© В© Philippe Wojazer / Reuters Още по темата Тръмп

...
© В© Philippe Wojazer / Reuters Още по темата Тръмп
Коментари Харесай

Huawei - невидимата причина за блокирането на сделката между Qualcomm и Broadcom

© В© Philippe Wojazer / Reuters Още по тематиката
Тръмп блокира придобиването на Qualcomm от сингапурската Broadcom

Сделката на стойност 117 милиарда $ съставлява опасност за националната сигурност съгласно американската администрация
13 мар 2018
Съединени американски щати виждат риск за националната сигурност от договорката на Qualcomm и Broadcom

Потенциалната договорка сред Qualcomm и Broadcom се проверява от профилиран междуведомствен орган в Съединени американски щати
8 мар 2018 Решението на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп да блокира договорката по закупуването на Qualcomm от сингапурската Broadcom наподобява невиждано. Администрацията изясни решението си посредством националната сигурност и обстоятелството, че Qualcomm е прекомерно значима за американския софтуерен бранш. В сянка от договорката обаче остава може би най-голямата причина тя да не се случи: китайският колос Huawei, написа Bloomberg.

Huawei, известна на потребителите най-много със смарт телефоните си, където към този момент е на трето място по пазарен дял след Apple и Samsung. Най-голямото звено на бизнеса на Huawei обаче е производството на телекомуникационно съоръжение. Тръмп, който взе решението си по рекомендация на комитета по външни вложения, е взел поради и обстоятелството, че продажбата на Qualcomm на която и да било неамериканска компания би довело до цялостна доминация на Huawei в редица софтуерни подсектори.

Най-важните хора в договорката, без да са в договорката

На процедура Huawei няма никакво присъединяване в договорката. Предвид все по-голямото въздействие на китайската компания в някои софтуерни браншове обаче тя се трансформира във фактор в доста евентуални покупко-продажби, в които няма директна роля. През 2017 година компанията означи доходи от 95 милиарда $ – два пъти повече, в сравнение с Broadcom и Qualcomm взети дружно. Притесненията на комитета по външни вложения е, че при закупуване на Qualcomm, Broadcom ще понижи бюджета за разработки и по този метод ще се сътвори комфортна среда за Huawei. Другите съперници на китайците – Nokia и Ericsson, сега изпитват проблеми поради слабите разноски на най-големите международни телекоми.

Huawei също по този начин употребява артикули на Broadcom в своето мрежово съоръжение, с цел да ръководи преноса на данни сред свързани компютри. Qualcomm също има бизнес с Huawei. Двете компании оповестиха през февруари, че работят по по-бързото развиване на 5G услуги. В един от обсъжданите от комисията сюжети, телекомите може да са на процедура задължени да се извърнат към Huawei или други китайски компании. Американското държавно управление предстоящо не е според с сходно развиване.

Твърдата позиция против Китай

Администрацията на Тръмп продължава да има мощна позиция против възможните намеси от страна на китайски компании в американската стопанска система. От Белия дом и американски софтуерни колоси нерядко се чува мнението, че Huawei работи главно за ползите на китайското държавно управление, като продава от ден на ден съоръжение на значими телекоми в Европа, Африка и Близкия изток.

През 2012 година Huawei беше посочена като евентуална опасност за националната сигурност на Съединени американски щати от различен държавен комитет. Тогава стана дума за връзките сред Huawei и комунистическата партия в страната, откакто бяха направени няколко изявленията от страна на американските управляващи, в това число и с Рен Зенгфей, създателя на Huawei. Тогава държавният комитет стигна до заключението, че от Huawei не могат да обяснят задоволително тъкмо каква е връзката сред страната и компанията. От Huawei отхвърлят връзките си с държавното управление и до ден-днешен не е ясно каква тъкмо поддръжка получава компанията от Пекин.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР