© Цветелина Белутова Още по темата Обектът не е застрахован

...
© Цветелина Белутова Още по темата Обектът не е застрахован
Коментари Харесай

По-скъпа защита, по-малко автомобилни кражби

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Обектът не е застрахован

Застраховките против кражба, отвън тези на ипотекираните жилища, са единствено към 9000
15 мар 2018
Първа частна полиция

Възможно ли е и би трябвало ли охранителните компании да заместят Министерство на вътрешните работи
15 мар 2018
Гражданска самоотбрана

Битовата престъпност е на първо място тематика за политиците, а не чак толкоз огромен проблем
15 мар 2018 Автомобили се крадат, с цел да бъдат изнесени зад граница, в случай че са нови, в редки случаи – за откуп, а в случай че колата е на възраст – за демонтиране и продажба на части. В кражбите на нови коли има мода – сега най-често без колите си остават притежателите на Тоyota CH-R, а през предходната година са изчезвали нови коли Mazda. Търсенето на черния пазар има и типичен клон – то е постоянно за немските коли – BMV, Mercedes, Audi и Volkswagen. За колите на възраст към и над 10 години " търсенето " е съгласно това какви аварийни елементи липсват на пазара. Разбира се, стои и въпросът дали автомобилът е застрахован.

Според годишната статистика на Министерство на вътрешните работи през 2016 година обект на посягане са били 3210 моторни транспортни средства. В съпоставяне с големия авто парк в България от към 2.8 млн. регистрирани коли, в действителност става въпрос за оскъдна част от пазара, а и съгласно застрахователите броят на откраднатите коли всяка година спада.

Застраховат се най-вече нови коли

Сключените застраховки на колите образуват втората по премиен доход активност на застрахователите в общото обезпечаване в размер на 566.1 млн. лева Проблемът, както и при всички останали доброволни застраховки е, че така наречен автокаско, е застраховка, която се подписва за дребен % от колите – в тази ситуация – 22%. За това дали автомобилът е с отчасти покритие на вреди единствено при произшествия или пък е с цялостно покритие, което включва и риска от това да бъде откраднат, няма точни данни. Броят на настоящите контракти е към 692 хиляди към края на 2017 година по данни на Комисията за финансов контрол. Една трета от тях – към 180 хиляди са на нови коли на възраст до пет години. Повечето от тях се купуват на лизинг и условието на лизинговите компании е те да имат застраховка за всички вероятни опасности. Каско имат и множеството коли на възраст до 10 години. Пазарът, несъмнено, предлага условия за минимално покритие и на всички останали коли на възраст 15-20 години, които всеобщо се употребяват в България. Проблемът е, че тяхното обезпечаване е съвсем безпредметно поради ниската стойност, която биха получили притежателите им.

" Автомобилният парк е доста остарял. Около 70% от колите са на възраст над 15 години. Което значи, че в всеобщия случай технологиите им са остарели и са рискови за околната среда. А въпреки това към този момент са толкоз обезценени като стойност, че няма необикновен смисъл да се застраховат ", разяснява Николай Генчев, основен изпълнителен шеф на ЗК " Уника ".

Тенденцията, обаче, е успокояваща.

" Броят на откраднатите коли понижава през 2017 година спрямо 2016 година при по-висок брой застраховани коли ", споделя Евгени Игнатов, изпълнителен шеф на ЗД " Евроинс ".

Малко обири

От пазарния водач в застраховането на коли " Армеец " не разясняват данни за кражбите, защото считат, че това е в полза на клиентите им. Компанията разполага с денонощен телефон, на който оказва подпомагане на застрахованите.

" В случай на кражба притежателите би трябвало неотложно да се извърнат към способените държавни органи и в период до два часа от узнаването за настъпване на кражба или обир на МПС, детонация или пожар, да уведомят застрахователя на посочения в полицата денонощен телефон, в това число и в неработни дни, както и да подадат документално съобщение в най-близкия офис на застрахователя ", разясняват от компанията.

От " Алианц България " означават, че броят на откраднатите коли е дребна част от предявените искания.

" Този риск заема основна част в общия размер на изплатените компенсации. Не следим ясно изразен интерес към избрана марка, само че като цяло са насочени към по-скъпите и нови коли. С цел по-висока сигурност на клиентите при подписване на лавица Каско според от автомобила имаме разнообразни условия ", разяснява Андрей Александров, основен действен шеф на " Алианц България Холдинг. " Той, както и неговите сътрудници означават, че съветът към пострадалите при положение на реализиране на контакт с тях от страна на крадците за заплащане на откуп, е неотложно да се свържат с способените органи – Министерство на вътрешните работи и прокуратура.

Повечето компании са решили въпроса с кражбите на коли като инсталират спомагателни устройства, които затрудняват крадците оптимално. В момента в София даже се движат доста нови коли, които могат да възпламенят единствено в случай че устройствата в тях разчетат биометрични данни на притежателя или неговите близки.
Според Павел Димитров, изпълнителен шеф на ЗК " Лев Инс " компанията обезпечава изпреварващи ограничения за сигурност, които разрешават контрола на риска кражба. Освен това клиентите получават наставления и експертна помощ за предварителна защита и отбрана при сключването на контракта.
" Застрахователна компания " Лев Инс " разполага с израелско ноу-хау и непрекъснато обучавани специалисти, с цел да ръководи и управлява риска във връзка с кражбите на коли и имущество по най-хубавия метод ", споделя Павел Димитров.

" Няма съответни марки и възрастови групи, които само да съставляват интерес при осъществените обири. Затова имаме условия при подписване на застраховка " Каско на МПС " за в допълнение обезопасяване на колите и изхождайки от данните на сдружението за 2017, тези ограничения дават резултати ", споделя Евгени Игнатов.

Компаниите, естествено, са на мнение, че отбраната на колите става все по-скъпа.

" Кражбите при нас са малко, защото инсталираме за своя сметка композиция от механически решения, непозволяващи автомобилът да бъде разпален или проследяващи колата. Това, че процентът на кражбите на коли не понижава, откакто беше неразрешено пасивното маркиране, обаче, е мотив да се приказва по какъв начин тази корекция в закона навреди на издирването на отнети от притежателите им коли. Преди години разполагахме с база данни, която предоставяхме на Министерство на вътрешните работи и по маркировката можеше да бъде разпознат автомобилът, ¾ от колите бяха пасивно маркирани с минимални разноски. В момента броят на кражбите на коли е прекомерно висок за страна-членка на Европейски Съюз, само че отнетите незаконно коли са мъчно откриваеми, а техническата предварителна защита на кражбите става все по-скъпа ", разяснява Стоян Проданов, изпълнителен шеф на " Бул инс ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР