© V+O Communication Светлана Савова е управляващ партньор на V+O

...
© V+O Communication Светлана Савова е управляващ партньор на V+O
Коментари Харесай

Ценим думите и тяхната сила

© V+O Communication Светлана Савова е ръководещ сътрудник на V+O Communication, водеща организация за стратегически връзки в Югоизточна Европа с офиси в 7 страни: Гърция, Румъния, Сърбия, Кипър, Албания и Белгия.
Компанията е основана през 2000 година, като България е вторият пазар, на който стъпва през 2004 година В групата от организации работят 143 експерти в областта на връзките, в българския офис са 12 души.

За V+O Communication България най-голямата премия е доверието на клиентите. Над 70% от клиентите на компанията са й сътрудници от основаването й до през днешния ден. V+O Communication е първата организация у нас, която основава тактиката и ръководи информационен план на Bayer на 17 пазара по целия свят. Клиентите на организацията са от всички браншове на стопанската система: Arco Vara, Coca-Cola Hellenic Bottling Company, The Coca-Cola Company, ЕКОПАК, Experian, Cargotec, Intertek, SONY, Solytron, HTC, CAT, SoftOne, Sanofi, Yazaki, Amway, Европейска банка за възобновяване и развиване, Българска аутсорсинг асоциация (отскоро преименувана на AIBEST) и други

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Г-жо Савова, V+O Communication отбелязва тази година 15 години от основаването си. Каква е равносметката?
Успяхме да изградим връзки на доверие с доста компании в България, с доста институции, асоциации и бизнес организации. Радвам се, че 70 % от клиентите, с които сме почнали първоначално, и през днешния ден работят с нас. Успяхме да наложим убеждението, че V+O Communication значи професионализъм, стойност, нравственос. Макар че не сме доста гласовити и забележими. Аз, персонално като човек, не обичам несъразмерната показност. За нас не е значимо да приказваме за себе си. Важно е клиентите ни да приказват с почитание за нас. Много постоянно те ни предлагат на свои сътрудници. И това е най-високата оценка за отдадеността ни към работата и отстояването на нашите полезности.

Какво не успяхме да реализираме за това време? Много неща. Знаем какво не знаем. Мечтаем нашироко и нависоко. Стараем се да бъдем подготвени за измененията. " Носим си маратонките на врата ", както се споделя в една дребна, само че мъдра брошура на Спенсър Джонсън. Основното обръщение в нея е, че смяната не се случва внезапно. За нея има задоволително сигнали, в случай че искаш да ги видиш. Стремим се да улавяме тези сигнали и да бъдем подготвени за идващия скок, който средата ще изискат.

Как се промени съгласно вас пазарът на информационни услуги през последните 15 години?
Промениха се настройките, държанието на хората, методът, по който използваме информация. Промениха се качествата, които експертът в региона на стратегическите връзки би трябвало да има.
Аз считам, че триумфът в общуването с разнообразни аудитории, в това число с медиите, зависи от това знаеш ли какъв резултат искаш да постигнеш, каква е крайната ти цел. За да направиш вярна тактика, би трябвало доста детайлно познаване на тематиката, на упованията на аудиториите. Трябва да не се задоволяваш с очевидните неща, а да проникнеш надълбоко, в същността.

Наше верую е, че връзката е тъкмо толкоз значима за една компания колкото са финансите или юридическата тема. Една компания схваща най-осезателно, че й е необходим съветник по връзки когато има рецесия. Тогава е редно мениджъмънтът и информационните специалисти да се съберат и да обсъдят какво решение да вземат, кой път за превъзмогване на рецесията да бъде определен. От всеки практик зависи, ще бъде ли част от този мозъчен концерн или не. V+O Communication e извоювала с работата си правото да бъде в този лидерски екип.

Що се отнася доникъде, тя се промени фрапантно. Ако преди време беше значимо да познаваш петима топ публицисти от основните медии, с цел да предадеш посланията на публиката, която те интересува, в този момент това е извънредно незадоволително. Трябва да можеш да разбираш какво мислят потребителите, да слушаш деликатно и да анализираш. За да направиш заключения, които да те доведат до правилните бизнес решения. Бързината и анализът на информацията са разнообразни и нови през днешния ден. Изисква се да бъдем аналитични и стратегически мислещи.

Какви са полезностите, на които вие държите най-вече?
Най-големият актив, с който разполага една организация, са главите на хората в нея. Инвестицията в професионализма на всеки член на екипа е първото, с което започваме. Не бива да ти е все едно какво излиза от ръцете на всеки и в последна сметка какъв артикул основава организацията. В нашата специалност непрестанно нещо се случва, нещо се трансформира. Трябва да се отворил необятно прозорците, да знаеш какво става, с цел да откриеш вярната посока.

Друга полезност, на която изключително държим във V+O Communication, е етичността. Всеки от нас има задоволително високи морални критерии и не прави взаимни отстъпки с тях. Ние имаме щастието да работим за клиенти, които изповядват същите полезности, компании и хора, които трансформират средата и бизнеса. А това ни дава доста.
Не обещаваме неща, които не можем да осъществим или в които не имаме вяра. V+O Communication не е " Да! " организация. Често спорим с клиентите си. Това са основани на информация градивни разногласия, в които посочваме стъпки, които те не са разпознали. И, когато поемаме ангажимент, ние знаем, че можем и ще го осъществим.

Управлението на гении е измежду най-важните залози за триумфа на всеки бизнес през днешния ден. Вие по какъв начин го вършиме?
Говорим за гении, за мозъци, за хора. Много постоянно експерти по връзка, по по този начин модерния employer branding поучават клиентите си по какъв начин да основават работодателска марка, а не са подредили личния си екип.

Стараем се хората в организацията, които имат повече опит, да имат менторска, просветителна роля, във връзка с младите сътрудници. Имаме процедура да каним студенти на стажове и най-хубавите да попълнят екипа на организацията. Затова е доста значима ролята на менторите, значимо е и каква е връзката вътре в екипа, каква противоположна връзка и какъв брой постоянно се дава, какъв език се употребява. Защото сме уверени, че една марка е магнетична, (б.р. Magnetic Brand е артикул на V+O за съвещания в региона на основаването на работодателска марка), тогава, когато всичко стартира от вътре. Често има разминавания сред рекламните послания и духа на компанията. А, който види сходно разминаване, бива отчаян.

Младите хора през днешния ден не се доверяват на престижи, нямат време и предпочитание да дават заем на доверие. Ако ги изгубиш първоначално, си ги изгубил вечно.
Ние работим с огромно предпочитание в тази сфера, тъй като виждаме смяна в очите на хората. Виждаме по какъв начин духът в една компания се трансформира въз основата на точна тактика. Това зарежда. Една от повода да обичаме специалността си е, че тя ни събира с визионери с ясното схващане, че оставят диря.

Кое съгласно вас е най-важно в връзката клиент - организация?
Доверието. То се гради с години и с доста старания. Ние не гледаме на клиентите си като на другата страна. Държим да бъдем един екип.
Затова влагаме доста в доверие. Съветите, които даваме, постоянно са добре оразмерени за съответната обстановка. Откровени сме за предстоящите резултати. Когато диалогът е почтен и открит, когато чуваш и претегляш всички гледни точки, тогава клиентът знае какво да чака от теб и ти се доверява изцяло. Това е огромна отговорност.

Празните обещания са нещото, което съгласно мен доста елементарно може да взриви връзките. Копи-пейст тактиките също разочароват. Понякога не непременно е нужна гласност. Това би трябвало да се каже почтено и аргументирано и ще бъде разбрано. Трябва ясно да се каже какво може да се чака от взаимната работа, по какъв начин се мери успеваемост, какви са инструментите, по какъв начин да се четат медиите, кои са достоверните канали за информации, на кого можеш да вярваш и къде си коства да присъстваш. Това кара клиента да бъде по-амбициозен в условията си. Лесно е да се съпоставят цени. Но е по-важно да сравняваш мозъци, метод и най-важното - какво получаваш против цената.

Медиите са главен състезател в връзките сред организация и клиент, по какъв начин се развиха те през последните 15 години?
Доста динамичен интервал претърпяваме. Честно казано, с носталгия поглеждам във времето преди 15 години що се отнася особено до медиите. Тогава за мен беше извънредно скъпо да чувам топ публицисти, които работят по дадена тематика, които откриват пространства, за които не си подозирал, че съществуват, които описват истории, за всяка секунда, от които си признателен. Тези хора имаха информация, с която жонглираха по магически метод, информация, основана на опит и дълга задълбочена работа.

Имаше авторитетни медии. Сега останаха доста малко. Затова пък се нароиха доста нови. И все пак е някак сиво, постно, безпрепятствено. Количество за сметка на качеството. Това е разочароващо. Дори доста публицисти, с които поддържам връзка, споделят, че са обезверени, че не намират мотивация да се борят с трендове на пазара, които всички познаваме, само че не всички отхвърляме.
Днес всеки е медия, всеки има своя канал, през който може да показва своята позиция, да споделя своята истина. А това е голяма отговорност, за която не всеки си дава сметка. Да си просветен, образован, добре пишещ, любопитен - тези качества в никакъв случай няма да излязат от мода - сигурна съм.

И в това време се изисква забележителна просветеност от потребителите на медии - да умеят да отсяват същинските от подправените вести, източниците, на които си коства да вярваш и останалите, които не заслужават доверие. Сега радарът на всеки би трябвало да бъде доста по-чувствителен.

Сигурно тъкмо това отношение към езика е било в основата на решението V+O Communication да означи 15-годишнината от основаването си с самодейността " Думите имат мощ ". Разкажете ни повече за нея.
Думите са сърцето на общуването. Логично е V+O като информационна организация да подхожда с грижа към тях. Когато започнахме да мислим по какъв начин да отбележим годишнината, бяхме единомислещи, че навършването на избрана възраст, не е вест. Самата цифра не е значима, значим е насъбраният опит, осъществените планове, написаните тактики, родените начинания.

Зададохме си въпрос: " Какво най-често ни пречи да си вършим работата чудесно съгласно нашите критерии? " И си отговорихме еднопосочно - има доста звук, има доста празни приказки. Защото хората си приказват, а не се схващат, тъй като прекомерно постоянно употребяват думи, чийто смисъл се е изгубил, думи, изхабени от приложимост, нищо незначещи.

Точно с този звук желаеме да се борим с нашата самодейност. Вярваме, че всяка дума има мощ, има сила. И когато се използва една дума, тя оставя диря. Не инцидентно в българския език има сентенция " Казана дума, хвърлен камък. " Искаме да съхраним цената на думите. Защото те са, които вършат едно другарство почтено, искрено и пълноценно.
Мой добър другар, писателят Александър Секулов, ми беше споделил един път: " Най-важно е да знаеш къде да сложиш точката. " Колкото по-кратко е едно изречение, толкоз по-вярно си подбрал думите. В това има смисъл.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР