеленчуци.
А здравният министър Кирил Ананиев посети Женския пазар и пазара " Димитър Петков " в София и предвижда пред търговци, че обектите могат да отворят след великденските празници.

Удвояване на броя на безработните до 297 хиляди души, стопански спад с 4.2% и загуби от 50% за летния туристически сезон. Това е най-вероятният от три вероятни сюжета за развиването на българската стопанска система тази година, създадени от Института за стопански проучвания (ИИИ) към Българска академия на науките. При него се позволява, че пикът на разпространяването на COVID-19 настава в края на юни доникъде на юли. Икономистите считат, че ще се наложи цикличност при ограничаващите ограничения - разхлабване на рестриктивните мерки, когато броят новозаразени понижава, и стягане при противоположната наклонност.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Правителството задължи веригите да продават храна от района

Министерски съвет одобри разпореждане, с което задължава веригите да продават сезонни плодове и зеленчуци, мляко и млечни артикули, месо, яйца и други, които са създадени в региона на магазина или в прилежащата . Задължението е облекчено - в първия вид се споделяше тези артикули да заемат половината от мястото, до момента в който в този момент е казано " на задоволителна повърхност " , което е по-разтегливо разбиране. Успоредно, народен представител от ГЕРБ предлага и законови промени, в които се поставят санкции - от 15 до 50 хиляди лева

Населението на България пада под 7 млн. души през 2019 година

Според последните данни на Национален статистически институт на територията на страната живеят малко над 6.95 млн. души, което е с 48.6 хиляди под броя година по-рано . Сред положителните вести са продължаващия спад на детската смъртност и растеж на междинната дълготрайност на живота, само че застаряването на популацията продължава. През 2019 година делът на хората над 65 година в България доближава 21.6% от всички, което на годишна база е растеж с близо 11 хиляди души. Това значи, че хората в трудоспособна възраст не престават да понижават , а това се асоциира с нараснал риск за фискалната непоклатимост.

ОПЕК+ и Г-20 се договориха да свият производството на нефт

Най-големите международни производители на нефт, обединени в групата ОПЕК+, подписаха договорка за рекордно понижение на добива на нефт. В съглашението се включиха и страните от Г-20 в опит за стабилизиране на петролния пазар , който пострада тежко от ценовата война сред Саудитска Арабия и Русия и срутва на търсенето поради пандемията от ковид. ОПЕК+ ще понижи добива с 9.7 млн. барела дневно през май и юни. Съединени американски щати, Бразилия и Канада ще намалят производството до края на годината с 3.7 млн. барела общо, а други страни от Г-20 - с още 1.3 млн. Пазарите реагираха сдържано на договорката , тъй като няма изясненост по кое време разпространяването на вируса ще бъде овладяно и ще стартира повишаване на търсенето.

ОЩЕ ОТ КОРОНАВИРУСА В БЪЛГАРИЯ

Броят на доказаните случаи на ковид в страната към този момент е 685
при 675 в неделя към 17 ч. За последното денонощие той се е нараснал с 10, или едвам с 1.5%. Жертвите на вируса са 32.

Договорите на трима търговци на Женски пазар са прекъснати поради неспазване на противоепидемичните ограничения - да носят защитни маски и ръкавици, да дезинфекцират работното си място и да се съблюдава отдалеченост от 2 м. при търговия, оповестиха от " Пазари Възраждане ", които стопанисват пазара. Днес полицията е лимитирала достъпа до пазара от дребните улици и градинките и това понижава скупчването на хора.

Прокуратурата се самосезира по апела на водача на " Атака " и Волен Сидеров да не се съблюдават рекомендациите за обществена изолираност на публични места поради ковид. Става дума за прессъобщение на " Атака " от през вчерашния ден, подписано от Сидеров, в което той приканва: " Излезте всеобщо на Великден и докажете, че Бог е над Мутафчийски! ".

От самодейността " Правосъдие за всеки " настояха кабинетът да сезира публично основния прокурор за проблема със Стоян Мавродиев и скандалния банков заем, провиснал от ББР, защото прокуратурата наподобява пропуща да се самосезира по него. От организацията желаят и съответно пояснение на " архаичния текст на закона ", по който бе упрекната председателката на Българския фармацевтичен съюз Асена Стоименова поради " серия от изказвания, будещи неоснователна паника у жителите, в изискванията на въведено изключително състояние ". Днес фармацевти в цялата страна излязоха на митинг в нейна отбрана.
[[img:4053939]]

Трима души са задържани в София по време на дребен спонтанен митинг против ограничаващите ограничения , заяви БНР. Не е ясно кой е уредник. В непосредственост до митинга съгласно радиото е бил видян водачът на крайната националистическа партия " Възраждане " Костадин Костадинов.

Досега са формирани 702 досъдебни производства за нарушение на карантина , заяви за " Нова " началникът на " Национална полиция " Христо Терзийски. Издадените актове по Закона за здравето досега са 2780, като те включват както нарушавания на карантината, по този начин и неспазване на отдалеченост, влизане в паркове и така нататък Терзийски посочи, че трафични данни са употребени единствено в 14 случая - по подадени сигнали.

И Пожарна охрана СВЕТА

Испания стартира да разхлабва карантината, с цел да облекчи стопанската система . Първи ще се върнат на работа чиновниците в производството, строителството и част от бранша на услугите. Работещите ще би трябвало да се придържат към строги правила. Броят на умрелите за един ден в Испания понижава от 517 от 619-те през вчерашния ден и от здравното министерство прецизират, че това е най-малкото на ден нарастване, откогато наблюдават данните. Жертвите на COVID-19 в страната са към този момент близо 17 500, броят на инфектираните се е нараснал с 300 до 166 хиляди

Китай регистрира най-високия брой инфектирани от шест седмици насам - 108. Почти всички от новите случаи за последните 24 часа - 98 души - са на хора, влезнали в Китай от други страни. Това са главно китайци, връщащи се вкъщи. Според Пекин сега главната опасност са тъкмо хората, които " връщат " ковид в страната, макар продължаващите ограничавания за пътешестване и фрапантното понижаване на полетите.

Русия записва следващ връх в разпространяването на COVID-19 в страната. Новите случаи на инфектирани за ден са 2558 случая на инфектирани през днешния ден. Общият брой инфектирани са 18 328, умрелите са 148 - 18 в последните 24 часа. Над половината от заболелите и смъртните случаи са в столицата Москва. " Виждаме с вас, че ситуацията се трансформира на практика ежедневно и, за жалост, не в по-добра посока, " разяснява съветският президент Владимир Путин след последните данни.

Носенето на маски " скоро ще се трансформира в нещо обикновено ". Това споделя специфичният представител по COVID-19 на Световната здравна организация Дейвид Набаро в изявление за английската BBC. Ние всички ще би трябвало да се научим да живеем в новата действителност, предизвестява той. " Вирусът няма да изчезне. Ние не знаем дали хората с вируса са ваксинирани и ние не знаем по кое време ще имаме ваксина ", акцентира Набаро. Според него някои форми на покриване на лицето ще се трансфорат в нещо обикновено. По последни данни на СЗО по света има над 1.69 милиона доказани случая, а умрелите са повече от 106 000. Регистрирани са случаи допълнително от 200 страни и територии. Данните на Университета " Джонс Хопкинс " демонстрират над 1.85 млн. случая и над 114 000 умряли в 185 страни, възстановили са се повече от 434 000.

[Reuters]
СНИМКА НА ДЕНЯ

Върху известната скулптура на Исус Христос в Рио де Жанейро бяха проектирани изображения на медици в неделя вечер. По този метод бразилците отдадоха респект на работещите на първа линия в рецесията с ковид.

ПАЗАРИТЕ, БИЗНЕСЪТ, ИКОНОМИКАТА

Страните от Г-20 възнамеряват да предложат на разрастващи се страни мораториум върху заплащанията по двустранни кредитни съглашения като част от проект за битка с пандемията от ковид и попречване на дългова рецесия в тях. Това съобщаваща представител на групата пред Financial Times. Предложението планува заледяване на заплащанията по суверенните задължения за 6 или 9 месеца , а вероятно и до 2021 година, както към този момент приканиха Международният валутен фонд и Световната банка.

Спадът на съветската стопанска система ще бъде към 5% през 2020 г ., в случай че карантинните ограничения поради ковид, бъдат удължени, предвижда ръководителят на Сметната палата на Русия Александър Кудрин. Според него има възможност ограниченията да бъдат удължени и тогава някои браншове ще бъдат в тежко състояние , а това може да засегне и съответни региони в страната.

Южнокорейският автомобилопроизводител Kia Motors желае да спре работата на три завода в страната , защото пандемията се отразява на износа за Европа и Съединени американски щати. Компанията към този момент е уведомила синдикатите, а съгласно проекта предприятията не би трябвало да работят от 23 до 29 април. Другата южнокорейска компания от бранша - Hyundai, спря производството в страната на високопроходимия си модел Tucson от през днешния ден до 17 април .

От началото на април Китай е изнесъл медицински артикули за 2.36 милиарда $ , което е два пъти повече от експорта за целия март. Това демонстрират данните на митническата администрация на страната. Стоките са за профилактика на епидемията от ковид.

И ОЩЕ НЕЩО ЗА ЧЕТЕНЕ, СЛУШАНЕ И ГЛЕДАНЕ

Обичайно извънредно оживеният Истанбул , прочут със своите тапи и дълги опашки пред главните туристически обекти, през днешния ден е неразпознаваем. На фрагменти, публикувани от BBC и Анадолската организация, се виждат извънредно празните улици и площади на града.

По света повече от 40 екипа работят върху създаването на ваксина против Covid-19. В новия си подкаст Guardian ни среща с един доктор, отдаден на тази най-важна и незабавна задача сега.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР