© Цветелина Белутова Последният ден на януари в Стара Загора

...
© Цветелина Белутова Последният ден на януари в Стара Загора
Коментари Харесай

Тиктакащото сърце на града

© Цветелина Белутова Последният ден на януари в Стара Загора е прохладен и тъмен. Това обаче не е спънка за публиката на едно малко зрелище навън, което се организира в града съвсем без спиране от 43 години насам. " Сцената " е стената на Държавния куклен спектакъл - Стара Загора, а героите - 12 кукли - персонажи от детски приказки. На всеки кръговиден час те се демонстрират иззад красиво декорирани портички и се завъртат под звуците на гонга на театъра - мелодия, композирана от Петър Ступел.

Гледаме " представлението " в 14.00 часа дружно с момиченце и майка му. След час сварвам на ъгъла против театъра още няколко дечица, а едно от тях се пробва да познае персонажите - ето го Пинокио, рибарят и златната рибка, Червената шапчица дяволчето Фют, Златка Златното момиче, Ян Бибиян, Храбрият лешникотрошач - суфлирам му аз. Знам ги от кукломайстора Николай Демеров, с който малко по-рано ги преглеждаме и описваме в дребното помещение, в което се обитава механизмът на часовника.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Той е неповторим - уникален в България, а и в цяла Европа сходни часовници се броят на пръсти. И все пак не е изключително известен отвън Стара Загора - по думите на заместник-директора на кукления спектакъл Татяна Калчева общината не го включва в нито една осведомителна или туристическа листовка. За локалните обаче часовникът е и ще си остане един от знаците на града.

Историята

Часовникът е основан през 1977 година при преустройството на кукления спектакъл, когато е преместен входът му и е обезпечено в допълнение пространство. Директор по това време е Васил Апостолов. Куклите са направени в ателието - някои особено за часовника, други са реплики на герои от представления, които към момента се играят. По мемоари на кукломайстора Николай Демеров - очевидец от първа ръка на събитията, по-голямата част от куклите са дело на бележития ни художник и театрал Любомир Цакев, който става шеф на кукления спектакъл през 1981 година Механизмът е направен в комбината по роботика " Берое ", а електрониката е дело на инж. Благой Иванов. Декорацията на часовника - портите с кулите и знамената, е на Емил Иванов.

Грижата

Таня Калчева с куклите на часовника

Фотограф: Цветелина Белутова За Таня Калчева една от най-куриозните случки с часовника си остава огромната щета отпреди няколко години. " Такива зъбчати колела не се създават към този момент и един от старозагорските фабрики реши да спре цяла поточна линия, с цел да създаде въпросните елементи и да изправим часовника. Когато попитахме какво ще коства, те споделиха " нищо, тъй като часовникът е на всички нас ". Това са хора, които са израснали с него и желаят да го има. И до ден сегашен можете да видите дечицата на Стара Загора да стопират на всеки кръговиден час и да му се радват ", споделя тя.

Като изключим неповторимия механизъм, чиято щета би била проблем, поддръжката на часовника не е сложна. Няколко пъти е минал главен ремонт, куклите са свалени и реставрирани. Единствено тогава мелодията и представлението са излизали в отмора. В един миг звукът е почнал да пречи на живеещите в региона, по тази причина е понижен, а в събота и неделя часовникът " почива " в 3 часа следобяд. През останалото време работи без отмора от 8 сутринта до 8 вечерта. Ако имате път през Стара Загора - минете по бул. " Ген. Гурко " и се спрете на ъгъла против номер 46, с цел да се порадвате - дружно с децата, на непризнатия знак на града. Нови триумфи за старозагорския куклен спектакъл

Ден преди визитата ни в кукления спектакъл излиза наяве, че културният институт има 4 номинации за премиите " Икар ". Спектакълът " Последният човек " по романа на Джордж Оруел " 1984 " с режисьор Веселка Кунчева е номиниран в три категрии: сценография (Мариета Голомехова), майсторско техническо реализиране и авторска музика (Христо Намлиев и Милица Гладнишка). Спектакълът " Меко казано " по Валери Петров с режисьор Цветан Пеняшки е отличен в категорията самостоятелни достижения в кукленото изкуство за музиката, написана от Милен Апостолов. Церемонията по връчването на награди " Икар " 2020 ще се състои на 27 март. " Две от номинациите са в раздела за трагичен спектакъл, което е неповторимо - няма различен куклен спектакъл, който да е пробил в конкуренцията на театри като Народния спектакъл, Драматичен спектакъл - Пловдив, и други ", разяснява Таня Калчева. През март тази година ще бъде възобновен различен хитов театър на старозагорския куклен спектакъл - " Страх ", притежател на четири номинации и три награди " Икар " за 2015 година
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР