© Цветелина Белутова Като ни унищожат докрай демокрацията, ще се

...
© Цветелина Белутова Като ни унищожат докрай демокрацията, ще се
Коментари Харесай

Мнения Daily - Властта извършва наказателна репресия като при Сталин

© Цветелина Белутова Като ни унищожат до дъно демокрацията, ще се заемат с нас - дружно и поотделно. Още по тематиката
Мнения Daily - Арестът на кметицата на " Младост " е сеир за търкачите на талончета

И още: Десницата пробва да играе шах на футболен стадион; Когато началникът e по-некадърен от подчинените
18 апр 2018
Мнения Daily - Има консенсус. Има мир. Има и трупове.

И още: В Евразия няма либерали и консерватори - има нагайка и диктатура; Чужденците задвижват сполучливите стопански системи
17 апр 2018 По Вишински

Властта прави наказателна принуда като при Сталин

От коментар на проф. Николай Слатински в неговия фейсбук-профил.

От мозъка ми с голяма паника не излиза безумността на вчерашната показна акция с ареста...

Махаме това, че властта в трите й несдържащи и неконтролиращи се една друга, а работещи в унисон и взаимно улесняващи се форми - изпълнителна, правосъдна и законодателна, се трансформира в разплодник на злокобна корупция, а прави като по сталинско време наказателна принуда по един настрана взет случай и като по гьобелски включва медии за всеобщо ошашавяне...

Махаме и това, че този злостно неевропейски акт се случва тъкмо когато страната ни е европредседател... Махаме и това, че посланието към всеки, който не внимава в нарисуваната от властта картинка, е ясно - ще ти разкажем играта, ще ти разкатаем семейството, ще те съсипем като човек и ще ти подлудим фамилията, околните, родата и приятелите...

Аз се запитвам за друго - като ни захвърля в едно ново Средновековие по подобен мракобесен метод, властта в действителност ли е толкоз самозабравила се, в действителност ли е толкоз зле към този момент с интелекта, че да има вяра, че номерът й ще мине и обществото ни целокупно ще клекне, ще се смири и ще се уплаши до загуба на мозъка и дума?

Ах, да, Той ще слезе от геостратегическия си Олимп и ще се спусне от геополитическото си Седмо небе и театрално ще ни каже и покаже, че е доста възмУтен и мощно огОрчен от това безсрамие, като се разграничи най-невинно от сходен безразсъден антикорупционен спектакъл...

Но дали Той ще разбере, че цялото Му ръководство основава базата за надстройката, която прави сходни безобразия. И към този момент страната Му е отишла рисково надалеч по този път, от който някой ден Той няма да може да се завърне и ще бъде невероятно да тръгне още веднъж в само вярната посока - към модерна; европейска, естествена и демократична България!

Соцът изтрая 45 години. Постсоцът - 30. Страх ме е да си помисля какво може да пристигна в този момент и какъв брой години ще поносим неговия терор... Ако властта не мразеше четенето на мъдри книги и не го смяташе за занятие на неудачници, новобранци и голтаци, щях да й препоръчам книгата на един от най-големите философи на ХХ век Мишел Фуко " Надзор и наказване ".

А на цивилен дейните и загрижени към момента за България български жители бих споделил:

Сестри и братя, казусът към този момент в действителност не е ляво-дясно, социално-либерално, синьо-червено, филско-фобско, казусът на България е единствено един сега: Демокрацията е в заплаха!

Ние дружно би трябвало да спасим демокрацията, а след това да се борим един с различен и да си мерим концепциите и идеологиите. Защото като ни унищожат до дъно демокрацията, ще се заемат с нас - дружно и поотделно. И не е въпросът на нас какво ще ни се случи тогава, а какво ще стане с България. И по-точно - какво ще остане от нея...

----------- С последната си тирада Радев навлезе по-дълбоко в полето на популизма.

Метафорично

Президентът би спечелил, в случай че не приказва като Делфийския пророк

От коментар на Петър Чолаков за " Клуб Z "

Фотограф: Георги Кожухаров
Когато върховен политик, изключително държавен глава, приказва за проблемите в обществото, той би трябвало да си служи на първо място с имена, с обстоятелства, вместо да приказва иносказателно като жрицата Пития. В противоположен случай оставаме с усещането, че някой от пишещите речите на президента е гледал прекомерно доста епизоди на " Джейми и вълшебното фенерче " – паметно детско филмче правено през 70-те години на предишния век и предавано по-късно по " Лека нощ, деца! ".

Каква тогава беше задачата на метафорите за " тъмнината ", " прожектора ", " строителната площадка " и така нататък, които чухме от президента на лекцията му в УНСС? Смисълът беше да се внуши, че политическият развой, обществото като цяло, са заложници на някакви зли, аморфни сили. Силите на мрака.

Неопределеността на опасността би трябвало в допълнение да разпали страховете. Много е значимо и да се внимава в субекта, в подлога на изречението за прожектора. Всъщност в него се съдържа (зле) прикрита рекламация: " Аз ще насоча прожектора, Аз ще ви оказа помощ да видите злосторниците ". В този подтекст пристигна и намекът за това, че не е изключено президентът да инициира собствен политически план.

С последната си тирада президентът навлезе още по-дълбоко в полето на политическия популизъм. Това е разумно продължение на " коремното възлизане ". Но президентът би спечелил доста повече в случай че приказва съответно, а не като делфийски пророк. Не са нужни и акробатични номера.

Проблемите в ръководството и политическата система са съответни: слепване на политическия хайлайф с проведената престъпност (пример – търговията с гласове, един рентабилен бизнес, следен от мафията); България е най-бедната и най-корумпираната страна в ЕС; ръководещата коалиция употребява законови и " отвъдзаконови " средства, с цел да притиска и отстрелва една по една медии, както и да разрушава журналистически екипи, които си разрешават да подлагат на критика статуквото и други

Прочее, другари, да попитам реторично какво стана със столчето на Ани? Ще ви кажа. По последна информация, на 20 април Ани Цолова ще води концерт на Плевенската филхармония, част от поредицата заключителни прояви на просветителната стратегия " Фортисимо в клас ". Ето на това му се споделя да те хвърлят в музиката. Буквално.

Така че, проблемите са ясно обрисувани. В упоменатото нагоре анимационно филмче, Джейми насочваше фенерчето си към пода – по този начин се отваряше врата към една приказна страна (Cuckoo Land). Крайно време е обаче за полет над кукувичето гнездо. Страната България е действителна. Героите не са измислени. Като не ги посочва, президентът реализира противопоставен на стремежи от него и екипа му ефект; показва безволие, липса на увереност.

Няколко думи и за външнополитическото държание, демонстрирано от летеца. Стремежът на Радев да се позиционира/брандира като натовски военачалник, който обаче поддържа топли връзки с Кремъл, е доверчив. Той изрично ще навреди на облика на страната ни. Ще подкопае така и така нежното доверие към България, което имат нашите сътрудници в НАТО и Европейски Съюз.

--------- Където има големи пари, политиците виждат не проблем, а " другар ".

Търкай!

Нашествието на хазарта води до деградация и разпад

От коментар на Иван Бедров за " Дойче Веле "

Фотограф: Надежда Чипева
Хазартът безусловно владее страната. Няма обитаемо място, няма даже квартал без игрални зали. Няма град без
казино. Накъдето и да се обърне човек, аптека може и да не види, само че светещите букви на хазарта са непроменяемо пред очите му. Големите малките екрани също " светят " примамливо - най-излъчваните реклами са на хазартни игри, най-лъскавите излъчвания са тиражите на тези игри. Лотарийни билети се продават на всички места - в бакалии, книжарници, павилиони, а държавните пощи като че ли са подчинени на търговията с талончета: във всеки клон нормално има специфични гишета за пратки, телеграми и така нататък, само че шарените хартийки за триене се продават на всички гишета.

Възрастни хора се редят на опашки за пенсиите си, след което оставят част от тях на същото място и се прибират с няколко хартийки " вяра ". В магазините за храна по-бедните хора броят стотинките си и купуват най-евтиното. Но също се прибират у дома с няколко хартийки " вяра ".

Как стигнахме дотук? Отговорът е явен - с унищожаване на преградите пред
хазарта и с масирана телевизионна реклама. Цивилизованите общества от дълго време са стигнали до извода, че хазартът е недостатък, а пристрастяването към него - заболяване. Затова на всички места има ограничавания - не може на всяка улица да има игрална зала, в която обезверените да стават още по-отчаяни и да завличат околните си в задължения. Не може целият народ да гледа по малкия екран какъв брой е елементарно да тръкне хартийката и да промени живота си.

Не може децата от дребни да бъдат учени, че пътят към щастието е талончето за триене, а не личните им старания. Всичко това води до деградация и разпад. И тъкмо по тези аргументи естествените страни лимитират
хазарта със закон.

Защо това не се промени? И тук отговорът е явен - тъй като никой не желае. Вицепремиерът Валери Симеонов е единственият представител на властта, който повдигна тематиката. И тук идва най-интересното - когато Симеонов предложи нещо популистко, то незабавно намира място в медиите. Поиска връщане на пушенето в заведенията - телевизионните студия жужат по тематиката. Подгони шумните нощни заведения по морето - новините предават онлайн. Този път Валери Симеонов уточни извънредно тежък проблем, само че последва тишина.

Омертата има своите числови измерения. Само най-голямата
лотария е похарчила предходната година цели 23 милиона евро за телевизионна реклама. Всички търговци по веригата имат интерес от по-висок оборот, тъй като получават дял от цената на талончето. С две думи - големи пари. А където има големи пари, политиците са склонни да виждат не проблем, а " другар ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР