© Цветелина Белутова Още по темата Вечерни новини: Еврофондовете за

...
© Цветелина Белутова Още по темата Вечерни новини: Еврофондовете за
Коментари Харесай

Вечерни новини: По-малко субсидии за едри зърнопроизводители, без скъпия ток на Ковачки и Папазов

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Вечерни вести: Еврофондовете за Източна Европа под риск, премиерска оставка в Армения

И още: Борисов против пушенето, ще смекчи ли Макрон позициите на Тръмп за Иран и търговията с Европейски Съюз, скандал с младежка конференция в София
23 апр 2018
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Шефът на антикорупцията желае законови промени за строителството, безредици в Армения, Ким стопира нуклеарните проби и кой завоюва маратона в Лондон
22 апр 2018
Вечерни вести: Прокурорска офанзива по кабинета, Куба с нов водач, непознатите вложения порастват

И още: Достъпът до футболни мачове ще се затегне, Фейсбук с нови права за европейците, Warner Bros с увеселителен мегапарк в Абу Даби
19 апр 2018
Вечерни вести: Защо нараства токът, сагата " Иванчева ", предварителни избори в Турция

И още: Кой ще ръководи Куба след Кастро, загадка среща на шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ с Ким Чен-ун, какъв брой ще са ВЕИ-тата в Европа 2030 година
18 апр 2018 Неприятна изненада сервира денят на едрите земеделци в България и Европа, откакто стана ясно, че Брюксел възнамерява да понижи заплащанията за тях. " Лоша " вест застигна и Христо Ковачки и Данаил Папазов, като енергийната комисия в Народното събрание изненадващо затвори законовата малка врата, посредством която техните ТЕЦ-ове щяха да бъдат безпроблемно включени в контролирания пазар с неколкократно повишени цени, осигурявайки бърза облага за притежателите им, без потребителите да имат потребност от техните мощности и безценен ток.

Фокусът на интернационалните медии през днешния ден пък падна върху нещастието от понеделник вечер в Торонто, в която ван се вряза в пешеходци и взе жертви - съзнателно, въпреки и по-скоро не с терористични цели, съгласно проверяващите.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Европейска комисия възнамерява да ореже евросредствата за едри фермери, което ще засегне мощно и български зърнопроизводители

На фона на предстоящото орязване на разноските на Европейски Съюз в съществени политики след 2020 година Брюксел възнамерява да понижи заплащанията си за най-големите европейски фермери, с цел да редуцира размера на селскостопанските дотации с 6%. Това оповестява " Политико ", цитирайки еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер.

Новата концепция би засегнала мощно България, която съгласно отчет на европейския парламент е страната с най-голяма централизация на земеделска земя в малцина едри притежатели и ползватели - съгласно данните 1.5% от стопанствата ръководят повече от 82% от общата земя в страната. В момента Европейски Съюз отделя 59 милиарда евро за аграрни дотации годишно, от които към 1.2-1.3 милиарда евро са за България. Получатели са главно зърнопроизводителите.

ТЕЦ-овете на Ковачки и Папазов няма да продават безценен ток за бита

Пропадат проектите за бързи и лесни облаги на обвързваните с Христо Ковачки централи " Бобов дол " и " Марица 3 ", както и на Топлоелектрическа централа " Варна ", която от края на предходната година е владеене на Данаил Папазов, някогашен транспортен министър в кабинета " Орешарски " и непосредствен до Движение за права и свободи и Делян Пеевски. ТЕЦ-овете на двамата предприемачи желаеха от КЕВР да бъдат включени в контролирания пазар на ток с двойно и даже тройно по-високи цени от пазарните, макар че няма никаква потребност от тях. И заради празнина в законодателството щяха да получат това право. Парламентарната комисия по енергетика обаче гласоподава на второ четене във вторник (24 април) ексклузивен текст в Закона за енергетиката, който затваря тази малка врата.

Предложението, което бе направено от ръководителя на комисията Делян Добрев, ще бъде включено в пакета промени в секторния закон, които се чака да бъдат прегледани в пленарната зала този четвъртък. И в случай че бъдат утвърдени от депутатите трите централи ще бъдат отрязани от контролирания пазар на ток. Против концепцията да се ограничи присъединяване на скъпите и неефективни ТЕЦ-ве в енергийната система се разгласи само Движение за права и свободи.

Десет са жертвите на нещастието в Торонто, в която ван се вряза в пешеходци

Десет души са били убити и 15 са ранени, някои от които са в сериозно положение, откакто микробус се вряза в пешеходци на тротоар в Торонто, оставяйки пътека от опустошаване в понеделник вечер. Инцидентът се случи в един от първите топли дни на канадския град през годината. Той наподобява е тенденциозен, съобщи Марк Сондърс, началник на полицията в Торонто, пред кореспонденти. Шофьорът Алек Минасиан, 25-годишен, от близкия град Ричмънд Хил, е задържан след къса борба с полицията. Според профила му в LinkedIn той учи компютърен програмен продукт в колежа в Торонто.

Длъжностните лица отхвърлят да разясняват претекстовете му, само че обявиха, че обвиненият не съставлява опасност за националната сигурност. Или с други думи, въпреки и умишлени, дейностите му по-скоро не са с терористични подбуди, въпреки полицията да не изключва нито една версия към момента.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Amazon стартира доставки до багажника на автомобила

Американският онлайн колос Amazon стартира да предлага нова услуга в 37 града в Съединени американски щати - доставки непосредствено до багажника на автомобила на клиента. Услугата Amazon Key In-Car е безплатната, само че е допустима единствено за избрани коли като - да вземем за пример съвсем всички модели на Chevrolet, Buick, GMC, Cadillac и Volvo след 2015 година Клиентът би трябвало да направи специфичен профил в уеб страницата на Amazon, който разрешава багажникът на колата да се отваря отдалечено без ключ. Доставчиците на " Амазон " получават еднократен достъп, като за сигурност с камера се следи целият развой по снабдяване. Нужно е още колата да е паркирана покрай адреса, който е посочен за доставка. След това би трябвало да се добави какъв цвят и модел е автомобилът и посредством GPS транспортното средство ще бъде намерено.

Фотограф: Reuters Photographer

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
Какво значимо ще се случи на следващия ден

Автосалонът в Пекин стартира на следващия ден с очакване да преобладават политически тематики

Световната автомобилна промишленост ще си даде среща на следващия ден на автомобилния салон в Пекин - най-големият авто пазар в света, където през 2017 година са продадени 28.9 млн. транспортни средства. Китай, убеден в своята мощ и с все по-конкурентни локални марки коли, се приготвя да смекчи рестриктивните мерки за задграничните автомобилни производители.

Очакванията са, че тази година на събитието ще господстват " политически " тематики. От една страна ще е отражението на възможна комерсиална война сред Пекин и Вашингтон, която безпокои автомобилния бранш. От друга страна желанието на Китай за отваряне към непознати компании провокират въздържан оптимизъм. Китайският президент Си Цзинпин даде обещание понижение за вносните мита за колите - огромен подарък за първокласните марки, макар че размерите остават лимитирани.

Кабинетът може да задвижи военните планове за 2.72 милиарда лева

В сряда кабинетът би трябвало да даде зелена светлина за двата мегапроекта за рационализация на армията - за нови изтребители и нови бронирани машини за пехотата, на обща стойност 2.72 милиарда лева Според обещанията на военния министър Каракачанов това би трябвало да се случи до края на април, като последното съвещание на Министерския съвет за месеца е на следващия ден.

Твърде евентуално е обаче Каракачанов да не съблюдава обещанието, като в заключителното мнение от извършения предходната седмица КСНС като краен период за гласоподаване на плановете към този момент попада месец юни.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Земеделската земя в България е поскъпнала с 14.6% през 2017 година, като междинната цена на декар доближава 872 лева, сочат данните на Национален статистически институт. Най-висока e цената в Североизточния регион - 1401 лева на декар, само че най-голямо повишаване е регистрирано в Югозападния регион - с 83.4%.

Брюксел проверява придобиването на английското приложение за различаване на музика Shazam от Apple. Комисията има опасения, че идното обединение може да понижи избора при стрийминг услугите.

15 чиновници на организация " Автомобилна администрация " в Благоевград са арестувани при акция на ГДБОП, ДАНС и Специализираната прокуратурата. Арестуваните се проверяват за корупция, като съгласно проверяващите те са получавали от 300 до 600 евро от транспортни компании, с цел да не им сформират наказателни постановления за осъществени нарушавания.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР