© Цветелина Белутова След само десетилетие област Стара Загора вече

...
© Цветелина Белутова След само десетилетие област Стара Загора вече
Коментари Харесай

Между стария и новия свят

© Цветелина Белутова След единствено десетилетие област Стара Загора към този момент няма да е такава, каквато я познаваме. Регионът, който се радва на богатство, мощна икономическа интензивност и високи хонорари и носи репутацията на най-бързо развиващия се в България, ще бъде разтресен от огромна смяна. Тя ще засегне неговия главен запас - въглищата и енергийните централи, които създават ток посредством горенето им. Тези два бранша са гръбнак на локалната стопанска система и обезпечават претовареност на десетки хиляди хора и стотици свързани бизнеси. Сега поради поетия от Европейския съюз зелен курс, който цели да понижи въглеродните излъчвания, въглищните централи би трябвало да бъдат наложително затворени до 2030 година

За Стара Загора тази смяна ще има обилни стопански, обществени и демографски резултати, като най-видими те ще са в по-малките общини Гълъбово и Раднево.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Ако има добра вест, тя е, че региона наподобява задоволително мощна, постоянна и готова да преживее сложния път на енергийния преход. В района се развиват доста други перспективни промишлености като оръжейната, машините и производството на храни и питиета. През лятото на тази година в Стара Загора ще бъде открита индустриална зона " Загоре ", която би трябвало да събере дружно огромните и растящите бизнеси. Една от главните цели на общинската власт е привличането на високотехнологични производства в региона.

Накратко, наред с провокациите смяната може да помогне за превръщането на Стара Загора в зелен, съвременен и желан от младежите град, какъвто стана Пловдив.

А натрупването на сила за стартирането на този развой е към този момент факт. Едно от доказателствата е гражданската самодейност за основаване на арт улица, която да освободи изкуството от институциите и да го приближи до хората. Расте и известността на закритите споделени пространства за работа, социализация и просвета. В региона се развиват доста нишови и извънредно забавни производства със сериозен капацитет. Сред тях са най-големите в страната производители на восъчни смеси и малц за пивоварната промишленост, водачът в експорта на консерви и биотехнологичният стартъп, който култивира потребните водорасли спирулина.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР