© Юлия Лазарова Ако искате да получавате информация за най-важното

...
© Юлия Лазарова Ако искате да получавате информация за най-важното
Коментари Харесай

Седмични новини за енергетика

© Юлия Лазарова Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

КЕВР мъчно ще удържи повишаването на тока от 1 юли През последни дни цените на въглеродните излъчвания стигнаха нова рекордна стойност - над 27 евро за звук, три пъти над признатата от КЕВР цена за интервала от 1 юли 2018 година до 30 юни 2019 година Очакванията са растежът да продължи и междинната стойност за година напред да бъде към 30 евро. Този неизпълним външен фактор неизбежно ще се отрази по-силно върху крайните цени на тока, в сравнение с ръководителят на регулаторната комисия Иван Иванов предвижда. Причината е, че над една трета от електрическата енергия в България се създава от въглищни централи, които са задължени да купуват квоти. А по-голямата част от нея се продава от Националната електрическа компания (НЕК) на контролирания пазар.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Наред с квотите има още редица съставни елементи в цената на електрическата енергия, които също може да я завишат. Електроразпределителните сдружения към този момент внесоха своите претенции за новите цени от 1 юли, които са приблизително с до 10% по-високи. Електроенергийният систематичен оператор също изиска фрапантно повишение на таксата за транспорт по мрежата - с 34%.

" Еврохолд " получи ексклузивност от CEZ за българските й активи " Еврохолд България " е получил през днешния ден ексклузивност на офертата си за придобиването на активите на CEZ в България. Това потвърдиха за " Капитал " от чешката компания, а в следствие информацията беше публично обявена и от българския холдинг. " Офертата на India Power не е отхвърлена, а остава като втора по ред в търга ", изясни говорителката на CEZ Алис Хоракова.

В какви периоди обаче ще важи ексклузивитетът и надлежно до по кое време може да се чака сключване на контракт, към момента не е ясно. Обичайно рамката при сходни покупко-продажби е три месеца - колкото беше и срокът, в който CEZ подписа договорa с " Инерком " на Гинка Върбакова, откакто дадоха ексклузивитет на офертата й.

Изборът при тръбите за газовата връзка с Гърция се сви до един - гръцката Corinth Гръцката компания Corinth Pipeworks Pipe Industry, която е част от групата Viohalco, ще създаде и достави тръбите за междусистемната газова връзка с Гърция. Те се оказа единствената позволена до класиране компания с оферта от 58.2 млн. евро при оптимален бюджет за търга 60 милиона. Това стана ясно при отварянето на ценовите предложение в офиса на плановата компания за интерконектора - " Ай Си Джи Би " АД (ICGB), в която акционери с равно присъединяване са държавният холдинг БЕХ и гръцко-италианското сдружение IGI Poseidon.

До сключването на контракт обаче може да не се стигне скоро, защото един от отпадналите претенденти - българската " Топливо-2 " на Васил Щраков, разгласи процедурата за опорочена и евентуално ще я апелира. Това значително може да обърка проектите за старт на строителството през май. За 23 април е планувано и отварянето на ценовите предложения на претендентите за строителството на газопровода, което също може да бъде придружено с тъжби. Битката там е сред българско-италианското обединяване сред " Джи Пи груп ", ГБС и Bonatti, от една страна, и гръцката " Джей енд Пи – Авакс ", от друга.

Процедурата за АЕЦ " Белене " още не е оповестена, тъй като още не е преведена На 11 март Министерството на енергетиката заяви, че НЕК е отправила покана за избор на стратегически вложител за АЕЦ " Белене ". Месец и четири дни по-късно обаче се оказва, че това деяние от страна на Националната електрическа компания е било по-скоро официално, в сравнение с действително.

От Сочи, където е поради интернационалния конгрес ATOMEXPO, министърът на енергетиката Теменужка Петкова разгласи, че поканата за създаване на АЕЦ " Белене " в действителност ще бъде оповестена в Официалния вестник на Европейския съюз едвам при започване на май. Причина за забавянето пък било условието документите (общо към 100 стр.) да се преведат на всички публични езици на Европейски Съюз.

България е с най-високата борсова цена на електрическата енергия И след втората седмица на април Българската самостоятелна енергийна борса остава с по-високи цени от Румъния, Унгария и Сърбия. Средната стойност на покупко-продажбите от миналата седмица е 58.37 евро за мегаватчас базова мощ и се покачва с 25% по отношение на интервала от 1 до 7 април. Спрямо данните за март пък нарастването е с цели 65.8%.

В другите страни в района също има повишение на цените, само че то е доста по-малко, защото междинните равнища от март бяха по-високи от българските, а актуалните са по-ниски. Така, в случай че от началото на април базовата мощ в България се търгува против 51.62 евро/МВтч, в Румъния равнищата са 51.31 евро/МВтч, в Унгария - 51.18 евро/МВтч, а в Сърбия покупко-продажбите са се сключвали приблизително за 49.85 евро.

България се измъкна от заплащането на 500 млн. евро на EVN Арбитражното дело, което EVN води против България в Международния център за споразумяване на капиталови разногласия (ICSID) към Световната банка във Вашингтон, е завършило. Решението към момента не е оповестено, само че от австрийската компания оповестиха, че няма да им бъде платено търсеното обезщетение, което по неофициална информация бе към 500 млн. евро.

" Компанията получава правна сигурност и се възприема като дълготраен вложител на българския пазар ", се споделя още в известие от EVN, като се показва, че и двете страни би трябвало да поемат съответните си правосъдни разходи като доказателство, че техните искания са уредени. Разходите на EVN се правят оценка на към 1 млн. евро.
Бъдещето на нуклеарните реактори - дребни, модулни и новаторски Съединени американски щати ще пуснат в деяние нови нуклеарни блокове за пръв път от 30 години. Това се планува да стане в атомната централа във Вогтъл, щата Джорджия, през 2021 и 2022 година Трудностите по монтирането на нуклеарните реактори демонстрират нуждата от нововъведения в атомната енергетика както в кратковременен, по този начин и в дълготраен проект. Иначе природният газ и други възобновими източници на сила просто са по-рентабилни, написа Financial Times в специфичен отчет по тематиката.

Chevron купува Anadarko в договорка за 50 милиарда $ Втората по величина петролна и газова компания в Съединени американски щати Chevron разгласи, че ще купи добивното сдружение Anadarko Petroleum за 50 милиарда $, като цената ще бъде платена в брой и акции. Това е най-голямата договорка в промишлеността от четири години и идва в интервал на по-ниски цени на петрола, почнал през 2014 година, оповестява Financial Times.

Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР