© Велко Ангелов Още по темата Собственикът на Банка ДСК

...
© Велко Ангелов Още по темата Собственикът на Банка ДСК
Коментари Харесай

Румънската централна банка не разреши на OTP да купи Banca Romanesca

© Велко Ангелов Още по тематиката
Собственикът на Банка ДСК се готви за нови придобивания в района

Според основния изпълнителен шеф на OTP Group Шандор Чани задачите за разширението са от България до Беларус
4 окт 2017
Собственикът на Банка ДСК - OTP Group, купи банка в Сърбия за 125 млн. евро

С придобиването на Войводянска банка от гръцката NBG унгарската група окрупнява близо 6% пазарен дял в западната ни съседка
8 авг 2017
Собственикът на Банка ДСК купи румънския бизнес на гръцката NBG

Унгарската OTP продължава експанзията си в Централна Европа
24 юли 2017 Румънската централна банка не е разрешила на унгарската OTP да придобие локалната Banca Romanesca от National Bank of Greece. Това излиза наяве от прессъобщение на регулатора от 15 март, в което не са дадени причини, защото " всички събрани данни и информация са считани за професионална загадка ". Това ненапълно разклаща заявените нападателни проекти за агресия в района на най-голямата унгарска банка, която в България управлява втората по величина Банка ДСК.

Решението е любопитно, тъй като за пръв път от началото на консолидацията в банковия бранш в Румъния след международната рецесия централната банка блокира към този момент подписана договорка. То е ненапълно извънредно, защото към този момент OTP участва на пазара посредством дребната OTP Bank Romania и договорката към този момент беше утвърдена от антимонополния регулатор. Същевременно новината не е цялостна изненада, като при започване на март ръководителят на борда на унгарската група Шандор Чани съобщи, че се тормози, че няма да получат утвърждение и че има неприятно чувство за договорката.

Проваленото разгръщане

Договорът за продажба беше подписан в края на 2017 година и предвиждаше OTP да заплати на гръцкия притежател на Banca Romanesca 72 млн. евро за 99.28% от капитала. Реално обаче договорката се прави оценка на към 650 млн. евро като включва и погасяване на зависещ срочен дълг и други средства отпуснати от NBG на румънското му отделение.

При сполучливо завършване OTB Bank Romania щеше да стане осма на пазара с към 3.7% дял. Самата OTP обаче обществено е заявявала упоритости за постигане на 7-8% пазарен дял посредством придобивания откакто последно през 2014 година купи дребната Millennium Bank от португалските й притежатели.

Сега обаче евентуално NBG ще би трябвало да търси нов покупател, защото продажбата е част от поетите задължения на гръцките банки да излязат от районните си поделения, с цел да изплатят европейската помощ за спасяването им. Аналогично в края на 2016 година NBG продаде и българската си банка ОББ, като там още веднъж OTP беше претендент и наддаваше до финала, само че като извънредно за покупател беше определена белгийската KBC.

Оттогава обаче унгарската група продължава да затвърждава апетита си за още придобивки в района, като в изявление за Bloomberg през есента на 2017 година Чани съобщи проекти за придобиване на най-малко пет банки в околните две години. За задачата банката се хвали с готови 1 милиарда $ за агресия. Не е ясно до каква степен спънката в Румъния ще попречи на тази тактика.

В банковите среди OTP се спряга като искащ да придобие няколко поделения на Societe Generale в Централна и Източна Европа, измежду които и българската Сосиете женерал Експресбанк. Френската група има желание да излезе от нестратегическите си пазари където не е в топ 3 по пазарен дял. Освен това в разнообразни моменти в банковия бранш името на OTP Bank се е свързвало импровизирано с интерес към Банка Пиреос. Нейният гръцки притежател през юни 2017 година също разгласи, че продава поделенията си в района.

Регулаторната опозиция

Формалните аргументи за отхвърли на Румънската централна банка не са ясни, а евентуално няма и да бъдат оповестени. По локалното законодателство решението на регулатора може да бъде обжалвано единствено пред самия него, само че не и пред съд, тъй че OTP няма доста варианти да продължи да преследва договорката.

Доколкото унгарската група към този момент оперира на пазара, а и договорката не основава колос, няма забележими финансови спънки пред договорката. Спекулациите в Румъния са по-скоро на геополитическа тематика. От една страна около властническия жанр на Виктор Орбан Унгария се трансформира в самобитна черна овца на Европейския съюз и внезапните дейности в Будапеща по отношение на централната банка и комерсиалните банки през последните години будят паника. Затова и евентуално румънският регулатор не желае OTP да придобива значителен дял от пазара.

Друга линия на хипотези е неофициалната политика на Румънската централна банка да не позволява съветско въздействие в бранша. Като образец се показва по какъв начин през 2012 година Сбербанк закупи цялата австрийска Volksbank без румънското й отделение, макар че все още то е измежду значителните в групата. Вторият максимален акционер в OTP и член на борда й е съветският предприемач Мегдет Рахимкулов, който има и унгарско поданство. Forbes прави оценка благосъстоянието му на 1.9 милиарда $, което е повече от колкото това на най-богатия маджарин - а точно Шандор Чани (1.1 милиарда долара).

Друга догадка е, че решението е част от проекти за усилване на ролята на банките с локален капитал. Само ден след отхвърли си към OTP, втората по активи (и най-голяма следена от румънски собственици) Banca Transilvania получи позволение да придобие Bancpost от гръцката Eurobank.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР