© Цветелина Белутова Още по темата Глобалната мрежа Endeavor одобри

...
© Цветелина Белутова Още по темата Глобалната мрежа Endeavor одобри
Коментари Харесай

Яке за двама

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Глобалната мрежа Endeavor утвърди още петима български бизнесмени

Подкрепа от организацията ще получат съоснователите на марката за дамски обувки by FAR и на платформата ClaimCompass
8 яну 2018
Да направиш живота си по-цветен

Даниел Георгиев, Васил Альошин и Стефан Кръстев основават програмен продукт, който оказва помощ на хората с далтонизъм
15 дек 2017 Знаете ли какво е Softshell? А какъв би трябвало да бъде оптималният % еластан в дрехата? До лятото на предходната година Ирина Василева нямала визия за отговора на тези и други сходни въпроси, свързани с материи. Десет месеца след действителния старт на софийската микрофирма " Крюгер БГ " Василева знае доста по тематиката. А започващата фамилна компания за облекла, улесняващи майките, които носят своите бебета, възнамерява първи годишен оборот от 50-60 хиляди лева

От остарял суичър

Идеята за комфортни връхни облекла, които покриват и майката, и бебето на гърба й, хрумнала на Ирина Василева след раждането на нейното дете. Тя и брачният партньор й Марин Василев се интересували доста от концепциите на така наречен привързано родителство, проповядващи допустимо най-голяма непосредственост с бебето. " Започнах да употребявам ергономични раници за носене на нашата Екатерина. С такава раница и с бебе на два месеца бродихме из Рила. Установих обаче, че раницата или слингът без подозрение са комфортни, само че не са задоволителни. През зимата да вземем за пример казусът е огромен, тъй като, в случай че искаш да завиеш добре бебето, което е на гърба ти, би трябвало да облечеш нещо голямо, като за двама ", споделя Василева.

В опита да откри решение за себе си и за дребната Екатерина тя прави изследване в интернет и открива подобаващи облекла в задгранични уеб сайтове, само че на доста високи цени. Решава да опита сама. Така през зимата на 2016 година рисува своята първа кройка на картон, след което един остарял суичър с добавена нова приставка става толкоз необятен, че може да обгърне и нея, и детето, което тя носи начело в ергономичната раница. Фамилията я поддържа: " Толкова хубаво ти се получи, за какво да не влагаме в това. "

Дигитализирай кройките

Ирина Василева харесва концепцията за личен бизнес, само че няма никаква визия от него. Завършила е " Журналистика и масмедии " в УНСС и магистратура по " Реклама и PR " в Испания. Казва, че когато се връща в България, се сблъсква с " неприятната действителност на ниските хонорари, несъответстващи на квалификацията ". Затова стартира работа не по специалността, а в интернационална компания за тествания на медикаменти. Съпругът й също е непознат на шивашката промишленост – той е инженер и работи в IT бранша. Формално той се води притежател на " Крюгер БГ " и в този момент, тъй като компанията е била учредена от него в предишното за друга концепция.

Първите препоръки за започващото начинание идват от близка на фамилията, която от години шие облекла. Първият урок: " Не може кройките да са на картон, би трябвало да са цифровизирани. " Първата грижа - търсене на компания за кроячни услуги. Следва интензивно ограмотяване за бизнеса.

Подробното изследване води до решението якетата да се създават от Softshell (софтшел) тъкани - дишащи, еластични, устойчиви на вятър и вода, позволяващи оптималната независимост на придвижване. Тази материя обаче не е всеобща, по тази причина идва ново търсене – от кое място да бъде импортирана. Василева намира търговец от Румъния, с който работи и до момента. При избора надвива и фактът, че доставката е със документ по стандарта Оeko-tex за текстилни материали, които не вредят на здравето.

[Личен архив] Жестът на огромния производител

През пролетта на 2017 година кройките за два суичъра и едно яке към този момент са цифровизирани. Идеята е облеклата да са с цип и на гърба, допускащ след обличането им от майката детето да бъде прибрано под тях. Така то освен е покрай родителя, само че е и на топло. Специална приставка уголемява облеклата и разрешава общо яке и когато майката носи бебето начело, с опция то да бъде кърмено дискретно. Кройките включват и специфична приставка, която прави якетата и суичърите подобаващи и за бременни. Ирина Василева прибавя още един дребен трик - качулката на якето се разделя на две благодарение на цип и се трансформира в яка. Така опитомена, тя не пречи на детето, което родителят носи на гърба си. Предимство е също, че облеклата могат да се носят общоприетоо, без дете, изяснява особеностите прохождащата дизайнерка.

Кройките са налице, следва търсене на реализатор. " Суичърите са направени от полар, който е прочут на доста компании в страната, тъй че нямаше проблем да намерим реализатор. Но якетата са от софтшел, а малко компании имат машини, позволяващи шиене на облекла от толкоз тежка материя ", изяснява компликациите Василева.

След търсене и изследване тя се свързва с известния производител на ски екипи " Диел спорт " и среща схващане. Първото яке излиза от софийския завод на " Диел ". Изработването му обаче изисква прекалено много време и труд, както и особено образование на шивачките, а в това време поръчаните бройки са алегорични. Комбинацията от тези фактори разумно не съответствува с темповете на огромния сериен производител, който се отдръпва от плана, откакто на процедура потвърждава неговото битие. Ирина Василева споделя, че приема с схващане това решение. И стартира да търси нов сътрудник.

Поръчки има, реализатор - не

Семейството към този момент е задействало уеб страницата, посредством който има намерение да продава облеклата. Първите поръчки за 30 якета са налични, част от сумите дори са предплатени, само че липсва реализатор на поръчката за ушиването им. " Подсказаха ми за фейсбук група за мода и шивашки бизнес. Пуснах публикация, на която се отзова една дама с дълготраен опит в шиене на работни дрехи. Цехът й се оказа в София, което ни улесни доста. Тя прегледа кройките на якетата и сподели: " Няма да е елементарно. Няма и да е на ниска цена. Но ще ги създадем, тъй като одобрявам концепцията ", спомня си Ирина Василева.

Така стартира съдействието с компания " Текстайл ", което продължава и до момента.

Първите 30 якета по концепция на Ирина Василева са изпратени до клиентите през ноември 2017. Отзвукът онлайн е положителен. " Това ме нахъса, стимулира ме, само че в това време открих, че хората търсят най-нискобюджетните разновидности ", споделя тя. Затова идната стъпка е да пусне специфична приставка (допълнителен плат) и цип към нея, която разрешава нормално яке да бъде удължено по този начин, че да приюти двама. В началото на тази година сбирката се обогатява с облекла за майки, които кърмят децата си.

[Личен архив] Само онлайн към този момент

Днес компанията предлага три типа суичъри, улесняващи носенето на бебе (от три типа материи и с два типа кройки), четири типа якета (лятно, есенно, късо и дълго зимно), облекла за майки, които кърмят (три типа блузи, два типа тениски, три типа рокли, даже формален тоалет от две части). Суичърите са на цени от 90 до 125 лв., якетата – от 70 до 270 лв., приставките – сред 30 и 50 лв.. Засега продажбите са единствено онлайн.

Първоначалната инвестиция на фамилията е 2700 лева, по-късно сумата нараства до към 12 хиляди лв.. " Успяхме да си върнем тези пари за три месеца след старта на компанията. Работим с към 30% марж. Разрастваме се и продуктово, и като размер ", обобщава Ирина Василева.

Компанията поръчва къси серии облекла в пет цвята, по 2-3 броя от размер за всеки цвят. Това изисква покупка на дребни количества платове и спомагателни материали, което обаче не подсигурява положителни цени и сигурност. " Ние сме микропроизводители. Това значи, че не може да си купим едновременно 250 метра. Произвеждаме 20-30 бройки от този плат и цвят и нямаме гаранция, че в случай че той е разполагаем през днешния ден, ще го намерим и на следващия ден. Затова нямаме постоянството на огромните компании с огромната серия, която е налична цялостен сезон. Освен това, щом съм дребен производител с дребна поръчка, моето яке ще изчака всички останали поръчки ", изяснява компликациите Ирина Василева.

За десетте месеца от работата до момента тя се сблъсква с разнообразни проблеми - бракувани облекла, закъснение на поръчки, изгубена от куриери колетна пратка.

" Когато си самичък във компанията, ти си всичко – изпълнителен шеф, търговец, реклама, маркетинг. При фамилен проблем обаче – да вземем за пример в случай че непосредствен човек се разболее, бизнесът отива на назад във времето и всички старания се насочват в друга посока ", обобщава Василева.

Компанията към този момент е упълномощила поръчки за зимната си сбирка и складира продукция. " Очакваме оборот от към 50-60 хиляди лева за годината. Търсим сътрудници, вложители, съдружници, с цел да излезем на външни пазари. Надявам се да имаме личен магазин на американската платформа за онлайн търговия Etsy ", разказва проекта Ирина Василева. Q&A

Какво ви отличава от съперниците?

- Предлагаме мултифункционални подготвени решения, облеклата разрешават носене на бебе начело, откъм гърба, по време на бременност, обикновено яке. Сега ще предложим якето извън да е от софтшел материя, само че от вътрешната страна подплатата да се смъква и да стане суичър, т.е. две в едно. Най-много държа да върша облекла, които са лесни за поддръжка. Да не основават компликации на майките – да не се мачкат, с цел да не изискват гладене, да не оцветяват, с цел да не е належащо да се перат настрана, да се почистват елементарно при изцапване. Освен това желая да са цветни, разнообразни, да основават въодушевление. Майките обаче не са смели в цветовете - 90% от поръчките са за черно яке. Големите марки имат облекла за майчинство, само че са доста скъпи.

Какво ви харесва и какво ви оказва помощ в този бизнес?

- Вдъхновява ме това, че спомагам живот, който не е елементарен, тъй като да си майка не е елементарно. Мъжът ми доста ми оказва помощ. Сили ми дава и вътрешното разбиране, че това, което вършим, е положително, ще се разрасне и ще стане печеливш бизнес. Детето ми е също огромен мотиватор. Всъщност Екатерина и ekatrin.com са двете ми деца.

Стигам до майките непосредствено, приказвам си с тях, гъвкава съм, върша постоянно промени в името на това продуктът да става все по-добър. Хубаво е да виждаш готово нещо, което си нарисувал и представял, за което си избирал плат, копче, цип, цвят. Вече имаме ноу-хау, знаем по какъв начин се случват нещата на практика, наясно сме, че планирането взема решение всичко.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР