© Цветелина Белутова ВизиткаИвелин Михайлов е изпълнителен директор на Исторически

...
© Цветелина Белутова ВизиткаИвелин Михайлов е изпълнителен директор на Исторически
Коментари Харесай

Ивелин Михайлов: Спираме да предлагаме акции след откриването

© Цветелина Белутова Визитка
Ивелин Михайлов е изпълнителен шеф на " Исторически парк ", сдружението, което стои зад едноименния парк в село Неофит край Варна. Освен изпълнителен шеф на парка, Михайлов е и шеф в консултантската компания " Тогедър ", преподавател на финансови семинари към " Тогедър Академия ". Михайлов е и изявеното медийно лице на плана, който би трябвало да отвори порти частично на 22 юни. " Капитал " разгласява цялостното изявление с Ивелин Михайлов. Текста за " Исторически парк " можете да прочетете тук.
Каква е прогнозната стойност на плана и какъв брой от тях са обезпечени?

- Цялото довеждане докрай на плана ще коства към 250 млн. лева Важно е да се знае, че от самото планиране първоначално досега самият план се е трансформирал. Защо? Тръгнахме с една концепция, която разучихме, като пътувахме и преглеждахме модели в чужбина. Ние въпреки всичко би трябвало да накараме парка и да работи, тъй че виждаме какви ниши отваря парка – ниши, които да донесат добра рентабилност и в същото време да покачат цената на самия план. Защото доста постоянно, когато се прави даден бизнес, може към него да се прибавят бизнеси с добавена стойност.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Кои са спомагателните бизнеси?

- Когато в началото правехме атракциона, концепцията беше той да се употребява от хотелиерите по черноморието. Мислех, че те ще са по-активни в това да го употребяват, тъй като за тях е добавена стойност. Мислех, че дружно можем да работим, само че в следствие видях, че самият туристически отрасъл е доста задремал. Без да желая да ги наскърбявам – може би са достигнали равнище на насищане, което за тях е прелестно, удовлетворени са от резултата. Но нас ни интересува самият план да работи на оптимални обороти. Първото, което видяхме е, че ни трябват места за настаняване, само че без да търсим леглова база за всички туристи, а единствено за защити хора – тези, които са по-платежоспособни. Ние търсим друг профил от тези, които идват в този момент на черноморието. За една избрана част би трябвало леглова база, тъй като легловата база ни разрешава да вършим събития – тимбилдинг, събития за събота и неделя, фирмени събития.

В самият парк желаеме да има натурални храни, да помогнем на хората да научат за храненето. Паркът да не е единствено атракцион, само че и да развива посетителите. Наричаме го " екология на бизнеса " - симбиозата ни с потребителите. Веригите за бързо хранене си унищожават потребителите, това е екологията на техния бизнес. Нашият бизнес ще надгражда – един клиент ще научи неща, които ще създадат животът му по-добър. Затова желаеме да създадем истински храни с предписания от разнообразни столетия. Защото хората тогава са били по-здрави, в сравнение с в този момент – умирали са, само че от механични проблеми или от заболявания, които актуалната медицина е излекувала. Това е спомагателен бизнес вътре в селото, пазар за натурални артикули.

Каква част от тези 250 млн. лева сега са обезпечени?

- Около 70 млн. лева

Каква част от тях към този момент са вложени в парка? От петте етапи на парка, до коя доближава финансирането?

- Всичко е вложено. Те са пет етапи на самия план, само че ние имаме и къщи, пазари, конна база и други неща, които би трябвало да създадем. Персонал, ноу-хау, доста неща, които не виждате сега на плана, които ще се прибавят на момента. Така че досега са вложени 70 млн. лева във всичко това.

Как смятате да набавите останалите 180 млн. лева?

- По разнообразни способи. Някои няма да кажа, тъй като в случай че ги кажа, си издавам тайната – избрани процедури какво би трябвало да направя, с цел да умножа даден капитал. В момента имам избран капитал, който е заделен за втората част от Историческия парк – той е към 12 млн. лева Сега август или септември ще го издърпам, когато стартираме да вършим втората част в самия комплекс. Така имам на избрани места оставен капитал, който ще се подвига, само че в случай че кажа къде тъкмо ще се подвига, това значи да си наруша бъдещите вложения в същото място, тъй като и други хора ще прочетат това изявление, а това нарушава цикъла на умножаване на капитала, който аз съм провокирал. Повече няма да продаваме акции след 22 юни, няма да търсим дребни вложители, съдружници.

Емитирали сте 1 млн. акции, за които проектът беше 350 хиляди да бъдат продадени на дребни акционери, а 650 хиляди да останат под ваш надзор през сдружението " Тогедър ". Продадохте ли всички 350 хиляди акции, които бяха заделени за дребни акционери?

- Не, не сме, само че колкото сме продали, толкоз.

Бихте ли споделили какъв брой сте продали?

- Около 20% или 200 хиляди акции.

Тоест, 200 хиляди акции от 350 хиляди заделени за дребни акционери и 650 хиляди, които остават в " Тогедър "?

- Не, не в " Тогедър ", остават си в притежателя им. Те не са 650 хиляди, а 800 хиляди останали. Ако целият план е 1 млн. акции, да кажем, че към 78% ще останат в един вложител.

Една от главните точки в проекта на " Исторически парк " беше, че дребните вложители ще могат да се обединят в нещо, което да има надзор или минимум въздействие. От последното заседание на акционерите проличава, че над 800 хиляди акции се държат от четирима души. Как затова могат дребните вложители да имат глас?

- Това, което вършим ние, е да се вслушваме в хора, които дават хрумвания за общото богатство. Вие държите да вземем за пример 80% от целия план. Идвам и ви давам концепция, а аз имам 2%. Давам концепция, която прави целият план 20% по-ефективен. Кой ще завоюва повече – аз или вие? В този случай ние, огромният вложител, постоянно сме в позиция да желаеме планът да е по-печеливш. Силата на този план е да сътворяваме общество. Ако по някакъв метод огромните вложители се възползват от дребните, това значи внезапно понижаване на паричния поток, тъй като планът губи главната си визия. Това е отбраната, която имат дребните акционери. Защо споделям това? Защото, когато има дребни вложители, огромният бизнес не позволява мнението им.

Колко хора досега са си закупили акции?

- Имаме към хиляда съдружника с разнообразни дялове. Най-големите са вложили 1 млн. лева, други с доста по-малко средство. Пак споделям, че закупуването на акции не е като закупуването на акции от борсата, а това са съдружници в основаването на самия план. Тези пари служат за създаване на самия план, а не с цел да бъдат прибрани от някой, който е направил нещо.

В момента аз, в случай че желая да си купя акции, ще ги закупя от физическо лице?

- От физическо лице.

Това не крие ли рискове за вложителя? Каква е гаранцията, че парите ще доближат до парка?

- Когато един човек навлезе в света на бизнеса, е добре да излезе от шаблоните, които му преподават в университета. Занимавам се с бизнес от доста години. Познавам доста огромни компании, в това число и интернационалните. Най-големите източвания на компании, най-големите загуби за акционерите, идват от вътрешните интервенции. Какво значи това? Имаме изпълнителен шеф, който би трябвало да взима решения. Тези решения постоянно са ориентирани към това какъв да е реализатор. Къде е най-големият риск за акционерите? Рискът е аз като изпълнителен шеф да не давам поръчки на компании, близки до мен. Те може да не са свързани с мен, само че още повече, че изпълнителите на художествената част сега са напълно следени, директно или индиректно, от мен. Така че аз постоянно – и на българския пазар няма различен, който да свърши тази работа – съумявам да намеря хора.

Тоест вие разчитате на персонално доверие към вас?

- Това е единственият метод. Във всяка една компания, в случай че хората нямат персонално доверие на ръководството, никой контракт не може да ги избави. Давам образец: мисля, че пловдивският панаир беше платен от предприемач (бел. ред.: Георги Гергов). Преди да бъде закупен уверенията бяха, че той няма по какъв начин да придобие контролния пакет. Законово откри метод това да се случи. Няма в света закон, който може да ограничи безсъвестен човек да се възползва от добросъвестния. Това е значимо да го знаем. Във всеки един бизнес хората би трябвало да подхождат с доверие. Дали доверие на оценъчната компания – да, може, да вземем за пример, да пристигна S&P и да оцени. В случая не бих предложил на човек да влага в този план, в случай че не познава персонално изпълнителите, тъй като той няма да има задоволителен взор върху целия бизнес план. Този човек ще взима едно решение, което е прочувствено, а не рационално.

Как определяте цената на акциите? В момента тя е 250 лева за акция, в случай че не се неистина.

- Имаме един план, който ние би трябвало да построим. Давам ви образец: решаваме с вас да построим кооперация в София. Сядаме и изчисляваме какъв брой ще коства. Имаме 30% от тези пари. Търсим съдружници на база какъв брой ще коства цената на построяването. По същия метод се дефинира и цената на присъединяване.

Това изяснява цената сега, тъй като има 1 млн. акции по 250 лева, само че преди този момент цената беше по-ниска и хора са си купили акции по 100 лева, да вземем за пример, тъй че...

- Така. Ние сме придобили избрана земя. На тази земя сме сменили статута, на тъкмо несъмнено място е, тъй като на нас ни би трябвало тъкмо там. За да придобием тази земя първоначално са ни трябвали един тип средства. Веднъж, щом я имаме обаче, когато стартира действително строителство върху нея, цената внезапно скача. Това е облагата на първите вложители – те се включват в един план, който не знаят дали ще успее, дали ще придобием земята. Нормално е, тъй като тогава сме придобили тази земя на подпазарна стойност. В момента ние купуваме земи покрай парка и знаем каква е цената им в този момент.

Вие продължавате да купувате земя в селото?

- Изкупили сме към парка всички земи за бъдещо развиване. Мой прочут изкупи до парка имоти, върху които да построи комплекс къщи. Той ги купи на 10 до 15 пъти по-високи цени, в сравнение с ние сме закупили земята под парка. Така че първите вложители са спечелили от това свое по-високо рисково присъединяване, само че с по-ниски цени. Това е разликата сред първите и вторите – а не че ние си подвигаме цената.

Второ нещо е, че от началото на строителството цената на строителните материали се е покачила доста. Сега занапред ни трябват пари, тъй като плащаме по настоящи цени – не сме имали парите едновременно.

Хората, които са си купили акции на първична цена, да кажем 100 лева за акция, в случай че в този момент те желаят да излязат при цена от 250 лева за акция, единственият метод е да ги продадат на друго физическо лице, нали по този начин?

- Говорим за бизнес. Не приказваме за акции, които се търгуват на фондовата борса. Когато един човек влага в акции на фондовата борса, той знае разпоредбите – имаме цена на пазаруване и пласиране при отваряне на борсата. Ако има купувачи. Аз съм вложил в български фонд или българско сдружение, което търгува на фондова борса. Няма да споделям кое сдружение. Искам да си взема парите и те ми споделят – не може, тъй като няма купувачи. Защо споделям това? Защото и там един човек би трябвало да си откри купувачи. При нас обаче, когато вършим един започващ план, ние в никакъв случай не сме подсигурили на един вложител – съучастник, той е съучастник дружно с нас – че ние можем да продадем неговия дял незабавно, преди да е стартирал самия план. Така нашите старания биха се раздрали – от една страна напъните ни са да построим парка за всички съдружници, чиято съществена цел е паркът да проработи. От друга страна, в случай че се занимаваме с това да търсим различен вложител, с цел да поемаме на до момента вложилия да излезе, това би ни лишило време. Въпреки всичко, когато сме имали такива случаи, постоянно сме съдействали различен вложител да влезе на тяхно място.

Исках да ви попитам по кое време решавате да се повиши цената на акциите, само че в действителност това става, когато се повиши прогнозната цена за целия парк, нали по този начин?

- Да, когато ни трябват самите средства, тъй като ние вършим преизчисления. Един човек, който е работил в строителството знае, че на един план не може да се плануват всички разноски. Още повече, че приказваме за план, който в никакъв случай не е бил юридически. Това е различен вид строителство. Давам ви образец: по първични данни стъкленият покрив трябваше да коства 300 хиляди лева В следствие при офертите най-ниската беше 1 млн. лева Архитектът не е някакъв наш непосредствен човек, не го познаваме от преди този момент.

Погасени ли са отговорностите по облигациите?

- Да. Облигациите са изкупени. Те са изкупени от моя компания или компания, близка до мен, и ще бъдат погасени по отминалост. Падежите са разнообразни. Всичките са изкупени – който е главен акционер, това е негов ангажимент. Изкупени са, с цел да не усилваме броя на акциите. Иначе би трябвало да го увеличим, да вършим административни сделки с другите акционери, на които сме дали обещание да не ги товарим с спомагателни вноски.

Голяма част от интериора в парка е юридически от " Трежър ", компания с присъединяване на хора, които вземат участие и в управата на " Исторически парк ". Самите акции пък се продават пък през вашата " Тогедър "

- Не, не се продават през " Тогедър ". Ние намираме съдружници. Това е значимо да го кажем – ние не продаваме акции, набираме съдружници. Хора, на които обясняваме концепцията и това се прави от разнообразни физически лица.

Да, само че тези лица са консултанти на " Тогедър ".

- Един съветник, когато е на " Тогедър ", не можем да му кажем какво да прави. Има доста от тях, които употребяват услугите на LR (компания за директна търговия - бел. ред.), не може да се каже, че са свързани с нас. Други си вършат нещо в допълнение при нас. Когато един човек е съветник към нас, той би трябвало да премине през изпити, има избрани отговорности към компанията, само че той не е стеснен към своите спомагателни интензивности. Ние сме деятели да вземем за пример във фондация " Издигане ", само че фондация " Издигане " не е на " Тогедър ". Просто ние сме част от деятелите. По същия метод може да се пояснява, че " Тогедър " и фондация " Издигане " са едно и също, което не е по този начин.

Понеже съм чел бизнес проекта ви, който е свободен за събаряне в интернет ...

- Старият.

Има ли нов?

- Да. Когато споделяме бизнес проект, първият беше изработен при започване на плана, по-късно имаше доста развития към него. Когато правиш нещо, ти разбираш по какъв начин действа то. След това сме създали усъвършенствания на бизнес проекта, само че в случай че ви изпратим всичко, това са над 4-5 хиляди страници. Ние сме го съкратили до 170 страници в финален вид. Може и да го изпратим. Въпреки че във вашия вестник имаше една публикация за моя компания, санкционирана наред с още три компании. В публикацията обаче три четвърти бяха за мен. Не можах да схвана за какво, само че да кажем, че нямам доверие в случайности.

Има ли някакви фрапантни промени в цената за вход в новия проект (бел. ред.: в остарелия е 35 лева за човек)?

- Има, само че цената за входа е най-малкото нещо, от което се образуват приходите.

Въпросът ми е реалистични ли са цените за входа и атракционите съгласно вас? Дали те ще основат задоволително условия за търсене, в случай, че прогнозирате 300 хиляди туристи през първата година и 600 хиляди на четвъртата. Смятате ли, че това е реалистично?

- Аз считам, че ще притеглим повече. В самото създаване на парка задачите ни са по-големи. Правихме изследвания из целия свят, преимущества и дефекти на разнообразни планове. Водим се и по проучване за откритите музеи, по какъв начин те да станат по-печеливши, какви са преимуществата на откритите музеи и какви са минусите. Всичко в бизнес проекта е на база забелязано, проучено и протичащо се в света. Много е значимо едно нещо да знаем – в случай че създадем един план и разчитаме, че хората сами ще дойдат, това може да отнеме и 20 години, до момента в който се създаде. Но в случай че бъдем дейни, контактуваме с пазара и сме дейни, да, реалистично е. Цифрите даже в някои случаи са занижени, тъй като не желаеме да сме прекомерно оптимистични.

Отваряте на 22 юни. За тази на процедура половин година какъв брой хора очаквате?

- За тази година има няколко неща, които желаеме да съобразим – отваряме парка една концепция по-рано поради напън от външни злобари, които скапват положителния имидж на обекта. Затова ние би трябвало да го отворим малко по-рано, без да сме на 100% подготвени, с цел да се съобразим с публичното мнение, което ще се образува – позитивно или негативно. През първата година ще има доста неща, които ще оправяме. Трябва да сработим екипа. Пак заради компликации, които са зародили от злонамерени офанзиви, по-малко време съм отделил на оживление на плана. Тази година ще имаме над 200 хиляди гости при всички положения, даже за половин година. С тези 200 хиляди гости главният акцент е да сработим екипа, да довършим софтуерната система, през която ще се ръководи парка и ще работим върху външните пазари.

Интервюто взе Йоан Запрянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР