© Велко Ангелов Статията е част от специалното издание Капитал

...
© Велко Ангелов Статията е част от специалното издание Капитал
Коментари Харесай

Бавен бизнес

© Велко Ангелов Статията е част от специфичното издание " Капитал Градове: Плевен "

Охлюви по бургундски е един от кулинарните знаци на Франция. Освен част от обичайна софра на локалните, в това число и към празници, ястието попада във радара и на доста туристи. Затова и не е чудно, че Франция е най-големият пазар за бизнеса с охлюви - за 2016 година там е осъществен импорт за 48 млн. $ и експорт за 26 млн. $ при международен пазар към 154 млн. $ по данни на Организация на обединените нации.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Но Франция не е единствената страна, за която охлювите са деликатес - Италия, Испания, Португалия и Белгия също попадат измежду най-големите потребители. Но до момента в който Западна Европа се радва на тази продукция, Източна Европа все по-усърдно я създава. А едно от местата, където това се случва, е плевенското село Крушовица.

Петя Кировска, съсобственик

Фотограф: Велко Ангелов Най-голямата плантация

Бизнесът с охлюви се реализира по два метода. Единият е посредством събирането им в природата, като в България това се прави от десетилетия. Вторият е посредством развъждането им във ферми. България влезе на скорост в този пазар около рецесията през 2009 година - тогава редица дребни бизнесмени, привлечени от ниските първични вложения и обещанията за сигурен пазар, взеха решение да основат свои стопанства. Впоследствие обаче доста от тях не съумяха поради невъзможността да осъществят продукцията си, а към днешна дата бизнесът с охлюви си остава по-скоро екзотично занятие в страната. Към момента се счита, че в страната има сред 30 и 50 такива, основани от 2000 година насам.

Най-голямото стопанство в страната е в Крушовица и е благосъстоятелност на трима съдружници - Петя Кировска, Огнян Кировски и Станчо Тотов. " Започнахме преди 15 години, концепцията беше на Огнян ", споделя ни Петя Кировска. След като взема решение да се захване с този бизнес, Огнян Кировски отива на образование във Франция, а след това стартира и основаването на фермата, която сега е ситуирана на над 30 декара.

Какъв е бизнесът сега

Охлювите се продават в разнообразни разновидности на пазара. Едната опция е да се търгува с дребни живи охлювчета, чиято междинна изкупна цена е към 5 лева за кг. Ако се продават хибернирани (големи) охлюви, цената се повишава поради по-дългото време, в което те са отглеждани във фермата и обвързваните разноски с това. Тя към този момент доближава към 3.50 евро за кг. Третата алтернатива е да се продава модифицираното месо от охлюви, чиято цена се движи сред 10 и 15 евро за кг.

Фермата в Крушовица взема решение да се специализира в продажбите на дребни охлюви, като работи единствено по поръчки на клиенти

Фотограф: Велко Ангелов " През актуалната година сме продали 10 млн. дребни охлювчета ", споделя Петя Кировска, допълвайки, че над 90% от продукцията е за експорт в Португалия, Франция и Гърция. " В България продаваме напълно дребни количества, нормално по поръчка от обособени клиенти ", споделя тя.

Това е 1/5 от потенциала, който е за 50 млн. дребни охлюва годишно. Фермата в Крушовица взема решение да се специализира в продажбите на дребни охлюви, като работи единствено по поръчки на клиенти. " Причините за това са разнообразни ", споделя Кировска. От една страна, на интернационалните пазари конкуренцията е мощна, а от друга, в част от тях охлювъдството получава дотации, които разрешават и продукцията да се предлага на по-ниски цени. Така българските производители са изправени пред обстановка да се борят с подпомагана продукция.

Нови ниши

Успоредно с обичайното прилагане на охлювите в хранителната промишленост в последните няколко години в това направление се развива и нова ниша - така наречен хайвер от охлюви, чиято цена доближава над 300 евро за кг. Същевременно обаче в последните години се ускорява и приложението им в козметиката, защото се счита, че слузта от охлюви е подобаваща за разнообразни кожни проблеми. " Ние не работим в тази ниша, само че в страната има компании, занимаващи се с " доене " на охлюви ", споделя Петя Кировска. По думите й другият сегмент с капацитет е биологичното произвеждане. В България обаче няма сертифицираща компания за това. Технологията на охлювъдството

В края на есенните месеци фермата за охлюви в село Крушовица е след края на дейния сезон, като охлювите са прибрани в хладилни камери. Предстои те да бъдат " събудени " през януари, когато ще бъдат пуснати родителите за оплождане. Снасянето на яйца се случва в обособена зала за репродукция, а след излюпването охлювите бебета се местят в специфична " детска градина " за прочут интервал, след което и в оградено парково пространство, засято с бяла детелина, която задържа нужната за охлювите влага. Въпросните паркове разполагат и с дървени скари, които денем служат за заслон за охлювите, а вечер - за хранилка. Най-големият риск за охлювъдството са жегите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР