© Цветелина Белутова Значителна стъпка към електронно управление - така

...
© Цветелина Белутова Значителна стъпка към електронно управление - така
Коментари Харесай

Единен регистър за строителните документи предлага регионалното министерство

© Цветелина Белутова Значителна стъпка към електронно ръководство - по този начин наподобява съществена част от измененията в Закона за устройство на територията (ЗУТ), които Министерство на районното развиване и благоустройството (МРРБ) предлага. Според тях на страницата на районното министерство ще има обединен обществен указател с всевъзможни документи по тематиката. Предложенията са оповестени за публично разискване в портала www.strategy.bg, като мнения се събират до 12 юни 2020г.

Според специалисти обаче и до момента е имало законово обвързване институциите да разгласяват тази информация, само че не са го правили. Освен това не е ясно по кое време ще проработи портала, защото след приемането на закона, районният министър ще би трябвало да сътвори разпоредба за работата му, а всички институции да се записват.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Нова уредба, остарялата не се спазваше

Промените гласят, че районният министър би трябвало да сътвори, развие и поддържа обединен обществен указател по устройство на територията. Той ще се намира на уеб страницата на министерството. Кметовете, регионалните шефове и ДНСК ще могат да вършат вписвания и да отразяват промени, а на жителите ще се дадат лимитирани права за прилагане на информация без опция за промени. Ще се разгласяват следните документи:
разрешенията за слагане на преместваеми обекти, рекламни, осведомителни и монументално-декоративни детайли и заповедите за премахването им, разрешенията за разработване на устройствени проекти и техните промени, актовете за одобряването им, както и разрешенията за градеж, и удостоверенията на консултантите, извършващи оценяване на сходството на капиталовите планове и строителен контрол, техническите паспорти на градежите, актовете за въвеждане в употреба на градежите и заповедите за унищожаване на противозаконните градежи.

Новият указател ще сплоти съществуващите в този момент и поддържани от министерството, Дирекцията за народен строителен надзор, регионалните шефове, общинските и районните администрации. Много от тях обаче са единствено нормативно написани и не съществуват на процедура. " В момента общините са задължени по закон да поддържат общите устройствени проекти и подробните устройствени проекти в онлайн регистри, само че всеобщо не го вършат. Разликата в този момент ще е, че ще има обединен портал " разяснява пред " Капитал " инж. Йоан Каратерзиян, ръководител на управителния съвет на Камарата на геодезистите в България.

Онлайн указател за разрешителни за градеж има да вземем за пример в София и Варна, само че те са по-скоро изключение от правилото. Публикуването на всички тези документи би улеснило съществено работата на бизнеса. " Сега се губи доста време както на възложители, по този начин и на мои сътрудници, които обикаляме институции да търсим данни, вместо да свършим работата на компютър за 20 минути ", споделя Каратерзиян.
Другите оферти

Сред предложенията за други промени в закона е смяната на предназначението на обекти на обучение, просвета, опазване на здравето или просвета, както и на спортни обекти, да може да се извърши единствено след документално единодушие на отрасловия министър. Досега неналичието на мнение се приемаше автоматизирано за единодушие.

Към типовете преместваеми обекти пък са добавени и такива, " свързани с защитата и сигурността на страната ", като изискванията и редът за издаване на позволения ще се дефинират със заповед на министъра на защитата, надлежно на министъра на вътрешните работи, на ръководителя на ДАНС " на ръководителя на Държавна организация " Разузнаване " или на ръководителя на Държавна организация " Технически интервенции ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР