© Велко Ангелов Въвеждането на тол системата в България се

...
© Велко Ангелов Въвеждането на тол системата в България се
Коментари Харесай

Наш’та тол система 4-4-2

© Велко Ангелов Въвеждането на тол системата в България се движи в странния темп от 4 крачки напред, 4 обратно и най-после 2 в страни. В резултат на този нечуван безпорядък, придружен и от куп кавги, парите от тол такси изчезват още преди да са събрани. Първоначално, когато се представяше тол системата и се сключваше 200-милионният контракт с " Капш " за нейната направа, ръководещите възнамеряваха да събират от тежкотоварния трафик по 1 милиарда лева на година. Впоследствие сумата спадна до 600 млн. лева, а след последните закани за митинги на превозвачите се намали до към 450 млн. лв.. Има обаче съществени опасения, че и това ще е доста, защото цените са свалени с 40%, а обсегът - на половина.

На процедура облагата ще е още по-малка, защото няма да има приходи от винетки. Сега тежкотоварният трафик генерира по над 120 млн. лева на година и в случай че тази сума се приспадне, чистият резултат от тола се свива до малко над 300 млн. лв.. В същото време второкласните пътища стават безвъзмездни за камионите и рейсовете, а страната ще би трябвало да си изплаща инсталираните към този момент по тях рамки за отчитане на транспортните средства. В бъдеще те може да влязат в приложимост, само че към този момент ще са по-скоро монументи.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики След тези отстъпки от цените и обсега главният въпрос с финансирането на пътния бранш още веднъж остава без отговор. Между 300 и 500 млн. лева са минималните годишни суми за поддръжка на главните пътища и автомагистрали, без да се броят второ и третокласните. А редица от основните нови планове като пътя Видин-Ботевград, автомагистрала Русе-Велико Търново, тунела под Шипка и така нататък е планувано да се строят точно с парите от тол такси, защото европейската помощ за този бранш внезапно понижава след 2020 година Но до момента в който значимите решения за страната се вземат не въз основата на разбори и сметки, а с цел да се резервира стабилността на правителтвото, резултатите ще бъдат все такива.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР