© Юлия Лазарова Адвокат Александър Кашъмов е ръководител на правния

...
© Юлия Лазарова Адвокат Александър Кашъмов е ръководител на правния
Коментари Харесай

За достъп до информация и прозрачност в условията на криза

© Юлия Лазарова Адвокат Александър Кашъмов е началник на правния екип на " Програма достъп до информация ", а анализът е част от осведомителния бюлетин на фондацията.

Добре е да подчертаем, че държавните институции са длъжни по закон да оповестяват по тяхна самодейност информация, която може да предотврати опасност за живота, здравето, сигурността и имуществото на жителите (чл.14, ал.2, т.1 от ЗДОИ), както която съставлява или би представлявала публичен интерес (чл.14, ал.2, т.3 от ЗДОИ). Това законово обвързване съществува още от 2000 година и е от огромно значение както за хората, по този начин и за администрацията, доколкото осъществяването му може да генерира доверие в нейната активност. В тази връзка дано напомним някои съществени параметри на смисъла на достъпа до социална информация, изведени в Препоръка 2002 (2) на Комитета на министрите към страните - членки на Съвета на Европа, по отношение на достъпа до публични документи. Широкият достъп до публични документи:

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики - дава опция на жителите да си сформират съответна визия и да образуват сериозно мнение по отношение на положението на обществото, в което живеят и органите, които ги ръководят, като в същото време предизвиква осведоменото присъединяване на обществеността по въпроси от общ интерес;

- покачва успеваемостта и ефикасността на администрацията и спомага за одобряването на нейната честност, като предотвратява риска от корупция;

- способства за одобряване легитимността на администрацията като работа в услуга на обществото и за подсилване на доверието на обществеността в обществените институции. [1]

В публикуван през април 2020 година документ на Съвета на Европа, коментиран в блога на ПДИ, бе очебийно смисъла на достъпа до публични документи в изискванията на рецесия, като брифингите не могат да бъдат единствен информативен канал по отношение на пандемията.

Началото на изключителното състояние

При оповестяването на изключително състояние за жителите не стана напълно ясно каква е ролята на обособените институции в този развой. Самото оповестяване бе разисквано на вечерно съвещание на държавното управление на 12 март 2020 година и импортирано и гласувано в Народното събрание на 13 март 2020 година, без особена изясненост какво следва и какви ограничения биха могли да бъдат взети. В същия ден стана известно, че издадена заповед на министъра на опазването на здравето към този момент е променена следобяд. Това беше индикация, че той ще има забележителна роля в идния развой. В същите дни се появи и Националният действен щаб без встъпление по отношение на функционалностите му, все едно е предзададена и самоочевидна действителност. Тя освен че не беше обаче самоочевидна, само че и отвън брифингите и медийните изявления за нея нямаше никаква видимост в интернет. Информация за протичащото се бе предоставяна главно и извънредно посредством медиите, което бе значимо, само че не задоволително. Известна изясненост по отношение на въвежданите правила кои институции следва да ги основават, ползват и управляват и какъв темперамент имат най-общо ограниченията, бе импортирана от обнародвания на 24 март Закон за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние.

Дали и по какъв начин се промени реализацията на отговорностите на информиране на жителите посредством издание на значима информация, обвързвана с рецесията?

Информационен портал COVID-19

Към 6 април 2020 година в интернет страниците на множеството органи на изпълнителната власт към момента не съществуваше обособена секция, отдадена на активността им във връзка рецесията, обвързвана със болестта Covid-19. Изключение беше уеб сайтът на Министерството на здравеопазването, където такава секция бе неотдавна изведена на напред във времето и съдържаше информация, която не можеше да се дефинира като напълно настояща.

На 10 април 2020 година държавното управление анонсира основания Единен информативен портал като формален източник на информация по отношение на ограниченията за битка с разпространяването на Covid-19 в България. Информационният портал съдържа богата информация, в това число статистика на случаите, документи, настояща информация - вести и записи на извършените брифинги, въпроси и отговори, обобщение на въведените ограничаващи ограничения и контактна информация на виновните институции. Може да се разяснява пълнотата и детайлната акуратност на оповестената информация, доколкото е явно, че да вземем за пример не всички заповеди на министъра на опазването на здравето са оповестени, брифингите от последните дни - 30-ти април, 1-ви и 3-ти май, сега на правенето на тази публикация не са показани с точния им час ( а в някои от дните те са повече от един), не постоянно информацията е добре структурирана и елементарно намираема за потребителите. Независимо от това въвеждането на единния информативен портал е сериозна стъпка в посока систематичното и цялостно информиране на жителите по отношение на предприеманите ограничения и въвежданите отговорности.

На 6 април 2020 година министърът на опазването на здравето издаде заповед, с която вкара в употреба Национална осведомителна система за битка с COVID-19, осигуряваща централизирано ръководство и предпазване на информация за всички диагностицирани и карантинирани лица. Тази заповед се свързва и с обявеното мобилно приложение за подаване на информация от жителите. Според заповедта, един от модулите на тази осведомителна система е Информационен уеб портал за жители с настояща информация за епидемиологичната конюнктура в страната. Създаването на тази Национална осведомителна система е упоменато и в Единния информативен портал в секция " Теми ", подсекция " Здравеопазване ". Не излиза наяве обаче дали модулът Информационен уеб портал за жители с настояща информация за епидемиологичната конюнктура в страната, който не се открива посредством търсене в Google, съответствува в реалност с Единния информативен портал (ЕИП) или не.

Този въпрос е от значително значение, защото и в самия ЕИП липсва информация кой тъкмо поддържа портала и надлежно носи отговорност за актуалността, точността и пълнотата на оповестената там информация. Става ясно само, че той е създаден от " Информационно обслужване " АД, само че липсва доста по-важната информация кой го поддържа и попълня с данни.

Публикуване на информация от министерствата

До 6 април 2020 година само Министерството на здравеопазването бе основало секция, отдадена на болестта Covid-19. В сегашния миг, при съществуването на Единен информативен портал, публикуването на линк към него в интернет страниците на институциите е минималното изпитание да бъде осведомено интензивно обществото по отношение на изискваната от чл.14, ал.2, т.1 и 3 от ЗДОИ информация. Такъв линк към ЕИП е оповестен в интернет страниците на Министерския съвет, Министерството на здравеопазването (МЗ), Министерството на вътрешните работи (МВР), Министерството на младежта и спорта, Министерството на правораздаването, Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ). Линкът е подложен на разнообразни места в интернет страниците. В някои институции той е още първоначално и в горния завършек на страницата, в други е в секцията, отдадена на информация за ограниченията, свързани с Covid-19, на трето място е първоначално и в долния завършек на страницата в секция " Полезни връзки ".

Не са препратили към ЕИП Министерството на външните работи ( МВнР), Министерството на енергетиката, Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ), Министерството на стопанската система, Министерството на културата, Министерството на образованието, Министерството на околната среда и водите, Министерството на защитата, Министерството на туризма, Министерството на финансите.

Самостоятелна секция или подсекция, отдадена на ограниченията в изискванията на рецесията, обвързвана със болестта Covid-19, е основана в интернет страниците на Министерството на външните работи, Министерството на вътрешните работи, Министерството на здравеопазването, Министерството на земеделието, храните и горите, Министерството на стопанската система, Министерството на правораздаването, Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията (МТИТС). Степента на досегаемост и размерът на информацията обаче са доста разнообразни. Ако информацията, обвързвана с ограниченията по Covid-19, е изведена на челно място и е в релативно огромен размер в уеб страниците на Министерство на външните работи, Министерство на здравеопазването, МТИТС и Министерство на вътрешните работи, то да вземем за пример в уеб страницата на МЗХГ е оповестен единствено един файл " въпроси и отговори ", ориентирани към земеделските производители.

В някои министерства се следи релативно интензивно издание на информация в секцията " Новини " или " Пресцентър " по отношение на ограниченията, свързани с предотвратяването и битката с Covid-19, до момента в който в други тематиката съвсем не е наранена. Така да вземем за пример в по-пряко ангажираните с ограничения министерства като тези на образованието и труда и обществената политика е оповестена и по-богата настояща информация, до момента в който за Министерството на енергетиката тематиката явно не е приоритет, за разлика от фиксацията по дългогодишния неосъществен план АЕЦ " Белене ". В интернет страницата на Министерството на защитата пък информация, обвързвана с Covid-19, е поместена в секция " Информационен център ".

В секция " Теми " на Единния информативен портал може да се види информация какво обособените министерства вършат в границите на ресорите си. Някои от тематиките като опазване на здравето, финанси, обществено подкрепяне, са предстоящо попълнени с много информация. В други буди известно удивление извънредно бедното наличие, като да вземем за пример в тематиките " Енергетика " и " Околна среда ". Прави усещане, че в някои случаи наличието на тематиките в портала не е отразено и в интернет страницата на министерствата или противоположното.

Ограничения, свързани с използването на ЗДОИ

Ограничения, свързани с използването на Закона за достъп до социална информация, ориентирани към предварителна защита на възможното разпространяване на болестта, са подхванати в изолирани случаи. Така да вземем за пример на 12 март 2020 година Министерството на енергетиката е въвело режим на приемане на заявки за достъп до социална информация единствено по електронен път.

Публикуване на текстовете на юридически актове

Прави усещане, че в изискванията на изключително състояние се ускори наклонността да бъдат оповестени както вести, по този начин и самите текстове на заповедите, издавани от министри и други ръководители по отношение на подхванати ограничения. В интернет страницата на Министерството на здравеопазването текстовете на заповедите са оповестени както в секция " Новини ", по този начин и в секция " Нормативни актове ", подсекция " Заповеди, правилници и указания ". Много от тях, само че не всички, са оповестени и в секция " Документи ", подсекция " Заповеди на държавни органи ", " Министъра на опазването на здравето " в Единния информативен портал. Подредбата на заповедите и там обаче е по-скоро в последователен ред, като липсва връзка със секция " Мерки " в портала, където са изброени в обобщен тип въведените ограничавания. Липсват консолидирани текстове на заповедите както в интернет страницата на Министерство на здравеопазването, по този начин и в портала. Това е е проблем, защото нерядко в тези заповеди има препращане към наличието други заповеди. Така да вземем за пример, заповедта от 1-ви май 2020 година за анулация на задължението за носене на маски на открити места препраща към 13 други предишни заповеди. Прочитът на всяка поотделно би затруднил освен жителите, само че даже и опитни адвокати.

Лесната досегаемост на тези заповеди е толкоз по-важна заради това, че с тях се вкарват ограничаващи ограничения, а неизпълнението им води до опция за налагане на наказания. Тоест, с тях се вкарват правила за държание, заради което се засягат на практика всички жители. В самите заповеди на министъра на опазването на здравето се показва чл.73 от Административнопроцесуалния кодекс, който се отнася до общите административни актове. Следователно тези заповеди съставляват таман такава категория актове, съгласно самия им издател. Тази наредба разрешава в изискванията на необходимост да не се спазят някои законови условия по издаването на общи административни актове, свързани с тяхното авансово разискване със заинтригуваните, което е разбираемо. Според същата законова наредба " в тези случаи в хода на осъществяването на акта се оповестяват съображенията за издаването му ". Това значи, че заповедта може да не се стимулира авансово, а оповестението на съображенията за издаването й съставлява излагане на аргументите, заради които е издадена, и на задачите, които се преследват. Съображенията за издаването на огромна част от издадените от министъра на опазването на здравето заповеди бяха изложени в границите на брифингите на Националния действен щаб или на държавното управление. Препоръчително е обаче, с цел да се чака хората да знаят по какъв начин да схващат и поясняват тези правила, към въпросните съображения да се препраща от оповестения текст на заповедта. Това би осигурило и гаранция, че контролът по спазването на заповедта няма да надвишава задачите и замисъла й, което за жалост в някои случаи не се сбъдна.

Публикуването на наличието на заповедите, издадени от министъра на опазването на здравето, предизвика и други институции да стартират да разгласяват свои заповеди в интернет страниците си. Това е позитивно събитие и е целесъобразно да се резервира и след анулацията на изключителното състояние. В някои случаи това стана след изявления в медиите, като публичният интерес провокира надлежно издание. В интернет страницата на Столичната районна здравна ревизия (РЗИ) да вземем за пример бе оповестена заповедта на шефа за въвеждане на ограничавания в два квартала в София, както и тази за анулацията на тези ограничавания. Съществуването на секция " Документи ", подсекция " Заповеди на държавни органи " в Единния информативен портал COVID-19 единствено по себе си подтиква институциите към издание на наличието на заповеди с по-широко правно значение.

В Единния информативен портал COVID-19 бе оповестена и заповедта за основаването на Националния действен щаб. Може да се допусна, че това стана в отговор на публичния интерес към този акт, доколкото преди този момент бе подадено заявление за достъп до него. Съответно е добре да се означи, че тази обява не е въпрос просто на благосклонност, а е в осъществяване на законово обвързване - член 14, ал.2, т.3 или чл.15, ал.1, т.16 от ЗДОИ, за издание на информация, която съставлява или би представлявала публичен интерес, респ. която е поискана и предоставена повече от три пъти по ЗДОИ.

Някои заключения

Възникването на рецесията, обвързвана с пандемията и нуждата от лесна и бърза връзка с хората, сътвори опция за насърчаване на бистрота, при която да бъде интензивно оповестена информация в интернет. Положителна оценка заслужава основаването на специфичен информативен портал. Същевременно неговото битие би трябвало да бъде необятно известно и министерствата и другите обществени институции категорично да препращат потребителите към този източник. Това не би трябвало да анулира оповестението на документи на интернет страниците на самите институции. Положителна стъпка е публикуването на правни документи, само че е добре те да бъдат свързвани с опростено пояснение защо се отнасят, със съображенията за издаването им и да се изготвят настрана консолидирани версии или най-малко да са налице дейни линкове към другите заповеди, представени в една заповед, тъй че човек да може по-лесно да се запознае със наличието им.

Има какво да се желае във връзка с по-доброто структуриране на информацията за потребителите да могат елементарно и бързо да я разбират и да я свързват с предишна информация или по-широк подтекст. Все отново една от главните цели на Закона за достъп до социална информация е жителите да си сформират мнение за дейностите на институциите, а както акцентира Съветът на Европа, те би трябвало да могат и да образуват сериозно мнение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР