© Юлия Лазарова Близо 12 хил. хотела и други места

...
© Юлия Лазарова Близо 12 хил. хотела и други места
Коментари Харесай

Почти 12 хил. хотела се свързаха онлайн с НАП, МВР и общините

© Юлия Лазарова Близо 12 хиляди хотела и други места за настаняване са се свързали до крайния период - 1 октомври, в електронната система ЕСТИ (Единна система за туристическа информация), която предава в действително време информация до разнообразни контролни институции - Национална агенция за приходите, Министерство на вътрешните работи, общините, Министерството на туризма. Числото е по-малко от предварителните упования, като на този стадий не е ясно дали някой се е " скрил " от системата, чиято цел е да изсветли туристическия отрасъл, или е прекратил активност.

Поискани случайно данни от " Капитал " демонстрират разлика безусловно от няколко пъти сред оповестените данни и тези на националната статистика, каквото беше и предварителното очакване на сектора.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Онлайн връзка в действително време

През февруари стартира въвеждането на онлайн връзка в действително време сред всички места за настаняване в страната и контролните институции. За задачата до 1 октомври всички хотели, къщи за посетители, жилища и други трябваше да се впишат в системата ЕСТИ и да стартират да попълнят информация за настаняваните в тях туристи, която да бъде употребена от обособените институции по отношение на компетенциите им.

Данните на туристическото министерство, които са настоящи към 3 октомври, сочат, че крайния период за регистриране в системата са спазили над 11 700 места за настаняване в страната. Това е по-малко от предварителните упования: при представянето на новата система туристическият министър Николина Ангелкова заяви, че се чака в ЕСТИ да се впишат близо 19 хиляди обекта, с каквито данни разполага националният туристически указател.

На този стадий не е ясно дали разликата от към 7 хиляди обекта се дължи на опити за " скриване " от системата на част от обектите, или поради преустановяване на активността. В закона са планувани санкции за нерегистрираните обекти - сред 1000 и 3 хиляди лева за първо нарушаване и двойно за повторни. Ако туристическото министерство " хване " извършител трети път, глобата към този момент е лишаване на лиценза за хотелиерска активност.

Данните на министерството на туризма сочат, че не е имало съществени компликации при вписването в системата. С наближаването на крайния период са се струпали доста поръчки от изчакващи последния миг обекти, излиза наяве от отговори на ведомството на въпроси на " Капитал ".

Разлика в пъти със статистиката

Онлайн връзката сред институциите и хотелите (виж карето) цели да изсветли туристическия бизнес, който съгласно проучване на асоциацията на индустриалния капитал в България е един от трите бранша, в които се укриват най-вече обороти. Възможно е обаче да се окаже, че тя ще удостовери подозренията от години в туристическия отрасъл, че националната статистика за бранша не показва тъкмо картината в сектора.

Така да вземем за пример сега в ЕСТИ са се вписали близо 12 хиляди места за настаняване в България, което е съвсем 4 пъти повече от преброените от Националния статистически институт (към август). Произволни информации, поискани от " Капитал ", за области с огромни курорти демонстрират още по-големи разминавания: да вземем за пример в Бургаския район съгласно Национален статистически институт има общо 960 места за настаняване, до момента в който в системата ЕСТИ там са се вписали 5160 хотела и други обекти. Подобна е и обстановката в област Варна - при " статистически " 450 обекта в системата са се вписали 770. В област Благоевград, на чиято територия са курортите Банско и Сандански, съгласно националната статистика има общо 194 хотели и къщи за посетители, а съгласно ЕСТИ - 677. Едното пояснение за фрапантното разминаване е, че то се дължи на обстоятелството, че статистиката регистрира единствено местата за настаняване, в които има повече от 10 кревати. Но е допустимо данните от статистиката да се разминават с действителността, каквито подозрения има от години. Всяка институция ще взима нужните й данни
Системата ЕСТИ, която е качена в поддържания от организацията за електронно ръководство " държавен " облак, събира на едно място в действително време информацията, която хотелите са длъжни да дават на контролните институции по закон. Всеки хотел има личен профил и партида, където би трябвало да попълня информация за настаняваните посетители. Това може да се случва по три метода - като интегрира хотелския си програмен продукт със системата, като изпраща всекидневно файл в EXCEL с данните или като ги вкарва непосредствено в ЕСТИ. Впоследствие всяка институции получава достъп до информацията, която е в компетенциите й. Така да вземем за пример Министерство на вътрешните работи взимат имената на туристите и датите на настаняване и овакантяване за сигурност, Национална агенция за приходите получава в агрегиран тип информация за осъществените нощувки във всеки обект с данъчни цели, а министерството на туризма - систематизирани информации за активността в курортите, обособени общини, райони и така нататък Достъп до информацията за нощувките във всеки хотел на своя територия ще имат и общините, които пък събират локална туристическа такса.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР