© Цветелина Белутова Още по темата И делото срещу Румен

...
© Цветелина Белутова Още по темата И делото срещу Румен
Коментари Харесай

Седмични новини за енергетика

© Цветелина Белутова Още по тематиката
И делото против Румен Овчаров катастрофира в спецсъда

Прокуратурата е внесла неспособен обвинителен акт, който нарушава правото на отбрана на някогашния министър
25 апр 2018
Безплатният обяд на Ковачки и Папазов

ТЕЦ-овете на двамата предприемачи ще бъдат включени в контролирания пазар на високи цени, макар че няма потребност от тях
20 апр 2018
Има ли живот след въглищата

Енергетиката е сърцето на Стара Загора. Бъдещето на града обаче зависи от това да се откри опция
13 апр 2018
Електричество от бъдещето

Управлението на електроразпределителните мрежи се автоматизира, в бранша навлизат и блокчейн технологиите
7 апр 2018 Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

Зеленият ток ще се продава през борсата от 1 юли

Реформата в енергетиката е реалност. Народното събрание утвърди на второ четене измененията в Закона за енергетиката, с които всички производители на електричество с преференциални контракти за изкупуване ще бъдат изведени на борсата.

Това е следващата стъпка към цялостната либерализация на пазара и се чака да изиграе позитивна роля при свободната търговия с ток. Българската самостоятелна енергийна борса ще стане доста по-ликвидна, което неизбежно ще реши един от главните проблеми, които акцентира бизнесът в този момент - неналичието на задоволително предлагани количества електрическа енергия и висока цена. Промяната обаче не визира директно контролирания бранш, в който са всички битови производители.

Според утвърдените текстове топлофикациите, когенерациите, заводските централи, както и ВЕИ с конфигурирана мощ от 4 мегавата нагоре (общо 147 компании), чийто ток сега се изкупува наложително от НЕК по закрепени преференциални цени, ще стартират да продават цялата си сила посредством борсата. В период до 31 октомври те би трябвало да подпишат контракти за награда с фонда " Сигурност на електроенергийната система " (ФСЕС), които да компенсират разликата сред постигнатата пазарна цена и тази, която е заложена в дълготрайните им контракти.

Тази награда обаче, за разлика от сегашните контракти, ще крие риск за производителите. Тя ще е закрепена за всеки производител и ще се пресмята от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) за година напред, като по специфична методика се дефинира референтна пазарна цена. Например, в случай че анализите на регулатора покажат, че даден производител би могъл да реализира междинна годишна цена за силата си през борсата от 80 лева за мегаватчас, а дълготрайният му контракт е за 400 лева за мегаватчас, то наградата ще е 320 лева за мегаватчас. Ако обаче цените на борсата паднат под 80 лева, той ще търпи загуби по отношение на сегашната обстановка. Възможно е и противоположното - при по-високи пазарни цени да има по-голяма облага.

Тъй като новите контракти с ФСЕС би трябвало да бъдат утвърдени и от банките - кредитори на ВЕИ, е планувано те да влязат в действие на 1 януари 2019 година Дотогава НЕК ще продължи да изкупува силата от зелените централи, само че още от 1 юли тази година, когато стартира новият регулаторен интервал, ще стартира да я продава на борсата. Държавната компания също ще получи награда от фонда за компенсиране на разликата.

КЕВР получи право да спре договорката с CEZ

След разногласия и диспути сред ГЕРБ, Движение за права и свободи, " Обединените патриоти " и Българска социалистическа партия депутатите за следващ път трансформираха в четвъртък наредбите на Закона за енергетиката и дефинитивно дадоха право на Комисията за енергийно и водно контролиране да позволява покупко-продажби с като тази сред CEZ и компанията на Гинка Върбакова " Инерком ". До през вчерашния ден ГЕРБ бяха твърдо срещу въвеждането на сходно пълномощие, обяснявайки, че по този начин страната може да попадне в неприятна обстановка и против нея да бъдат заведени нови арбитражни каузи. Сега обаче Делян Добрев разгласи, че е взето политическо решение за поддръжка на тази концепция, стартирана от " Обединените патриоти ". Против гласоподаваха само от Движение за права и свободи.

С гласуваните на второ четене текстове се предлага КЕВР да позволява дейности по предписание с дялове и акции, представляващи повече от 20% от капитала на търговски сдружения, които са лицензирани за транспорт на електрическа енергия, топлинна сила и газ.

Също по този начин се дава се опция регулаторът да отнеме лиценза на компания, която наруши тази наредба.

Никъде обаче не е посочено въз основата на какво регулаторът ще позволява или не такива покупко-продажби и дали пълномощията ще важат за почнали преди приемането им процедури. Без въвеждането на ясни и точни критерии това значи, че регулаторът може по своя (или политическа, въпреки официално да е независим) преценка да спре всяка продажба в енергетиката. Което е следващият неприятен сигнал за частните вложители.

Скъпият ток от тецове на Ковачки и Папазов няма да бъде обезпечено изкупен

Свързаните с Христо Ковачки централи " Бобов дол " и " Марица 3 ", както и Топлоелектрическа централа " Варна ", която от края на предходната година е владеене на Данаил Папазов (бивш транспортен министър в кабинета " Орешарски " и непосредствен до Движение за права и свободи и Делян Пеевски), няма да получат обезпечен пазар на тока си на висока цена. Централите на двамата предприемачи подадоха искане в КЕВР да бъдат включени в контролирания пазар на ток с двойно и даже тройно по-високи от пазарните цени, макар че няма никаква потребност от тях. И заради празнина в законодателството щяха да получат право да работят, което би коствало сред 250 и 330 млн. лева на година. Парламентарната комисия по енергетика обаче гласоподава на второ четене във вторник (24 април) ексклузивен текст в Закона за енергетиката, който затваря тази малка врата.

Предложението, което бе направено от ръководителя на комисията Делян Добрев, ще бъде включено в пакета промени в секторния закон, които се чака да бъдат прегледани в пленарната зала този четвъртък. И в случай че бъдат утвърдени от депутатите, трите централи ще бъдат отрязани от контролирания пазар на ток. Против концепцията да се ограничи присъединяване на скъпите и неефективни тецове в енергийната система се разгласи само Движение за права и свободи.

" Защо го оферирате това нещо по този начин " по терлици ". Ако посредством закон ще контролираме цената на електрическата енергия, тогава няма потребност от регулатор ", запита Рамадан Аталай.

Председателят на КЕВР Иван Иванов обаче изрази поддръжка за тази смяна, тъй като по думите му, в случай че тя не бъде направена, регулаторът няма да има опция да реализира своята политика на уравновесено решение за цената на електрическата сила.

По-конкретен в това отношение беше ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Според него изчисленията на специалистите са посочили, че цената на тока за бита ще би трябвало да се усили с цели 16% единствено поради тези три централи. " Това е безусловно неприемлива нова държавна помощ. Нямаме недостиг, с цел да сме принудени да купуваме скъпа сила и да подвигаме цената на тока ", безапелационен бе той.

ВЕИ ще могат да подписват контракти непосредствено с потребителите

Инвеститорите във възобновими енергийни източници ще получат право да подписват дълготрайни контракти за изкупуване на силата непосредствено с индустриалните консуматори. Това разгласи ръководителят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев по време на конференцията " Пазарната интеграция на ВЕИ и прехода към чиста сила ", която беше проведена от Българската фотоволтаична асоциация и е част от формалната стратегия на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

По време на форума беше показан и отчет на Международната организация за възобновима сила (IRENA), съгласно който България и Югоизточна Европа като цяло имат голям капацитет за развиване на зелени енергийни технологии. Което пък може да се употребява за покриване на екологичните цели в северните европейски страни посредством статистически трансфер на възобновима сила.

" Не си губете времето с АЕЦ " Белене " и заложете на ВЕИ ", съобщи Клод Тюрме, който е член на Европейския парламент и президент на EUFORES – европейска неправителствена организация, насочена към възобновимата сила. А ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов изнесе данни, съгласно които във Франция и Германия възобновимата сила към този момент е до два пъти по-евтина от прогнозните цени на строящите се или планувани атомни централи в Европейски Съюз.

Латинска Америка се пробва да притегли непознати компании в добива на нефт и газ

През последните години най-големите производители на нефт в Латинска Америка като Бразилия, Мексико, Колумбия, Аржентина и Еквадор заобикалят вложения от задгранични компании. Подобна държавна политика има за цел да цялостни бюджета, само че злоупотребата със средства в изключително огромни размери е постоянно срещана процедура в южноамериканските страни. Корупционните кавги и големият дълг на бразилската петролна корпорация Petrobras или затруднената обстановка към мексиканския съперник Pemex, който работи на загуба и се стреми да ограничи намаляващата си продукция, са дребна част от образците за събитията в промишлеността.

Въпреки това сега се усеща ентусиазъм на смяната в района, защото локалните държавни управления вкарват промени, които да подтикват свободната търговия в енергийния бранш. Това би нараснало конкуренцията и би трансформирало района в желана дестинация за вложения от най-големите играчи в сектора като Exxon Mobil, BP и Royal Dutch Shell.

Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР