© Велко Ангелов Ден след като Венецианската комисия обяви становището

...
© Велко Ангелов Ден след като Венецианската комисия обяви становището
Коментари Харесай

Подчинен на главния прокурор ще може да го разследва

© Велко Ангелов Ден откакто Венецианската комисия разгласи мнението си за това по какъв начин би трябвало да наподобява механизма за без значение следствие на основния прокурор държавното управление одобри на изключително съботно съвещание пакет от промени Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт, които по оценката на премиера Бойко Борисов дават отговор на рекомендациите на Съвета на Европа.

От показания от министъра на правораздаването Данаил Кирилов план доразвит с обясненията на премиера стана ясно, че концепцията на държавното управление се разминава с вижданията на Съвета на Европа. Правителството предлага следствието на основния прокурор и неговите заместници да бъде предоставено на ръководителя на отдел " Инспекторат " във Върховна касационна прокуратура (ВКП). Той ще се избира от Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет с квалифицирано болшинство и ще има мандат от седем години. Промените плануват основният прокурор да не може да реализира контрол над следствието против него.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Предлага се също по този начин основният прокурор да бъде изслушван на всеки три месеца, само че освен от правната комисия в Народното събрание, а от всички парламентарни комисии. От планът е отпаднала процедурата за отстраняването на ръководителите на Върховния касационен и Върховния административен съд, както предложи Венецианската комисия.

Какво предлага държавното управление

При представянето на плана министър председателят Бойко Борисов сподели, че предложенията са напълно в конституционната рамка, т.е. не постановат смяна на главния закон. Макар и на няколко пъти да беше повторено, че въпросният прокурор ще е " самостоятелен " гаранциите за това наподобяват незадоволителни.

Според Конституцията " основният прокурор реализира контрол за правда и методическо управление върху активността на всички прокурори ", т.е. който и да е прокурор от системата на прокуратурата да реализира следствието той ще е според от нейния началник, без значение какво официално написа в Наказателно-процесуалния кодекс.

На идващото място в мнението, показано през вчерашния ден от Венецианската комисия, е подложен акцент върху въздействието, което основният прокурор има както в прокуратурата, по този начин и във Висшия правосъден съвет.

Идеята на държавното управление ръководителя на отдел " Инспекторат " във ВКП да се назначава от Прокурорската гилдия, въпреки и с огромно болшинство, надали ще ограничи въздействието на основния прокурор над процеса по желание на този, който ще може да го проверява. Практиката демонстрира, че прокурорската гилдия следва единомислещо волята на ръководителя на държавното обвиняване - нещо, което се видя напълно ясно при номинацията на Иван Гешев за основен прокурор, която беше издигната единомислещо от всички членове на колегията, в звук с обществената поддръжка от сегашния титуляр на поста Сотир Цацаров.

Предложеният седемгодишен мандат на ръководителя на инспектората ще му подсигурява известна самостоятелност, доколкото основният прокурор няма да може еднолично да го освобождава и мести в други отдели. От показаният план не излиза наяве дали така наречен " самостоятелен " прокурор ще има надзор над отдела или редовите прокурори от него ще се дефинират от основния прокурор и ще са му подчинени.

Исторически видяно отдел " Инспекторат " постоянно е бил измежду най-силните оръжия на основния прокурор. През годините през този отдел са минали прокурори като починалия Николай Колев (във времето, когато е бил непосредствен до Никола Филчев) и Спартак Дочев. По време на основният прокурор Борис Велчев отделът, тогава управителен от Малена Филипова, се оформи като обособен център на власт, който се простираше освен в държавното обвиняване, само че и в съда. Едно от първите неща, които Сотир Цацаров направи с встъпването си в служба беше точно да разформирова въпросния отдел " Инспекторат ".

Предложения във въздуха

Проектът не дава отговор на редица упования на Съвета на Европа. Така да вземем за пример не се планува въвеждане на правосъден надзор над отводите на прокуратурата да образува досъдебно произвеждане, както беше записано в резолюцията на Комитета на министрите по осъществяването на делото " Колеви против България ". Не е отговорено и на рекомендацията на Венецианската комисия процедурата по премахване на следствия основен прокурор да може да се иницира и от членове на Съдийската гилдия.

Неслучайно във вчерашното си мнение Комисията сподели, че казусът с неналичието на механизъм за следствие на основния прокурор не може да се реши единствено с едно законодателно изменение, а е нужна " институционална смяна, нови правила и еволюция на политическата просвета ", както и професионален етос.
През 2016 година прокурори от разнообразни страни от Европейски Съюз изготвиха самостоятелния разбор на държавното обвиняване. В него те също подчертаваха върху неналичието на механизъм без значение следствие против основния прокурор и предложиха сходно следствие да се организира под надзора на " самостоятелен и почитан върховен представител на правосъдната власт ", който обаче да е отвън прокуратурата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР