© Велко Ангелов Един заместник-директор и още петима служители на

...
© Велко Ангелов Един заместник-директор и още петима служители на
Коментари Харесай

Зам.-директор и петима служители на фонд "Земеделие" са задържани

© Велко Ангелов Един заместник-директор и още петима чиновници на Държавен фонд " Земеделие ", измежду които ръководители на дирекции във фонда, са арестувани за 24 часа. Това стана ясно от изказване на зам.-главния прокурор Иван Гешев откакто във вторник сутринта профилираната прокуратура стартира претършуване на кабинети и домове на чиновници на фонда. Макар да не назова съответно име, от описанието на Гешев излиза наяве, че задържаният зам.-директор на фонда евентуално е Калоян Костадинов, отговарящ за програмата за развиване на селските региони. Предстои да се реши дали ще се издигнат обвинявания и какви ограничения за неотклонение ще бъдат наложени на шестимата арестувани чиновници на ДФЗ.

Акцията в ДФЗ е по отношение на следствие против притежателя на " Винпром Карнобат " Миню Стайков за вероятно непозволено приемане на европейски фондове. Стайков е в ареста от септември на предходната година, откакто бе арестуван дружно със свои чиновници, само че по други обвинявания, свързани с данъчни закононарушения, документни закононарушения и пране на пари по отношение на алкохолния му бизнес.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Нова акция във фонд " Земеделие "

Във вторник сутринта проверяващи влязоха във фонд " Земеделие " за следващ път през последните месеци като този път мотивът е следствие против притежателя на " Винпром Карнобат " Миню Стайков и още седем души за възможни злоупотреби с европейски средства от програмата за развиване на селските региони и програмата за лозарство и винарство. Става въпрос за опит за непозволено приемане на към 18 млн. лева финансиране, напомни пред публицисти зам.-главният прокурор Иван Гешев. През май разнообразни медии оповестиха, че това се е случвало посредством родственици и близки на чиновници на " Винпром Карнобат ", които кандидатствали за дотации през програмата " Млад фермер ", само че парите отивали в интерес на Стайков.

Задържаните шестима чиновници на фонда, измежду които зам.-директор на институцията и шефове на дирекции, се проверяват за вероятно закононарушение по работа. Пред публицисти зам.-главният прокурор посочи, че става въпрос за зам.-директор, назначен неотдавна на поста, който преди този момент е управлявал дирекция и следствието е точно за активността му през този интервал. На " описанието " дава отговор Калоян Костадинов, който при започване на юни зае мястото на Атидже Алиева-Вели, определена за евродепутат от листата на Движение за права и свободи. Преди това той е бил шеф на дирекцията, отговаряща за договарянето и използването на програмата. Гешев заяви още, че има данни за директни контакти сред арестувани чиновници на фонда и Стайков.

Разследването за злоупотреби с евросредства

Разследването за възможни злоупотреби с евросредства за земеделие е третото против Миню Стайков. За първи път прокуратурата заяви за това следствие през май т.г., когато разгласи, че осем души, които са свързани с " бизнес империята на " Карнобат ", се проверяват за злоупотреби с европейски средства от програмата за развиване на селските региони и по схемата за преработка на лозя от програмата за развиване на лозарството и винарството.

Тогава бяха претърсвани офиси на компании, а някогашният аграрни министър Румен Порожанов бе извикан да дава показания, защото възможните злоупотреби са станали по времето, когато е управлявал фонд " Земеделие ". Във вторник Гешев заяви, че досега няма доказателства против него.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР