© Цветелина Белутова Районът около Лъвов мост изживява своето красиво

...
© Цветелина Белутова Районът около Лъвов мост изживява своето красиво
Коментари Харесай

Ново място - Cafe 1920

© Цветелина Белутова Районът към Лъвов мост изживява своето красиво възобновление – фасадата на хотел " Лион ", тогавашният " Савоя палас " беше реновирана, а на партерния и първи етаж остарялата сладкарница Papaya е сменена с ново място – Cafe 1920. Просторно и ярко е, с лек уклон към индустриалния дизайн, само че задоволително уютно поради наличието на естествено дърво и оголените истински тухли на 100 години. Менюто е по този начин основано, че да убеждава, че обичайна българска кухня, позната ни от детството, може да е има своя съвременен прочит, да бъде вкусна, в случай че е с качествени артикули и да не е единствено сладостен спомен от предишното.

Листата стартира с значителни оферти за закуска, които да задоволят и най-гладните в София, привикнали с мекиците, бухтите и пържените филии на баба си, само че тук ги чака пресен поврат. Палачинките да вземем за пример са с алкохолен сладолед с усет на виолетка от " Скреж ". Добрата вест е, че няма потребност да се бърза да не би да свърши закуската, тъй като тя се сервира през целия ден, както и другите оферти от менюто. В този ред на мисли можете да ядете и качамак или шакшука (в българския си вид лютика) за закуска или даже русенско варено.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Давайте самоуверено с избора на русенско варено сигурно ще ви изненадаме и ще видите, че то може и да е вкусно ", споделя единият от притежателите и шеф Димитър Димитров. Той беше и финалист в третия сезон на Master Chef и както и в надпреварата по този начин и тук си е сложил за цел да разкрива вкусните страни на българската кухня. " Намираме се на място, откъдето минават доста туристи и те търсят достоверна за нашите ширини храна, а не италиански, азиатски, американски и всевъзможни други оферти ", счита Димитър.

Но в Cafe 1920 канят най-любезно и всички, които биха желали да изпият просто едно кафе с мляко или с неговата веган опция от бадеми или да поработят, без изобщо да се усещат длъжни да се хранят. За комфорта на работещите има обезпечени контакти до огромна част от масите и бърз интернет.

Големият поток хора около огромните витрини или визитите на групите с исторически разходки понякога не би трябвало да ви тормозят. Именно тук влизат групите на " Исторически направления ", с цел да може ексукрзоводът да опише за хотел " Лион ", който е културен монумент, строен от австрийски проектант.

В момента работното време е от 7.30 до 20 ч., само че от края на септември кухнята ще работи до 22 ч.

Адрес: ул. " Мария Луиза " 60, страница: www.facebook.com/CafeBrunch1920/

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Q and A с Димитър Димитров

Каква е водещата идея на Cafe 1920?
- Не единствено готвим вкусно, само че имаме идея – да облагородим квартала, да покажем хубостта на остаряла София. Районът към Лъвов мост е доста по-чист, безвреден и прелестен за разходка, в сравнение с беше преди 10 години. С храната и коктейлите, които предлагаме, със събитията, които занапред ще организираме се надяваме да притеглим доста хора към тази част на София. Важна част от концепцията ни са качествените артикули: хлябът ни е от " Братя хлебари ", месото и млечните - от дребни потвърдени ферми и мандри, плодове и зеленчуци взимаме от Женския или от фермерски пазар.

Предложенията за закуска могат да се поръчват през целия ден, само че не желаете да се брандирате като брънч място?
- Да, не инцидентно в логото ни написа breakfast, lunch and more. Не предлагаме единствено брънч, имам другари, които обичат да ядат месо за закуска, и тук умерено могат да си поръчат още сутринта някои от главните ни ястия. Същевременно, в случай че някой е станал късно, може поръча закуска когато и да е на деня или пък коктейл " Блъди Мери " по нашата рецепта, отново по което време на деня реши.

Кои са предложенията от менюто, които могат да бъдат опитани единствено тук?
- Яйца на вестник, те са тъкмо такива, каквито ги приготвяше баба ми през летата, които прекарвах с нея във Видинско. Слагаше хартията върху нагрятата част на печката, чукваше яйцата и те оставаха с рохки жълтъци, само че белтъците се сготвяха напълно. Сега ги подготвяме върху специфична хартия за печене, а не върху вестник и не готвим върху страниците от " Капитал ", не се тормозете. Другото, с което сме разнообразни, е, че предлагаме яйца по панагюрски вместо по този начин модерните по софийските заведения в последно време " Бенедикт ".

Как се справихте с ремонта и реконструкцията в тази постройка на съвсем 100 години?
- Ремонтираме в продължение на пет месеца, като се опитахме оптимално да запазим атмосферата на тази красива постройка – монумент на културата, в същото време да е съвременна и уютна. Исках да оголя оптимално доста от тухлените стени, сложих дървен таван на части, солидни маси от същинско дърво, картината на остаряла София със зеления трамвай е значим акцент.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР