© Цветелина Белутова Още по темата Вечерни новини: Президентът говори

...
© Цветелина Белутова Още по темата Вечерни новини: Президентът говори
Коментари Харесай

Вечерни новини: Арест на кмета на "Младост", цирк в СДС, Македония и Албания са по-близо до членство в ЕС

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Вечерни вести: Президентът приказва за нова партия, Съединени американски щати с нови наказания против Русия

И още: Мило Джуканович най-вероятно още веднъж ще е президент на Черна гора; Европейска комисия евентуално ще предложения Македония и Албания за договаряния за участие
16 апр 2018
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Съединени американски щати и съдружниците удариха Сирия, митинги в Унгария против Орбан, шефът на най-голямата рекламна компания в света напусна
15 апр 2018
Вечерни вести: Ще има ли конфликт в Сирия, износът със спад, новите демократични сили

И още: Акциите на Facebook още веднъж са на върха след разпита на Зукърбърг в Конгреса, а Volvo показа първия си електрически камион
12 апр 2018 Срамен ден за българската народна власт - надали ще е пресилено, в случай че сложим този етикет на вторника, в който кметът на столичния квартал " Младост " Десислава Иванчева бе показно задържана за рушвет, а съвещанието за бъдещето на Съюз на демократичните сили се трансформира в махленска кавга със сборичкване.
Огромна крачка напред донесе денят за прилежаща Македония, както и Албания, които най-сетне получиха дълго чакана зелена светлина от Брюксел за старт на договарянията за присъединение към Европейски Съюз.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Кметът на " Младост " Десислава Иванчева бе показно задържана за рушвет

Служители на новата антикорупционна комисия (КПКОНПИ) арестуваха кмета на столичния квартал " Младост " Десислава Иванчева, като по неофициална информация повода е приемане на рушвет от 70 хиляди евро. Тя бе арестувана пред Министерството на младежта и спорта на бул. " Васил Левски " и държана пред постройката над пет часа. С нея е била и зам.-кметът на региона Биляна Петрова. Полицаи са претърсили и офисите на районното кметство. Официална информация от органите на реда не пристигна в границите на деня.

Акцията е във към този момент присъщия жанр на новия антикорупционен мегаорган - с очевидно търсена показност, като се организира на централно място, а медии и жители разпространиха фотоси на Иванчева с белезници, заобиколена от маскирани служители на реда на пътното платно с отцепено за час придвижване. Иванчева бе водач на митингите против строителството в " Младост " и бе определена, откакто предходният кмет от ГЕРБ Цвета Авджиева подаде оставка поради натиска на жителите на втория по население квартал на София. Иванчева влезе в няколко зрелищни конфликта с представители на строителни компании, както и в спор с управата на Столичната община, а партията на Кадиев " Нормална страна " отдръпна поддръжката си, която бе дала за нея като кандидат-кмет.

Брюксел предложи старт на договаряния за участие в Европейски Съюз с Македония и Албания

Европейската комисия предложи на страните членки да одобрят започването на договаряния за участие с Македония и Албания по време на представянето на така наречен пакет за разширението, който наблюдава напредъка на страните, които договарят за участие. За пръв път Европейска комисия предложи отваряне на договарянията с Македония още през октомври 2009 година, само че през 2015 година рекомендацията стана условна поради вътрешнополитически аргументи. Сега в отчета се отбелязва огромният прогрес на Македония през миналата година и се установи, че политическата рецесия от 2017 година в огромна степен е преодоляна Албания, която има статут на претендент за Европейски Съюз от 2014 година, пък до момента не е получавала сходна поддръжка. Редом с това стана ясно, че договарянията с Турция ще останат замразени.

Окончателното решение ще се вземе през юни, като то се приема от всички страни членки и не е ясно дали то ще е положително. Гърция може да наложи несъгласие на преговорете с Македония поради към момента продължаващия спор сред двете страни за името на страната. Франция и Германия пък показват подозрение за Албания поради високото равнище на престъпността в страната. Иначе постигането на начална дата за договаряния най-малко за Македония е една от огромните упоритости на държавното управление на Бойко Борисов, до момента в който България ръководи Съвета на Европейски Съюз.

Дебатът за бъдещето на Съюз на демократичните сили мина с пердах, охранители и обвинявания в скрит план

Физически конфликти, крясъци, охранители, обвинявания в сюжет и скрит план за събаряне на ръководителя - по този начин, повече като на ниска цена сериал, в сравнение с като съвещание на политическа партия, мина част от събранието на Националния съвет на Съюз на демократичните сили. На него трябваше да се реши посоката, в която ще поеме партията. То стартира с опитите на околните до сегашния ръководител Божидар Лукарски да не позволен представители на опозиционни организации, а за задачата даже бе наета охранителна компания. Последва трагичен конфликт и опит на Лукарски да разпусне събранието. Събирайки нужния кворум обаче, то продължи с опозиционерите и в последна сметка бе решено на 2 май в Пловдив да се организира ново съвещание, на което да се гласоподава преустановяване на пълномощията на Лукарски, да се избере краткотраен ръководител и да се насрочи национална конференция за избор на нов водач.

Страстите в Съюз на демократичните сили идват на фона на прегрупирането на част от демократичните извънпарламентарни партии в съюз " Демократична България ". Божидар Лукарски обаче по-скоро е последовател на някаква форма на взаимоотношение с част от ръководещите националисти от " Обединени патриоти ".

КАКВО ИНТЕРЕСНО

За пръв път от 33 години американка завоюва Бостънския маратон при дамите, японец е първи при мъжете

Японецът Юки Каваучи и американката Дезирe Линдън завоюваха 122-ото издание на Бостънския маратон. Двамата сложиха завършек на траялата повече от десетилетие африканската доминация в едно от най-престижните лекоатлетически надпревари в света. За последно при дамите състезателка, родена отвън Африка, завоюва през 2007 година - това бе рускинята Лидия Георгиева, а американка не е финиширала първа от далечната 1885 година При мъжете пък последната победа на роден отвън Африка беше на корееца Бон Джу Лий през 2001 година 31-годишният Каваучи, за който това е първи триумф в огромните маратони, измина дистанцията за 2:15.58 часа. Дезире Линдън пък финишира за 2:39.54 минути. За нея това също е първи триумф в огромните маратони. Тазгодишният маратон в Бостън се организира при непрекъснат дъжд, мощни ветрове и ниски температури към 5 градуса.

Фотограф: Brian Snyder СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
Какво значимо ще се случи на следващия ден

Кои са новите номинации за членове на КЕВР и Бюрото за надзор на СРС

В края на работния ден във вторник изтече крайният период, в който депутатите могат да създадат своите номинации за нови членове на енергийния регулатор (КЕВР) и за нов зам.-председател на Националното бюро за надзор на СРС на мястото на скандално отстранения Георги Гатев.
Според разпоредбите половината от състава на КЕВР (без председателя) се обновява на средата на шестгодишния мандат, като неотдавна с чоп бяха освободени двама членове с сектор енергетика, един експерт във водния бранш и един правист. Вече е ясно, че енергийният специалист Георги Златев е още веднъж препоръчан - този път от " Воля " (първоначално той бе номинация на БДЦ на Христо Ковачки), а юристът Ремзи Осман още веднъж е повдигнат от Движение за права и свободи.
Другите две имена би трябвало да станат известни на следващия ден, както и възможното ново име за Бюрото за СРС.

КАКВО ДРУГО ИНТЕРЕСНО

NYTimes и Washington Post с " Пулицър " за следствието на " съветската връзка " на Тръмп

NYTimes и Washington Post завоюваха тазгодишния " Пулицър " за публицистика с общонационално значение за серията материали, отдадени на вероятни контакти сред хора от предизборния екип на Доналд Тръмп и съветски представители. NYTimes и списание New Yorker получиха и отличие и за разкритието на абсурда с продуцента Харви Уайнстийн. Международната премия взе Reuters за репортажи за връзките на филипинския президент Родриго Дутерте с полицейски " отряди на гибелта ". " Пулицър " е най-престижното американско отличие в региона на публицистиката, като през днешния ден се присъжда и за достижения в региона на литературата, музиката и драматургията. Тази година за първи път в музикалната категория бе отличен музикант отвън света на класическата музика и джаза - рапърът Кендрик Ламар, за албума Damn, който съгласно журито е " виртуозна сбирка песни с достоверен език и динамичен темп, която улавя комплицирания живот на актуалните афроамериканци ". На фотографията Анбър Хънт, кореспондент на Cincinnati Enquirer, и екипът на изданието честват оценката за локален репортаж за следствието " Седем дни на хероин ".

Фотограф: Cara Owsley

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Ивайло Калфин и финландеца Виле Италае са финалистите за поста общоприет шеф на Европейската работа за битка с измамите (ОЛАФ), като Вила въпреки всичко води с 2 гласа (13 против 11) след гласуването на финансовата комисия на европарламента. Кандидатите за мястото на досегашния шеф Джовани Кеслер бяха 70, а до края на април би трябвало да е явен спечелилият.

Съединени американски щати и Англия издадоха взаимна паника за " злонамерена хакерска атака " на съветски хакери, подкрепяни от страна на съветската страна, ориентирана против държавни управления и частни организации, инфраструктурни снабдители и снабдители на интернет. Отправя се предизвестие както до доставчиците, по този начин и до потребителите, само че не се дават елементи за датата и мащабите на тези злонамерени дейности.

ПРОЧЕТЕНО ДРУГАДЕ

Промени в проекта на община Царево още веднъж плануват застрояване в Синеморец и региона

Промени в общия организационен проект на община Царево плануват нови 83 хектара от естествен парк " Странджа " да бъдат застроени, написа Mediapool. Най-драстично се усилват зоните за нови вилни селища, къмпинги и хотели в селата Резово (106%), Синеморец (54%), Варвара (33%), както и общо по крайбрежната линия на общината (22%). Сред жителите на Синеморец - едно от дребното непрезастроени места по българското Черноморие, към този момент има неодобрение. Причината – още веднъж е планувано строителство на атрактивната околност Поляните с невероятна панорама към брега и устието на река Велека. Местните хора обмислят митинг за 1 май с блокиране на моста над реката.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР