© Цветелина Белутова Още по темата Изкупните цени на пшеницата

...
© Цветелина Белутова Още по темата Изкупните цени на пшеницата
Коментари Харесай

Земеделският министър с абсурдно искане: Търговските вериги да продават хляб без печалба

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Изкупните цени на пшеницата в България са се повишили с 25%

Очаква се спад на реколтата от слънчоглед и нарастване при царевицата
11 сеп 2018
" Замразените " цени на храни събират от ден на ден рецензии

Производители ги дефинираха акцията като " безсмислена " и " отклоняване от пазарната стопанска система "
6 авг 2012
Кашкавал-политика

Въпроси и отговори за увеличаващите се цени на храните и странните опити на държавното управление да ги спре
3 авг 2012 На фона на прогнозите от последните седмици за повишаване на хляба поради по-високите цени на пшеницата и предстоящото ново нарастване на цената на природния газ земеделското министерство разгласи неуместен ход - почнали са диалози с огромни търговски вериги да продават този артикул без надценка. Това стана ясно от изявление на агроминистъра Румен Порожанов в утринния блок на " Нова телевизия ". В последните дни с цените на хляба се занимава и опозицията - от Българска социалистическа партия към този момент оповестиха, че ще желаят понижаване на Данък добавена стойност върху него до 5%.

Същевременно обаче нито земеделският министър, нито левицата предложиха някакви ограничения против различен проблем, приет и от самите тях - че в хлебопроизводството има огромен сив бранш.

Преговори с търговци

От изявление на земеделския министър Румен Порожанов стана ясно, че към този момент се водят диалози с огромните търговски вериги за цената на хляба. От думите му се схваща, че агроминистерството желае от търговците да продават самун, без да начисляват облага. " На този стадий диалогът, който имаме,,е в случай че има някаква надценка, то тя да покрива единствено брак и някакъв разход вътре в комерсиалната верига ", изясни Порожанов. Така страната се надявала, в случай че има някакво повишаване, то да бъде по-малко. Порожанов даже заяви, че към този момент получава " сходни уверения " от бизнеса.

Същевременно проектът на министъра включва да се срещне самостоятелно с всички вериги, след което да се направи и обща среща по тематиката с премиера Бойко Борисов.

На този стадий не е ясно по какъв начин земеделското министерство чака да накара частни компании да продават без облага какъвто и да е артикул. Акцията на Порожанов обаче поразително припомня на дейностите на агроминистъра в първия кабинет на ГЕРБ Мирослав Найденов, който разгласи всеобщи инспекции на ценообразуването при повишаването на съществени храни през 2012 година, а след това даже заяви, че се е договорил с две вериги да " замразят " за три месеца цените на няколко съществени групи храни. Сега обаче Порожанов сподели, че не се планува подписването на съглашения, тъй като можело да " бъдат упрекнати " в картел.

Българска социалистическа партия с предложение за по-нисък Данък добавена стойност

В последните дни стана ясно, че с изключение на земеделския министър от повишаването на хляба се тормози и опозицията. Във вторник водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова заяви, че в Народното събрание ще бъде препоръчано Данък добавена стойност върху този артикул да бъде 5% вместо сегашните 20%. По думите й намаляването на Данък добавена стойност върху хляба ще докара до спад на постъпленията в държавния бюджет с към 45 млн. лева, само че това би могло да се компенсира посредством изсветляване на сивия бранш. В изявление пред Би Ти Ви в сряда депутатът от левицата Драгомир Стойнев заяви, че това предложение не е популистки ход и че хората дават към 32% от приходите си за храна. По думите му от цената на хляба към 20% отиват за Данък добавена стойност, 45% - за комерсиалните вериги, и едвам 35% за производителя.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР