© Цветелина Белутова Още по темата Вечерни новини: И Каракачанов

...
© Цветелина Белутова Още по темата Вечерни новини: И Каракачанов
Коментари Харесай

Вечерни новини: Министър предлага повече плащания за здраве, КЕВР ще решава за енергийните сделки

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Вечерни вести: И Каракачанов в борба против повишаването на хляба, Франция смъква налози от 2019 г

И още: Красимир Влахов ще е парламентарната кандидатура за Конституционния съд; Борисов в ООН; Основателите на Instagram напущат Фейсбук
25 сеп 2018
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Европейска комисия дава Полша на съд, комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай се разраства, а ГЕРБ разгласи номинация за парламентарен арбитър
24 сеп 2018 В студената и не изключително богата на събития и вести сряда здравният министър показа разновидностите за нов модел за здравно обезпечаване, като действително офертата е хората да заплащат повече. Депутатите пък дадоха на енергийния регулатор значими и ненапълно рискови пълномощия да утвърждава секторни покупко-продажби. А медиите с детайлности наблюдават абсурда към присъединяване на лежалия в затвор за трафик на дами някогашен рапър Ванко 1 във " Вип Брадър ", като казусът стигна и до непознатата преса.

В интернационален проект денят също не се запомни с основни събития, а вниманието продължава да обира американският президент Доналд Тръмп, който - както се и очакваше, трансформира речта си пред Организация на обединените нации в дрънканица против глобализма, в възхвала на политиката си за " първо Америка " и насочи остри нападки против Иран.

НАЙ-ВАЖНОТО

Ананиев показа концепцията си за нова наложителна застраховка за здраве

Здравният министър Кирил Ананиев показа два разновидността за смяна в здравния бранш. Първият е демонополизация на Националната здравноосигурителна каса, която ще се конкурира за цялостните здравни вноски със застрахователните компании. При него здравната вноска не се усилва. При втория държавната здравна каса ще заплаща евтините услуги, а тези над 700 лева ще се покриват от здравна застраховка, която ще бъде към 12 лева месечно за всеки. При този вид легалните заплащания за здраве се усилват. Ананиев е покровител на наложителната застраховка и твърди, че конкуренция на каси е допустима, само че едвам след години.

Още при встъпването си в служба, здравният министър даде обещание промени, защото никой не е удовлетворен от системата на опазване на здравето – нито пациентите, нито работещите в нея, а в допълнение платените средства натоварват болните хора. Сегашното предложение обаче не трансформира успеваемостта, а просто изсветлява част от неофициалните заплащания. Те се правят оценка на 3.5 милиарда лева годишно. Разчета на министъра е през застраховки да се съберат към 800 млн. лева, което не е ясно какво тъкмо ще покрие.

КЕВР дефинитивно ще има последна дума при покупко-продажби в енергетиката

Комисията за водно и енергийно контролиране (КЕВР) към този момент ще бъде последна инстанция, която може утвърждава покупко-продажби с дялове от над 20% на сдружения, осъществяващи транспорт и систематизиране на електрическа сила и газ, както и да лишава лицензите им. Това взеха решение депутатите, като одобриха дефинитивно измененията в Закона за енергетиката. Това действително е редакция на към този момент гласуваното предложение на Обединените патриоти след абсурда с изненадващата договорка за българските активи на CEZ сред чешката компания и българската " Инерком " на Гинка Върбакова, която все още е блокирана от антимонополния регулатор.

Новите пълномощия дават свръхвласт на регулатора и са евентуално рискови, в случай че не се вкарат ясни и точни критерии въз основата на какво регулаторът ще взема решение. В противоположен случай той ще може по своя (или политическа, въпреки официално да е независим) преценка да спре договорка за всеки снабдител на ток или газ. Това е и неприятен знак за вложителите. В началото ГЕРБ бяха твърдо срещу сходно пълномощие, само че в следствие застанаха зад поправките, които откриха поддръжка и в Българска социалистическа партия. Единствено Движение за права и свободи бе срещу и в двете гласувания.

Съдът е запорирал имущество на някогашния министър на стопанската система Трайчо Трайков

Софийският градски съд (СГС) е наложил обезпечения върху имущество на някогашния министър на стопанската система и енергетиката в първия кабинет на Борисов - Трайчо Трайков. Това е станало по искане на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество. За определението на съда заяви през вчерашния ден " 24 часа ", а през днешния ден информацията беше доказана от ръководителя на КПКОНПИ Пламен Георгиев пред " Нова тв ". Според Георгиев инспекцията е открила противоречие от 2.4 млн. лева сред притежаваното от Трайков имущество и приходите му. Той обаче не прецизира кои доходи на някогашния министър не са били приети за законни от комисията, с цел да се получи това противоречие.

Производството против Трайков е по отношение на повдигнатите му обвинявания по така наречен дело ЕВН, по което обвинени са още някогашният вицепремиер Симеон Дянков, съиздателят на " Капитал " и " Дневник " Иво Прокопиев и други. Тезата на прокуратурата е, че при продажбата на остатъчния държавен дял в ЕВН през 2011 година постигнатата цена е била занижена, въпреки и да не е ясно по какъв начин това може да се твърди за продажба, осъществена посредством фондовата борса.

СНИМКА НА ДЕНЯ

За първи път не-германец ще оглави притежателя на Mercedes-Benz - Daimler

Daimler, немският авто производител, който има Mercedes-Benz, за пръв път от съществуването си ще бъде ръководен от изпълнителен шеф, който не е немец. Разпознаваемият с присъщите си мустаци 65-годишен Дитер Зетче, който управлява концерна от 2006 година насам, в края на идната година ще бъде сменен от Ола Келениус, 49-годишен швед, като основен изпълнителен шеф. Леленоус е началник на отдела за научноизследователска и развойна активност на Daimler и работи с компанията от 1993 г насам. Зетче пък ще стане ръководител на борда от 2021 година, в случай че акционерите на Daimler дадат утвърждението си. Промените идват като разследване от абсурда с дизеловите излъчвания. Акциите на Daimler паднаха с 1.8% във Франкфурт след оповестяването на измененията.

Фотограф: Jacky Naegelen

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Ердоган ще посети Германия и ще се срещне с Меркел на фона на митинги


Турският президент Реджеп Тайп Ердоган ще дойде в Берлин в четвъртък по покана на президента Франк-Валтер Щайнмайер. Той ще се срещне два пъти с немския канцлер Ангела Меркел преди да отпътува за Кьолн за откриването на джамия. По мотив визитата се чакат огромни митинги против Ердоган в Берлин и Кьолн.
От месеци двете страни се пробват да възстановяват връзките си, помрачени от арестите на немски жители и загрижеността за положението на човешките права в Турция. От друга страна обаче Берлин се тревожи, че икономическата и финансова неустойчивост, в която Анкара изпадна в последните месеци след срутва на лирата, може да сложи под опасност способността на Турция да извършва съглашението за задържане на бежанците.

Ryanair анулира 190 полета поради стачки в петък

Ирландският нискотарифен авиопревозвач Ryanair разгласи, че ще анулира 190 полета поради стачките на кабинния личен състав, планувани за петък (28 септември) в редица европейски страни. Около 30 хиляди клиенти на компанията ще бъдат наранени. Очаква се към стачката да се причислят чиновници на авиопревозвача в Испания, Белгия, Холандия, Португалия, Италия и Германия. В последните месеци компанията е изправена пред чести стачки.

Фед се чака да увеличи лихвите

Федералният запас на Съединени американски щати се чака да увеличи лихвите по-късно през днешния ден и това ще е третото повишаване за тази година. Прогнозите са, че нарастването ще бъде още веднъж с четвърт процентен пункт и по този метод главната рента ще бъде в диапазона 2-25%. Освен това Фед може да даде сигнал за още едно повишаване през декември, написа AP. Анализаторите ще наблюдават за знаци дали централната банка на Съединени американски щати ще понижи темпото на покачване на водещата си рента в близко бъдеще. Много от тях чакат растежът на Съединени американски щати да се забави следващата година и поради комерсиалната война. Ако това се случи, е прекомерно евентуално Фед да е по-консервативен при покачването на лихвите си, с цел да не спре растежа.

НЕЩО ЗАБАВНО

Комисар Могерини споделя " не " на съветското кафе


Скрийншот от видеото

Видео с присъединяване на Върховния представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи Фредерика Могерини забавляваше обществените мрежи в сряда. То демонстрира началните секунди на срещата сред Могерини и съветския външен министър Сергей Лавров в границите на Общото заседание на Организация на обединените нации и на него се вижда по какъв начин Могерини повече от изрично отхвърля да одобри подадената й от участник от съветска страна чашка кафе. Тя прави настоятелно знак с ръка за отвод и даже избутва чашата допустимо най-далече, до момента в който подалият кафето съветски пратеник не си го взима назад. Кой може да я упрекна, че не желае питиета, правени от руснаци, в подтекста на абсурда " Новичок ", пишат консуматори във Фейсбук.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

От началото на идната година цялото възлагане на публични поръчки ще става по електронен път, заяви вицепремиерът Томислав Дончев. Според него първоначално това ще сътвори известни компликации, само че след няколко месеца дейна приложимост този метод ще улесни всички.

Малко повече от две години след стартирането й, гаранционни поправки постановат затварянето на Северната скоростна дъга, а трафикът ще се трансферира по Околовръстният път. До 7 октомври ще е лимитирано придвижването в посока Ботевград от девети километър до включването в Околовръстното, а от 9 октомври до 20 октомври - от пътен възел " Ботевградско шосе " до пътен възел " Чепинско шосе " в посока Калотина.

Управителят на аржентинската централна банка Луис Капуто изненадващо подаде оставка единствено три месеца след встъпването си в служба с претекст " персонално аргументи ". Новината идва на фона на продължаващи договаряния на страната за ново финансиране с $50 млрд от МВФ, откакто слабата аржентинска стопанска система бе ударена от внезапното обезценяване на националната валута и висока инфлация.

БЪЛГАРИЯ В СВЕТОВНИТЕ МЕДИИ

Guardian: Осъден трафикант излиза от българския " Вип Брадър " след митинги

Скандалът към присъединяване на Иван Главчев, прочут като Ванко 1, във " Вип брат ", стигна и до английския Guardian, който споделя случая под заглавие " Осъден трафикант излиза от българския Вип Брадър след митинги ". Преди две седмици стана ясно, че Съвет за електронни медии е получил голям брой сигнали поради присъединяване на Главчев в предаването. Бившият рап артист бе наказан и излежа присъда за сводничество, трафик на дами и нелегално оръжие.
Пред Guardian ръководителят на Съвет за електронни медии Бетина Жотева дефинира казуса в ниските журналистически стандарти. По думите й се е трансформирало в тренд нарушители да се канят по малките екрани, защото " българските публицисти го намират за огромно достижение ". В същото време обаче от отговор на Съвет за електронни медии по зрителски сигнал, подписан от Жотева, излиза наяве, че регулаторът няма да се произнесе по случая, защото намира, че той не е нарушаване на медийното законодателство.
Все отново в понеделник стана ясно, че Главчев самичък бил изискал да напусне риалити формата " по здравословни аргументи ". В изказване за днешния материал на Guardian пък от шведския притежател на " Нова " - MTG, споделят, че малкия екран ще промени процеса на избор на участници в предаването.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР