© Цветелина Николаева За първите три дни от въведения мораториум

...
© Цветелина Николаева За първите три дни от въведения мораториум
Коментари Харесай

За първите три дни на кредитния мораториум над 20 хил. клиента са поискали отсрочка

© Цветелина Николаева За първите три дни от прелюдия мораториум по банковите заеми над 20 000 жители и компании са декларирали предпочитание да се възползват от облекчението за погасяване на отговорностите си. Това стана ясно от известие на Асоциацията на банките в България, където се акцентира че данните са неофициални. Няма и разбивки по типове длъжници или видове заеми. Не е ясно и каква част от заявките са утвърдени и има доста отхвърлени, само че банкови клиенти споделят за към този момент получени потвърждения от обслужващите ги институции.

Микроскопичен дял

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Засега тази численост от 20 хиляди клиента не звучи фрапиращо. Няма точна статистика какъв брой са банковите кредитополучатели в България, само че Българска народна банка поддържа данни за бройките заеми. Според тях към края на 2019 година има общо 1 362 724 потребителски заема за 11.3 милиарда лева сумарно, само че това не включва кредитни карти, овърдрафти и други сходни револвиращи артикули, където има още близо 1.4 млн. сметки. Жилищните заеми са 164 492 и са общо за 10.8 милиарда лева Фирмените заеми пък са 148 676 на брой на стойност 34.9 милиарда лева

В тези суми обаче има и доста двойно преброяване. Често един клиент употребява няколко продукта - да вземем за пример ипотечен и потребителски заем, а също и една или няколко кредитни карти. При компаниите също постоянно могат да са употребени заеми от няколко банки или пък да няколко разнообразни продукта - оборотен и капиталов заем. Така че посочените от АББ над 20 хиляди клиент, действително би трябвало да са довели до желае е на пролонгация по повече на брой отговорности.

Може да се чака, че след началните дати ще има закъснение на заявките, а с приближаване на крайния период - 22 юни, ще има нов скок. Дотогава евентуално и повече хора и бизнеси ще са усетили рецесията. Всяка банка има оповестени на уеб страницата си изискванията и реда за подаване на претенции, като при всички има варианти и това да става отдалечено - онлайн форми или свързване с кол-център.

Какво се отсрочва

Предложеният от банките и утвърден мораториум планува опция кредитополучателите за до шест месеца да преустановят вноските си напълно или единствено по главниците без това да води за тях негативи като наказателни лихви, предварителна дължимост или утежняване на досието в Централния кредитен указател. Това не води до опрощаване на отговорности като след края на мораториума клиентите се чака да възобновят погасяването на заемите си по нов график. Лихвите ще се разхвърлят по оставащите вноски до падежа на заема, а главниците ще се отсрочат с най-много до шест месеца.

От АББ показват, че мораториумът " по никакъв метод не планува и не позволява промени в изискванията на договорите с клиентите, които да водят до изменение на контрактуваната рента ". Явно по тематиката е имало недоумение измежду клиентите и те са идвали с разнообразни упования.

" Считаме за неточно и заблуждаващо разпространението на изказвания по този въпрос, които не дават отговор на истината и основават неоправдана паника у кредитополучателите, които имат или ще имат нужда да се възползват от опцията да отсрочат отговорностите си ", декларират от АББ.

Това не значи, че съответни банки не могат да предоговарят със свои клиенти и други параметри по договорите си, само че това не е част от мораториума, а минава през нормалните процедури на институцията. Съответно и там банката може да излезе с отвод, до момента в който за отсрочването по мораториума - не, в случай че клиентът дава отговор на три условия - да изпитва или чака усложнения да обслужва заема си, заемът да е подписан преди 31 март, да е постоянно обслужван (или с до 90 дни просрочие).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР