© Цветелина Белутова Още по темата Тихата здравна реформа Докато

...
© Цветелина Белутова Още по темата Тихата здравна реформа Докато
Коментари Харесай

Надзорният съвет на здравната каса ще гласува с 490 млн. лв. по-голям бюджет

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Тихата здравна промяна

Докато дава обещание разговор за нов модел, здравното министерство прокарва фрапантни ограничения за смяна в бранша
19 окт 2018
Правителството желае да управлява работата и парите на всички лечебни заведения

Лекарите остават единствено с един трудов контракт, което може да остави дребните градове без още експерти
14 окт 2018
Държавата желае лекарите да изписват единствено евтини медикаменти

Това планува огромен пакет с промени, препоръчан от държавното управление, който също по този начин закрива Фонда за лекуване на деца и основава нов надзорен орган
12 окт 2018 Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще гласоподава най-високия бюджет от основаването на институцията преди 20 години – 4.350 милиарда лева в понеделник. Увеличението по отношение на бюджета за тази година е 490 млн. лева Здравната каса, обаче, ще концентрира в себе си доста нови заплащания.

Освен това здравното министерство късно в петък е нанесло солидни ремонти в преходните и заключителни разпореждания на закона, с който се вършат радикални промени в седем съществени здравни закона и които касаят целия здравен бранш. Така ведомството на Кирил Ананиев почисти в крачка огромна част от първичните недоразумения в плана. Въпреки това, обаче, в него остават някои извънредно противоречиви моменти, като да вземем за пример това, че Народното събрание ще позволява откриването на нови лечебни заведения.

Повече пари за здравни услуги

Увеличението на парите на касата през 2019 година като цяло няма да отиде толкоз в медицински действия, колкото в това да се платят нови действия, които институцията поема.

Бюджетът за медицински произведения ще бъде повишен от 98 млн. лева в този момент на единствено 104 млн. лева В същото време е планувано институцията да поеме заплащанията за помощни средства на хората с увреждания, които до момента се правеха от Агенцията за обществено подкрепяне. Става въпрос за инвалидни колички, бастуни, столове за баня, обувки, перуки и други За тях не е планувано особено перо в бюджета на НЗОК.

Отделно от това НЗОК ще поеме всички заплащания за лекуване в чужбина на деца и възрастни, като фондът за лекуване на деца ще бъде закрит по силата на специфични разпореждания в проектобюджета на НЗОК. За това също би трябвало да бъдат планувани средства.

Двойно се усилват и парите за разплащане с европейските здравни каси за към този момент извършено лекуване в чужбина. През идната година за това са планувани 160 млн. лева при 73 през тази и задължения на НЗОК над 200 млн. лева

Парите за болнична помощ се усилват с към 200 млн. лева и през идната година ще надвишават 2 милиарда лева Плащанията за медикаменти ще набъбнат със 117 млн. лева и ще бъдат 1.117 милиарда лева Нарастват средствата и за извънболнична помощ и профилирани прегледи.

Изчистени недоразумения и нови такива

Здравните институции са изчистили част от най-скандалните си оферти за промени в здравните закони, които би трябвало да станат факт дружно с бюджета, в случай че той бъде утвърден от надзорния съвет и по-късно от депутатите.

В окончателния план липсва текстът, съгласно който онколекарствата ще бъдат вкарани в клинични пътеки. В момента те се заплащат настрана от касата, с цел да може всеки пациент да употребява нужния медикамент. Продуктите за химиотерапия и таргетна терапия са скъпи и в случай че онкологията бъде вместена в пътеки, това значи най-евтино лекуване за тежкоболни пациенти.

Принципът здравната каса да заплаща най-разходоефективните медикаменти, обаче, остава. В плана е записано, че всички научно-изследователски фармацевтични компании ще би трябвало да дават отстъпки от цената на НЗОК, без значение дали медикаментът е самичък в група или не. Изключението важи единствено за биоподобните и генеричните медикаменти. В момента фирмите заплащат отстъпки само за лекарства, които са сами в група и нямат аналог.

Остава и текстът, съгласно който Националният съвет по цените на медикаментите ще написа фармако-терапевтични управления за изписване на лекарства, които няма да бъдат съветвани с лекарите. Освен това лекарите ще бъдат глобявани, в случай че не изписват най-разходоефективната терапия от 1000 до 2000 лева на рецепта.
От плана е отпаднала самобитната национализация на частни заведения. В първичния текст беше записано, че частните лечебни заведения би трябвало да извършват финансовите стандарти, въведени за държавните. Това означаваше, че би трябвало в бордовете им да има представител на страната, а министърът да следи за финансовата им дисциплинираност и да им позволява да си заплащат заплатите и да си купуват консумативи.

Липсва и текстът, съгласно който медицинските университети ще би трябвало да бъдат притежатели на академични лечебни заведения, в това число и на частните.

За сметка на това, обаче, за целия бранш е очакван инструмент с огромен корупционен капацитет – прелицензиране на лечебни заведения. То ще се прави от мегаагенцията за медицински контрол.

В първичния план беше планувано мегакомисия за надзор на целия бранш, която да бъде към Министерски съвет. Структурата може да ревизира всеки доктор и болница, ще написа правила за здравна процедура, ще следи за лекуването и качеството. В настоящия вид министър председателят няма персонално да управлява здравния бранш. Това ще продължи да прави здравният министър посредством Агенция за медицински контрол, която сплотява сегашната организация за медицински одит и организацията по трансплантации.

Според източници на " Капитал " от бранша се планува новата мегаагенция да бъде управлявана от Михаил Христов. Той е от кръга специалисти, близки до доктор Илко Семерджиев и беше назначен за шеф на медицинския одит по време на неговото ръководство като длъжностен министър, а в този момент оглавява организацията по трансплантации.

Пак мораториум върху новите лечебни заведения

Проектът, обаче, планува ненадейно прелицензиране на всички съществуващи лечебни заведения, което ще се извърши от организацията. Това ще коства на лечебните заведения спомагателни средства, а и никой не би могъл да подсигурява, че върху някоя от тях няма да бъде оказан напън по политическа линия или корупционни аргументи.

Държавата ще има още по-големи права върху лечебните заведения и по още две аргументи.

Мораториумът върху откриването на нови лечебни заведения и отделения се удължава с още една година. В плана е записано, че структури, основани след 31 декември 2017 година, още веднъж няма да могат да сключат контракт с НЗОК. През тази година в бюджета на касата също има планувана възбрана да се включват нови лечебни заведения и клиники в листата на сътрудниците на НЗОК. Този мораториум стопира въвеждането на нови и щадящи способи на лекуване в лечебните заведения и е тотална преграда пред каквито и да било нововъведения в медицината.

Освен това в плана е планувано, в случай че въпреки всичко има ново поделение, то да се лицензира от организацията за медицински контрол. За нова болница условието е още по-стряскащо и на процедура то ще спре откриването на всевъзможни нови клиники в България. Разрешението ще би трябвало да се утвърди от държавното управление и да се гласоподава от Народното събрание. Освен това би трябвало да се пита касата дали има средства за нова болница.

Така на законодателната власт, която е политически орган, се вменява задължението да реши дали да има нова болница някъде в страната. Сега за това дава отговор здравното министерство и разрешителният режим е самобитна оперативна задача, а не проблем на народните представители. Вместо да облекчи административната тежест, текстът единствено утежнява процедурата и вменява на депутатите изцяло несвойствена активност. По същата логичност, в случай че страната реши, че има прекомерно доста хранителни магазини, би трябвало още веднъж да ги трансферира за лицензиране на депутатите.

Глоби и нови правила

Според плана шефовете на лечебно заведение, които не съблюдават финансовите стандарти ще бъде глобявани от 500 до 3000 лева, а при наново нарушаване от 3000 до 6000 лева Същите санкции ще бъдат налагани на всеки доктор, който нарушава одобрените от новата агениця правила за добра здравна процедура.

Предвиждат се и строги санкции на всички, които не оказват подпомагане на чиновниците на мегаагенцията или не извършват предписанията им. Санкциите за това са от 1000 до 3000 лева, а в случай че нарушителят е болница санкциите от 3000 лева

Проектът планува две нови промени – да има наложителни наличия на медицинските стандарти и на разпоредбите за добра здравна процедура, а в случай че съсловните организации не ги одобряват, да ги изготви Агенцията за медицински контрол. Предвижда се да има специфична част за всяка компетентност, а точно: медицински практики, клинични насоки, консенсуси, основани на доказателства, рекомендации и правила за профилактика, диагностика и лекуване, които основават условия за допустимо най-хубав излаз от болестта.

Другата смяна е, че се отстраняват националните консултанти, а по въпросите на специалността ще се произнася специфичен ръб. Факт е, че огромна част от националните консултанти се сменяха при всеки нов министър, някои от тях прокарваха персоналните си ползи като правила за работа и множеството подлежаха на голям политически напън. Последният подобен случай е с националния съветник по лъчелечение, който се съгласи под натиска на НЗОК да бъдат понижени средствата за високоспециализирана терапия и здравната каса да позволява проучванията с пет-скен.

Поправката " подуправител на касата "

Проектозаконът дава и още ново пълномощие на шефа на здравната каса. Предложен е текст, съгласно който шефът може да приключи правните отношения с подуправител, назначен от неговия предходник, без предупреждение. Досега шефът на доктрина не можеше да си избира подуправителя, само че на процедура бяха уволнени непозволено голям брой подуправители.

Управителят доктор Глинка Комитов, да вземем за пример, уволни след дълги години работа своя подуправител Иванка Кръстева. Делото, заведено против това му нелегално решение, е на последна инстанция и се чака, както и предходният съд да реши, че тя би трябвало да бъде възобновена на поста и да й бъде заплатено обезщетение.

Сегашният подуправител доктор Йорданка Петрова беше назначена от проф. Камен Плочев по линия на ГЕРБ, преди да излезе в болнични. Тя е и първият подуправител от провинцията, за който беше провиснал специфичен длъжностен апартамент, а здравната каса покрива разноските й за нови мебели, в това число и за електрически крушки.
За чие тъкмо премахване ще послужи новата корекция, която развързва ръцете на шефа да си избере екип, следва да се разбере.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР